Mbrojtja Sllave

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Mbrotja Sllave
abcdefgh
8
a8 black rook
b8 black knight
c8 black bishop
d8 black queen
e8 black king
f8 black bishop
g8 black knight
h8 black rook
a7 black pawn
b7 black pawn
e7 black pawn
f7 black pawn
g7 black pawn
h7 black pawn
c6 black pawn
d5 black pawn
c4 white pawn
d4 white pawn
a2 white pawn
b2 white pawn
e2 white pawn
f2 white pawn
g2 white pawn
h2 white pawn
a1 white rook
b1 white knight
c1 white bishop
d1 white queen
e1 white king
f1 white bishop
g1 white knight
h1 white rook
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Lëvizjet1.d4 d5 2.c4 c6
ECOD10–D19
ParentGambiti i Mbretëreshës

Mbrojtja Sllave është një hapje shahu që fillon me lëvizjet:

1. d4 d5
2. c4 c6

Sllav është një nga mbrojtjet kryesore të Gambitit të Mbretëreshës. Megjithëse u analizua qysh në vitin 1590, vetëm në vitet 1920 filloi të eksplorohej gjerësisht, megjithëse Steinitz e shkruajti atë në kampionatin e parë zyrtar botëror të shahut 1886. Shumë mjeshtër me prejardhje sllave ndihmuan në zhvillimin e teorisë së kësaj hapjeje duke përfshirë Alapin, Alekhine, Bogoljubov, and Vidmar.

Sllav mori një provë shteruese gjatë dy ndeshjeve të Kampionatit Botëror Alekhine–Euwe në 1935 dhe 1937. E luajtur nga 11 nga 13 kampionët e parë të botës, kjo mbrojtje u favorizua veçanërisht nga Euwe, Botvinnik, dhe Smyslov. Kohët e fundit Sllav është adoptuar nga Anand, Ivanchuk, Lautier, Short dhe mjeshtër të tjerë të mëdhenj, duke përfshirë përdorimin në gjashtë nga tetë ndeshjet që Vladimir Kramnik luajti si Zi në Kampionatin Botëror 2006 (në dy të tjerat, ai luajti ndeshjet përkatëse Mbrojtja Gjysmë-Sllave).

Sot teoria e Sllavit është shumë e gjerë dhe e zhvilluar mirë.

Konsiderata të përgjithshme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekzistojnë tre variacione kryesore të Sllavit:

  • Sllavja "e pastër" ose sllave e linjës kryesore ku Black përpiqet të zhvillojë peshkopin me katror dritë në f5 ose g4.
  • Sllav a6 ose Chebanenko sllav me 4...a6.
  • Gjysmë-Sllave me ...e6 (pa zhvilluar oficerin me katrore drite). Mbrojtja Gjysmë-Sllave, një lloj kombinimi Queen's Gambit Declined dhe Mbrojtjes Sllave, është një hapje shumë komplekse më vete.
  • Ekziston edhe një opsion më i vogël, Schlechter Slav me ...g6

E zeza përballet me dy probleme të mëdha në shumë variante të Queen's Gambit Declined (QGD):

  • Zhvillimi i oficerit të tij mbretëreshë është i vështirë, pasi shpesh bllokohet nga një ushtar i zi në e6.
  • Struktura e ushtarit ofron objektiva të Bardhë, veçanërisht mundësinë e një sulmi të pakicës në anën mbretërore në Variacionin e Shkëmbimit QGD.

Sllavi "i pastër" dhe Sllavi a6 i adresojnë këto probleme. Oficeri mbretëreshë i Ziut është zhbllokuar; struktura e ushtarit mbetet e ekuilibruar. Gjithashtu, nëse Ziu më vonë merr ushtarin e Gambitit me ...dxc4, mbështetja e ofruar nga ushtari në c6 (dhe ndoshta ...a6) lejon ...b5 që mund të kërcënojë të mbajë ushtarin ose të largojë një figurë të bardhë që e ka kapur atë, duke fituar Ziun një tempo për zgjerimin e mbretëreshës. Nga ana tjetër, Ziu zakonisht nuk do të jetë në gjendje të zhvillojë oficerin mbretëreshë pa hequr dorë më parë nga qendra me ...dxc4, zhvillimi i oficerit mund ta lërë të dobët anën e mbretëreshës së zezë dhe ndërprerja tematike ...c5 shkakton humbjen e një tempo.

Sllav mund të futet me shumë urdhra lëvizjeje. Mundësitë përfshijnë 1.d4 d5 2.Nf3 Nf6 3.c4 c6, 1.Nf3 d5 2.c4 c6 3.d4 Nf6, e kështu me radhë.