Jump to content

Muzeu i Kongresit të Manastirit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Muzeu i Kongresit të Manastirit

Muzeu i Kongresit të Manastirit i njohur edhe si Kongresi i Alfabetit të Gjuhës Shqipe është një monument i trashëgimisë kulturore kombëtare shqiptare që ndodhet në qytetin e Manastirit të Maqedonisë së Veriut. Muzeu është hapur në vitin 2010.[1][2]

Si institucion shtetëror, muzeu nuk është vetëm një vend ekspozimi, por edhe përgjegjës për mbrojtjen, kërkimin, mbledhjen, restaurimin dhe përpunimin shkencor të 51 fotografive dhe 58 dokumenteve të tjera që ishin të rëndësishme për standardizimin e alfabetit të gjuhës shqipe .

Histori e shkurtër[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë lëvizjes kombëtare të shqiptarëve, të njohur si Rilindja Kombëtare , gjatë viteve të fundit të sekullit 19 dhe fillimit të shekullit 20. Në fillim të shekullit të 20-të lindi edhe çështja e një alfabeti uniform, pasi në hapësirën shqiptare përdoreshin sisteme të ndryshme, ndonjëherë edhe në të njëjtën kohë. Në fund, mbizotëroi një ndërthurje e "Alfabetit të Stamboller" të Sami Frashërit dhe "Alfabetit Bashkimi" të Gjergj Fishtës . Pikërisht kështu u tha në fund të një kongresi të shkrimtarëve dhe intelektualëve shqiptarë më 22 nëntor 1908 në godinën e sotme të muzeut. Ky Kongres i Manastirit konsiderohet si data e lindjes së drejtshkrimit bashkëkohor të gjuhës shqipe.

Shtëpia e sotme ishte atëherë godina e klubit të Bashkimit, një shoqatë rajonale e shqiptarëve patriotë. Pas pavarësisë së Maqedonisë së Veriut, në të ishte vendosur Hotel Iliria. Procesi i themelimit të institucionit muzeor në Parlamentin e Maqedonisë së Veriut filloi në vitin 2008, gjatë të cilit muzeu u hap për herë të parë në vitin 2010 dhe u rihap në vitin 2012 pas një rinovimi gjithëpërfshirës me ekspozitë të përhershme.[3]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]