Miniera e Qaf-Buallit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Miniera e Qaf-Buallit është një minierë e madhe e vendosur në Shqipërinë qendrore në Qarkun Dibër, 40 kilometres (25 mi) lindje të kryeqytetit, Tiranës . Qaf-Buall përfaqëson një nga rezervat më të mëdha të kromit në Shqipëri dhe një nga më të mëdhenjtë në Evropë që ka rezerva të vlerësuara prej 1.5 milion ton xehe që klasifikojnë 39.44% metal krom. Miniera është pjesë e Masivit të Bulqizës, një 370 square kilometres (140 sq mi) zonë e cila ka një trashësi shkëmbi 4 kilometres (2.5 mi) dhe 6 kilometres (3.7 mi) dhe përmban 65 depozita dhe dukuri të verifikuara të kromit.[1] Depozita është eksploruar në thellësi deri në 1,300 metres (4,300 ft) dhe rezervat gjeologjike arrijnë në 12 milion ton, nga të cilat 7.5 milion ton vlerësohen mbi 38% metal kromi.[1]

Miniera Qaf-Buall filloi të funksionojë në 1983. Midis 1983 dhe 1985 ajo prodhoi mineral kromi vetëm nga dukuritë. Në vitin 1989 filloi prodhimi nga miniera. Prodhimi i përgjithshëm i kombinuar i xehes së kromit nga miniera midis 1989 dhe 2006 arriti në 6,000 ton.[1] Niveli më i thellë i minierës është Niveli +420 i cili arrin një thellësi prej 420 metres (1,380 ft) Rezervat e xehes së kromit të minierës ndahen në dy kategori mbi dhe nën Nivelin +420. Rezervat e provuara të xehes të vendosura mbi Nivelin +420 arrijnë në 1.500.000 ton mineral të klasifikuar 39.44% metal kromi.[1] Rezervat e provuara të xehes të vendosura nën Nivelin +420 aktualisht nuk vlerësohen ose llogariten, por pritet të klasifikohen mbi 40% metal kromi.[1] Rezervat totale të minierës arrijnë në 1.5 milion ton xehe që klasifikojnë 39.44% metal krom.[1] Që nga viti 2006 miniera nuk është e zënë dhe asnjë aktivitet ekonomik nuk është regjistruar në vend. Miniera e Qaf-Buallit është një nga tetë minierat shqiptare të kromit që ka rezerva mbi 1 milion ton mineral kromi.[1]

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c d e f g Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura mete