Myzejen Zogu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Princesha Myzeje Zogu (1905–1969), ishte një princeshë shqiptare.[1]

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ajo ishte e bija e Xhemal pashë Zogollit dhe Sadije Toptanit dhe ishte një nga gjashtë motrat e Mbretit Zog I të Shqipërisë. Kur vëllai i saj u bë monark në vitin 1928, asaj dhe vëllezërve e motrave iu dha statusi i Princit dhe Princeshës Zogu.

Ndryshe nga dy motrat e tij më të mëdha, Princesha Adile Zogu dhe Nafije Zogu, e cila shihej rrallë në publik, mbreti u dha katër motrave të tij më të vogla role zyrtare për të luajtur në përfaqësinë mbretërore. Gjatë viteve të para të mbretërimit të tij, princeshat jetuan një jetë tradicionale të izoluar në kompleksin e pallatit mbretëror dhe rrallë shfaqeshin jashtë rrethit familjar, por kjo ndryshoi me kohën e dasmës së Princeshës Senije në vitin 1936. Që nga ai vit, mbreti organizonte rregullisht topa formalë mbretërorë dhe katër motrat e tij më të vogla shfaqeshin në publik në detyra zyrtare përfaqësuese mbretërore: Princeshës Senije iu caktua detyra në kuadër të kujdesit shëndetësor, Ruhije Zogut edukimi, Myzejen Zogut kulturës dhe Maxhide Zogut i'u caktua detyra brenda sportit. Për t'i përgatitur për këtë detyrë, atyre iu dhanë mësime në piano, vallëzim, gjuhë dhe kalërim dhe u dërguan për disa udhëtime në Evropën Perëndimore, ku u bënë të njohur për udhëtimet e shtrenjta të blerjeve. Kur mbreti e ndaloi hixhabin në vitin 1937, ai u sigurua që motrat e tij të shfaqeshin në publik pa mbulesë dhe të visheshin në modën perëndimore si modele për gratë e tjera.

Para dasmës mbretërore të mbretit në vitin 1938, tre princeshat më të reja bënë një udhëtim në SHBA, ku u kushtuan shumë vëmendje. Në vitin 1938, kishte zëra se ajo do të martohej me princin Abdul Moneim të Egjiptit, kushëri i mbretit Faruk, por ajo nuk u martua kurrë.

Mërgimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ajo u largua nga Shqipëria me pjesën tjetër të familjes mbretërore në vitin 1939 me shpërthimin e Luftës së Dytë Botërore dhe ndoqi ish-monarkun në mërgim në Britaninë e Madhe në vitin 1940. Ajo, si dhe motrat e tjera, përveç Adiles, ndoqën Zogun në Egjipt në vitin 1946. Në vitin 1955, ajo dhe pjesa tjetër e familjes ndoqën Zogun në Francë, ku ai vdiq. Ajo jetoi në Francë me motrat e saj deri në vdekjen e saj.

Burime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Christo Dako, Zog the First, King of the Albanians, Tirana, 1937.
 • Josephine Dedet, Geraldine, Reine des Albanais, Paris, Criterion, 1997.
 • Charles Fenyvesi, Splendor in exile, Washington, New Republic Books, 1979.
 • Anastas Frashëri, Cila ka qënë N.M. Saj Sadije Zogu [Who was H.M .Queen Mother Sadije Zogu], Tirana, « Tirana », 1935.
 • Patrice Najbor, Histoire de l’Albanie et de sa Maison Royale 1443-2007, 5 vol., Je Publie, 2008.
 • Neil Rees, A Royal Exile - King Zog & Queen Geraldine of Albania in exile..., Studge Publications, 2010.
 • Gwen Robyns, Geraldine of the Albanians, London, Muller, Blond & White limited, 1987
 • Joseph Swire, Albania – The Rise of a Kingdom, New York, Arno Press & The New York Times, 1971.
 • Jason Tomes, King Zog. Self-made Monarch of Albania, Sutton Publishing Limited, 2003.
 • Tomes, Jason: King Zog: Self-Made Monarch of Albania
 • Ingrid Sharp, Matthew Stibbe: Aftermaths of War: Women's Movements and Female Activists, 1918-1923

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Patrice Najbor, Histoire de l’Albanie et de sa Maison Royale 1443-2007, 5 vol., Je Publie, 2008.