Jump to content

Muzeu Simon Janashia i Gjeorgjisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Muzeu Simon Janashia i Gjeorgjisë

Muzeu Simon Janashia i Gjeorgjisë ( gjeorgjisht: სიმონ ჯანაშიას სახელობის საქართველოს მუზეუმი ), i njohur më parë si Muzeu Shtetëror i Historisë së Gjeorgjisë, është një nga muzetë kryesore të historisë në Tbilisi, Gjeorgji, i cili shfaq gjetjet kryesore arkeologjike të vendit.

Muzeu evoluoi nga muzeu i Departamentit Kaukazian të Shoqërisë Gjeografike Perandorake Ruse, i themeluar më 10 maj 1852 dhe u shndërrua në Muzeun Kaukazian me iniciativën e eksploruesit gjerman Gustav Radde në 1865. Pasi Gjeorgjia rifitoi pavarësinë nga Rusia (1918), muzeu u riemërua në Muzeun e Gjeorgjisë në 1919. Noe Kipiani ishte drejtori i parë i muzeut. Një pjesë e madhe e koleksionit të tij u evakuua nga qeveria e Gjeorgjisë në Evropë pas marrjes së vendit nga bolshevikët në vitin 1921 dhe u kthye në Gjeorgjinë Sovjetike me përpjekjet e studiuesit emigrant gjeorgjian Ekvtime Takaishvili në 1945. Në vitin 1947, muzeu mori emrin e historianit të ndjerë gjeorgjian Simon Janashia. Muzeu vuajti ndjeshëm gjatë viteve të trazirave post-sovjetike në Gjeorgji në fillim të viteve 1990: Ai u dëmtua për herë të parë në luftimet gjatë grushtit të shtetit ushtarak në 1991–2, pasuar nga shkatërrimi i një pjese të koleksionit të tij nga zjarri. Në vitin 2004, Muzeu Janashia u integrua me muzetë e tjerë kryesorë të Gjeorgjisë nën një sistem të përbashkët të menaxhimit të Muzeut Kombëtar të Gjeorgjisë.

Muzeu zë ndërtesa të ndryshme kronologjike dhe stilistike në qendër të Tbilisit, me ekspozitën kryesore të vendosur në Rustaveli Avenue . Kjo ndërtesë e fundit u projektua duke përdorur elementë të dekorit mesjetar gjeorgjian nga arkitekti Nikolay Severov në vitin 1910 në vendin e një ndërtese më të vjetër me autor A. Zaltsman.

Muzeu strehon qindra mijëra artefakte arkeologjike dhe etnografike gjeorgjiane dhe kaukaziane. Një ekspozitë e përhershme ndjek në mënyrë kronologjike zhvillimin e kulturës materiale të Gjeorgjisë nga epoka e bronzit deri në fillim të shekullit të 20-të. Disa nga ekspozitat më të vlefshme të muzeut përfshijnë fosilet Homo Ergaster të zbuluara në Dmanisi ; rezervuari Akhalgori i shekullit të 5-të para Krishtit, i cili përmban shembuj unikë të bizhuterive, duke përzier frymëzimet akamenide dhe vendase; një koleksion prej rreth 80,000 monedhash, kryesisht të prerjes gjeorgjiane; ikona mesjetare dhe pjesë argjendarie të sjella këtu nga vende të ndryshme arkeologjike në Gjeorgji; Mozaiku i Shuhutit, mozaik i banjës nga fshati Shukhuti që daton nga shek. IV-V; dhe një lapidar që përfshin një nga koleksionet më të pasura në botë të mbishkrimeve urartiane .