Mostra

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një paraqitje vizuale e zgjedhjes së një mostre të thjeshtë të rastit  

Mostra (anglisht: Sample) e njohur ndryshe edhe si shembull, kampion, model ose gjedhe, në statistikat dhe metodologjinë e hulumtimit sasior, është një grupim i individëve, elementeve ose objekteve të mbledhura ose të zgjedhura nga një popullacion statistikor me një procedurë të përcaktuar. [1] Elementet e një kampioni njihen si pika mostrash, njësi kampionimi ose vëzhgime.

Në mënyrë tipike, kur popullacioni është shumë i madh, duke bërë një regjistrim ose një numërim të plotë të të gjithë individëve në popullacion është jopraktike ose pothuajse e pamundur që të kryhet një hulumtim. Prandaj me qëllim të lehtësimit të hulumtimit nga një popullacion i caktuar zgjidhen mostrat e të cilat zakonisht paraqesin një nënbashkësi të madhësisë së menaxhueshme. Mostrat mblidhen dhe të dhënat statistikore llogariten prej tyre, në mënyrë që të mund të bëhen konkluzione ose ekstrapolime nga kampionet tek popullata.

Mostra mund të zgjidhet nga një popullacion statistikor pa zëvendësim (d.m.th. asnjë element nuk mund të zgjidhet më shumë se një herë në të njëjtën mostër), në këtë rast ai është një nënbashkësi e një popullacioni; ose me zëvendësim (d.m.th. një element mund të shfaqet shumë herë në një mostër), në këtë rast ajo është një multisubset. [2] [3]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Peck, Roxy; Olsen, Chris & Devore, Jay (2008). Introduction to Statistics and Data Analysis (bot. 3rd). Belmont, Cal.: Thomson Brooks/Cole. fq. 8. ISBN 978-0-495-11873-2. LCCN 2006933904. Marrë më 2009-08-04. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Passhkrimi (lidhja)
  2. ^ Mathematical Foundations of Computer Science 1993. 18th International Symposium, MFCS'93 Gdańsk, Poland, August 30–September 3, 1993 Proceedings, 1993 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Samuel S. Wilks, Mathematical Statistics, John Wiley, 1962, Section 8.1