Mekaniku

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një mekanik në një pompë avulli në një shtëpi elektrike, 1920, (nga një studim fotografik për Administratën e Progresit të Punëve (WPA)).

Një mekanik është një tregtar i aftë që përdor mjete për të ndërtuar, mirëmbajtur ose riparuar makineri,[1] veçanërisht automjete.

Detyrat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shumica e mekanikëve specializohen në një fushë të caktuar, si mekanika e trupit të automjeteve, mekanika e ajrit të kondicionuar dhe ftohjes, mekanika e automjeteve, mekanika e biçikletave, mekanika e bojlerit, mekanika e makinave të garave, mekanika e avionëve dhe fusha të tjera.[2]

Një mekanik zakonisht certifikohet nga një shoqatë tregtare ose pushtet i qeverisë rajonale. Mekanika mund të ndahet në dy klasa bazuar në llojin e makinerive në të cilat punojnë, në peshë të rëndë dhe të lehtë. Puna me peshë të rëndë bëhet në makineri më të mëdha ose pajisje të rënda, si traktorë dhe rimorkio, ndërsa puna me peshë të lehtë bëhet në sende më të vogla, siç janë motorët e automobilave.

Llojet e mekanikës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Mekanika e automobilave, e njohur gjithashtu si mekanika e automjeteve, specializohet në riparimin dhe mirëmbajtjen e automobilave, duke përfshirë makinat, kamionët dhe motoçikletat. Ata punojnë në motorë, transmisione, frena, sisteme drejtimi dhe pezullimi, dhe komponentë të tjerë mekanikë të automjeteve.
 2. Mekanika e avionëve, e njohur gjithashtu si mekanikë e aviacionit, specializohet në riparimin dhe mirëmbajtjen e avionëve, duke përfshirë aeroplanët dhe helikopterët. Ata punojnë në motorë, pajisje uljeje, avionikë dhe sisteme të tjera mekanike dhe elektrike.[3]
 3. Mekanika detare e specializuar në riparimin dhe mirëmbajtjen e anijeve dhe mjeteve të tjera ujore. Ata punojnë në motorë, transmisione, helikë, sisteme drejtuese dhe përbërës të tjerë mekanikë të varkave.[4]
 4. Mekanika industriale, e njohur gjithashtu si mekanikë e mirëmbajtjes, punon në mjedise industriale si fabrika dhe fabrika prodhuese. Ata janë përgjegjës për mirëmbajtjen dhe riparimin e makinerive dhe pajisjeve, duke përfshirë pompat, transportuesit dhe sistemet e tjera mekanike.
 5. Mekanika e pajisjeve të rënda specializohet në riparimin dhe mirëmbajtjen e pajisjeve të rënda si buldozerët, ekskavatorët dhe vinçat. Ata punojnë në motorë, transmisione, sisteme hidraulike dhe komponentë të tjerë mekanikë të pajisjeve të rënda.
 6. Mekanika e biçikletave: Mekanikët e biçikletave janë tregtarë që specializohen në riparimin dhe mirëmbajtjen e biçikletave. Ata punojnë në korniza, rrota, frena, ingranazhe dhe përbërës të tjerë mekanikë të biçikletave.[5]

Mekanika e automobilave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mekanika e automobilave ka shumë profesione brenda. Disa mund të specializohen në diagnozën elektrike, ndërsa të tjerët mund të specializohen në aspektet mekanike. Fushat e tjera mekanike përfshijnë: frenat dhe drejtimin, pezullimin, transmetimin automatik ose manual, riparimet e motorit, riparimet e trupit të automjeteve ose diagnostikimin e ankesave të klientëve.

Mekanika e automobilave kërkon shumë vite trajnim për t'u bërë një mekanik i licencuar automobilistik. Vende të tilla si Kanadaja kanë një organ certifikues qeveritar që teston dhe ruan kualifikimet e mekanikës së automobilave. Shtetet e Bashkuara të Amerikës përdorin një organizatë që quhet ASE. Kjo organizatë ofron testim të pavarur të aftësive të mekanikës së automobilave me mbi 57 teste të ndryshme që mund të kryhen.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ 1980 Census of Population: Classified Index of Industries and Occupations. U.S. Department of Commerce, Bureau of the Census. 1982. fq. O-68. Marrë më 18 dhjetor 2017. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Henderson, C.J.; Dolphin, J.; Fehl, P.; Davenport, R. (2010). Career Opportunities in the Armed Forces. Career Opportunities Series. Facts On File, Incorporated. fq. 230. ISBN 978-1-4381-1062-2. Marrë më 18 dhjetor 2017. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "Aviation Maintenance Technician Handbook". Federal Aviation Administration (FAA). {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "Occupational Outlook Handbook: Water Transportation Workers". Bureau of Labor Statistics. (2021). {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "About Us". Professional Bicycle Mechanics Association (PBMA). {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)[lidhje e vdekur]