Mjekësia Siddha

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Mjekësia Siddha është një formë e mjekësisë tradicionale me origjinë nga India jugore. [1] Është një nga sistemet më të vjetra të mjekësisë në Indi. [1] [2]

Në Indinë rurale, siddharët kanë mësuar metoda tradicionalisht përmes marrëdhënieve mjeshtër-dishepull për t'u bërë "shërues" vendorë të njohur si sidharë. [2] Siddharët janë mes rreth 400,000 shëruesve tradicionalë që praktikojnë këtë lloj mjeksie në Indi, duke përbërë rreth 57% të kujdesit mjekësor rural. [3] [4] Praktikuesit e Siddhës besojnë se pesë elementë bazë [5] - toka, uji, zjarri, ajri, qielli - janë në ushqim, "humor" të trupit të njeriut dhe përbërje kimike bimore, shtazore ose inorganike, si squfuri dhe merkuri, të përdorura si terapi për trajtimin e sëmundjeve. [6] Shoqata Mjekësore Indiane i konsideron praktikat e pakualifikuara të siddharëve si kuakeri që paraqesin rrezik për shëndetin kombëtar për shkak të mungesës së trajnimit në mjekësinë e bazuar në shkencë . [3] [4] Duke identifikuar mjekë të rremë pa kualifikime, Gjykata e Lartë e Indisë deklaroi në vitin 2018 se "kuakët e pakualifikuar dhe të patrajnuar po paraqesin një rrezik të madh për të gjithë shoqërinë dhe po luajnë me jetën e njerëzve pa pasur trajnimin dhe edukimin e nevojshëm në shkencë nga institucionet e miratuara. ". [7]

Ministria e Ajurvedës, Jogës dhe Naturopatisë, Unanit, Siddhës dhe Homeopatisë e Qeverisë së Indisë rregullon trajnimin në mjekësinë Siddha dhe praktikat e tjera tradicionale të grupuara kolektivisht si AYUSH . [8] Universiteti Mjekësor i Tamil Nadusë Dr. M.G.R ofron kurse me diploma të avancuara, të tilla si BSMS (Bachelor në Mjekësi dhe Kirurgji Siddha), MD (Doktor Mjekësor, Siddha) ose Doktor i Filozofisë (PhD) . [9] [10] Këshilli Qendror i Mjekësisë Indiane, një organ ligjor i themeluar në 1971 nën ministrinë AYUSH, mbikqyr arsimin në fusha të mjekësisë tradicionale indiane, duke përfshirë mjekësinë Siddha. [11] Mbajtësit e diplomës Siddha mund të bëhen praktikues të regjistruar të Siddhës dhe lejohen të përshkruajnë barna sipas standardeve të regjistruara në Farmakopenë Siddha të Indisë (SPI) sipas Aktit të Drogave dhe Kozmetikës, 1940. [12] [13] Sidoqoftë, recetat e mjekësisë moderne nga praktikuesit Siddha konsiderohen gjithashtu si kuakeri nga Shoqata Mjekësore Indiane. [3]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Siddha është një sistem i lashtë trajtimi tradicional indian i cili evoluoi në Indinë Jugore, [14] kryesisht në Tamil Nadu . [15] Sipas literaturës antike të Siddhëss, thuhet se sistemi i këtij ilaçi e ka origjinën nga perëndia hindu Shiva, i cili ia mësoi atë bashkëshortes së tij Parvati . Parvati më pas ia kaloi Nandit dhe Nandi ua mësoi atë nëntë Devta-ve. [16]

Koncepti i sëmundjes dhe shkaku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Siddha e sheh sëmundjen si një gjendje të shkaktuar kur baraspesha normale e tre humoreve (të quajtura kolektivisht mukkuttram ) - vaadham (i ajrosur), pittham (i zjarrtë) dhe kapam (ujor) - ngacmohet. [17] Faktorët që supozohet se ndikojnë në këtë baraspeshë janë mjedisi, kushtet klimatike, dieta, aktivitetet fizike dhe stresi. Në kushte normale, raporti midis Vaadham, Pittham dhe Kapam është përkatësisht 4:2:1. [18]

 1. ^ a b "Siddha medicine". Encyclopedia Britannica (në anglisht). Marrë më 29 nëntor 2020.
 2. ^ a b "About Siddha medicine: Origins". National Institute of Siddha. 2020. Arkivuar nga origjinali më 21 janar 2023. Marrë më 16 shkurt 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ a b c KK Aggarwal; VN Sharma (2014). "IMA Anti Quackery Wing". Indian Medical Association. Arkivuar nga origjinali më 31 janar 2020. Marrë më 28 nëntor 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ a b Michael Safi (2 janar 2018). "Indian doctors protest against plan to let 'quacks' practise medicine". The Guardian. Marrë më 28 nëntor 2019. The government is giving sanction to quackery. If those doctors make mistakes and people pay with their lives, who is going to be held accountable? {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "Siddha medicine: Basic concepts". Ministry of AYUSH, Government of India. 25 shkurt 2016. Marrë më 16 shkurt 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "Siddha medicine: Materia medica". Ministry of AYUSH, Government of India. 25 shkurt 2016. Marrë më 16 shkurt 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Justice RK Agrawal (13 prill 2018). "Judgment by the Supreme Court of India: Kerala Ayurveda Paramparya vs State of Kerala". Supreme Court of India. Arkivuar nga origjinali më 9 dhjetor 2019. Marrë më 9 dhjetor 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "About the Central Council for Research in Ayurvedic Sciences". Central Council for Research in Ayurvedic Sciences, Ministry of AYUSH, Government of India. 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ "Indian Medicine and Homoeopathy Courses - The Tamilnadu Dr.M.G.R. Medical University". www.tnmgrmu.ac.in. Marrë më 18 mars 2023. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "PhD Siddha". 28 gusht 2021. Marrë më 18 mars 2023. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ "Central Council of Indian Medicine" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 26 janar 2023. Marrë më 4 nëntor 2023. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Drugs and Cosmetics Act, 1940
 13. ^ Siddha system of medicine
 14. ^ Boslaugh, Sarah (15 shtator 2015). The SAGE Encyclopedia of Pharmacology and Society. SAGE Publications. fq. 2492. ISBN 978-1-5063-4618-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ Karunamoorthi, Kaliyaperumal; Jegajeevanram, Kaliyaperumal; Xavier, Jerome; Vijayalakshmi, Jayaraman; Melita, Luke (2012). "Tamil traditional medicinal system - siddha: an indigenous health practice in the international perspectives". Tang: Humanitas Medicine. 2 (2): 12.1–12.11. doi:10.5667/tang.2012.0006. ISSN 2233-8985. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ S. K. Mukherjee; A. M. Saxena; Gyanesh Shukla; Gian Singh; Dr. T. K. Mukherjee (2002). Progress of diabetes research in India during 20th century. National Institute of Science Communication. fq. 100. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ Concepts of body constitution in traditional Siddha texts: A literature review, Kannan Muthiah et al. J Ayurveda Integr Med. 2019 Apr-Jun.
 18. ^ Master Murugan, Chillayah (20 tetor 2012). "Siddha Therapy, Natural Remedies and Self-Treatment". Varma Kalai. Marrë më 31 maj 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)