Miniera e Mirashit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Miniera e Mirashit - Kastriotaj

Miniera e Mirashit është një mnierë sipërfaqësore e qymyrit të linjititKosovë që operohet nga Korporata Energjetike e Kosovës (KEK).

Prodhimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dy miniera mbulojnë një sipërfaqe pune prej 10 square kilometres (3.9 sq mi) dhe, nëse përfshihen të gjitha deponitë e jashtme nga vitet 1956-1991, miniera do të mbulojë një sipërfaqe totale prej 11 square kilometres (4.2 sq mi) .

Nxjerrja e qymyrit është zhvilluar në dy miniera qymyri, me një objektiv të parashikuar të prodhimit prej 16.7 milion ton qymyr në vit, duke mos përfshirë heqjen e 28 milion metër kub djerrinë. Qymyri nxirret duke përdorur një ekskavator rotor dhe transporti në termocentralet gjeneruese ("Kosova A" dhe "Kosova B") bëhet me shirita transportues. Deri në fund të vitit 1998, në Kosovë ishin nxjerrë 226,260,825 ton thëngjill, që përfaqëson 1,58% të depozitave të vlerësuara gjeologjike dhe 1,96% të rezervave totale të shfrytëzueshme.

Prodhimi i parashikuar i kësaj miniere qymyri është përcaktuar në 8.6 milionë tonë në vit për qymyrin, dhe 14 milionë m 3 në vit për djerrinën. Për të arritur këtë objektiv, pajisjet në miniera përfshijnë 11 ekskavatorë me rrota me kovë të lidhur me sistemet automatike të rripave transportues dhe katër shpërndarës. E njëjta pajisje ka qenë në funksion gjatë 15-37 viteve të fundit.

Separacioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nevojat për përpunimin e thëngjillit për KEK-un kryhen në dy lokacione, afër dy termocentraleve “Kosova A” dhe “Kosova B”. Impianti i separacionit në "Kosova A" është i shtrirë për shkak të fazave të ndryshme progresive të zhvillimeve që kanë ndodhur dhe përbëhet nga objektet e mëposhtme:

  • Separacioni "Kaltërt" ("Blu"), me kapacitet vjetor 10 milionë tonë
  • Mulliri i bluarjes "Bardhi B", kapacitet vjetor 5 milion ton
  • Separacioni “Bardhi A”, kapacitet vjetor 5.5 milionë tonë
  • Separacioi i sortimit i me kapacitet vjetor prej 2.4 milion ton
  • Separacioni klasik i Mirashit, me kapacitet vjetor prej 3 milion ton

Pranë termocentralit “Kosova B” gjendet mulliri dhe depoja e përdorur posaçërisht për nevojat e këtij termocentrali me kapacitet vjetor prej 6.5 milionë tonë.

Fabrika e tharjes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kjo fabrikë, e përdorur për tharjen e qymyrit të lagësht, përbëhet nga dy uzina (ndërtesa):

  • Uzina e tharjes I, në funksion që nga viti 1964
  • Uzina e tharjes II, në funksion që nga viti 1972

Kapaciteti i të dy uzinave tharëse është i mjaftueshëm për të përpunuar 1,200,000 ton qymyr të lagësht në vit për të prodhuar 610,000 ton qymyr të tharë. Ndërtesat origjinale janë ende në përdorim, pavarësisht se ato janë rreth 27-35 vjeçare.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]