Jump to content

Mjölnir

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një çekiç i praruar me argjend i Thorit i gjetur në Scania, Suedi, që dikur i përkiste koleksionit të Baron Claes Kurck.

Mjölnir (nga nordishtja e vjetër Mjǫllnir) është çekiçi i perëndisë së bubullimës Thormitologjinë nordike, i përdorur si një armë shkatërruese dhe si një instrument hyjnor për të ofruar bekime. Çekiçi dëshmohet në burime të shumta, duke përfshirë amuletin runik Kvinneby të shekullit të 11-të, Edda poetike, një përmbledhje me poezi edike e përpiluar në shekullin e 13-të dhe Edda prozaike, një përmbledhje prozë dhe poezie e përpiluar në shekullin e 13-të. Çekiçi zakonisht vishej si varëse gjatë epokës së vikingëve në sferën kulturore skandinave, dhe Thor dhe çekiçi i tij paraqiten në një sërë objektesh nga të dhënat arkeologjike. Sot simboli shfaqet në një gamë të gjerë mediash dhe përsëri vishet si varëse nga grupe të ndryshme, duke përfshirë adhuruesit e Heathenry moderne.

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Etimologjia e emrit të çekiçit, Mjǫllnir, është e diskutueshme midis gjuhëtarëve historikë. Nordishtja e vjetër Mjǫllnir e zhvilluar nga proto-nordike *melluniaR dhe një prejardhje e propozuar e lidh këtë formë me sllavishten e vjetër kishtare mlunuji dhe rusisht molnija që do të thotë 'rrufe' (ose e huazuar nga një burim sllav ose që të dyja rrjedhin nga një burim i përbashkët) dhe më pas jep kuptimin 'rrufebërës'. Një propozim tjetër lidh Mjǫllnir me mjǫll të nordishtes së vjetër që do të thotë 'borë e re' dhe mjalli moderne islandeze që do të thotë 'ngjyra e bardhë', duke e kthyer Mjǫllnir si 'armë rrufeje ndriçuese'. Së fundi, një propozim tjetër lidh Mjǫllnir të nordishtes së vjetër me mala nordike e vjetër që do të thotë 'për të bluar' dhe malwjan gotik 'për të bluar', duke dhënë Mjǫllnir si 'mulli'.