Jump to content

Mustafa Presheva

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Mustafa Presheva (turqisht: Mustafa Preşeva; lindur më 11 tetor 1961) është një redaktor filmi dhe aktor turk me prejardhje shqiptare.

I lindur në Mitrovicë, Jugosllavi (sot në Kosovë), ai studioi filmin në Beograd dhe që nga viti 1983 ka punuar kryesisht si redaktor filmi.

Në vitin 1986 ai mori një Medalje të Artë për montazhin më të mirë në Festivalin e Filmit të Shkurtër dhe Dokumentar të Beogradit për filmin e shkurtër Dying Woods dhe në vitin 1989 ai ishte redaktori i vitit në Festivalin e Filmit në Pula për montimin e filmit The Fall Of Rock And Roll.

Gjatë Luftërave Jugosllave, në vitin 1992 ai u transferua në Stamboll ku punon që nga viti në kinemanë turke dhe ka marrë çmime të shumta në vend. Në Festivalin e Filmit Portokalli i Artë në Antalia në 1996 ai mori çmimin Golden Orange për montazhin më të mirë për Tabutta Rövaşata, pastaj Filler ve Çimen në 2001 dhe më pas Vicdan në 2008. Që nga viti 2008 ai ka fituar 6 çmime dhe ka redaktuar mbi 25 filma përveç realizimit disa paraqitje si aktor ose duke ndihmuar regjisorët.