NGOM Fest

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


NGOM Fest është një festival muzikor i themeluar në Prizren, Kosovë. Fjala "Ngom" është shkruar në dialektin gegërisht dhe do të thotë "Më dëgjo". Ky festival buron nga një grup të rinjsh dhe kreativë të cilët janë aktivë në jetën shoqërore të Prizrenit dhe Kosovës. Edicioni i parë i festivalit u mbajt në qershor të vitit 2011 dhe për shkak të suksesit të tij madhor, aktivistët ishin më të përkushtuar në organizimin e këtij manifestimi. Objektivat kryesore të këtij festivali janë promovimi i grupeve dhe artistëve të rinj, ndërtimi i një perspektive të re për festivalet muzikore në Kosovë dhe lidhja e grupeve të ndryshme etnike në Kosovë dhe në rajon.[1][2]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Edicioni i parë i festivalit u zhvillua më 24 qershor 2011. Suksesi që pati ky festival në vitin e tij të parë kishte vendosur një bazë solide për edicionet e ardhshme. Kjo arritje ndihmoi në promovimin e trashëgimisë kulturore duke përfshirë vizitat e Prizrenit, muzikën cilësore dhe ndihmoi në ngritjen e vetëdijes për çështjet mjedisore. Në të njëjtën kohë, gjatë tre ditëve të këtij festivali u mbajtën ngjarje të shumta lidhur me çështje të ndryshme sociale dhe kulturore. Fokusi kryesor ishte adresimi i problemeve që preokupojnë rininë dhe shoqërinë në përgjithësi. Në edicionin e parë, ky festival u shpërblye nga Komuna e Prizrenit me çmimin “Ngjarja më masive e vitit 2011”.[2]

Edicioni i dytë i festivalit u zhvillua më 22 qershor 2012. Ai zgjati tre ditë dhe kishte gjashtë faza. Këto skena përfshinin skenën Shadërvan, skenën Parkingu, skenën Marash, skenën Ngom Cafe, skenën Promo dhe skenën Muzikë klasike.[3] Aktivitetet që u mbajtën gjatë kohëzgjatjes së NGOM Festit përfshinin ekspozitën e fotografisë, Workshop për riciklimin, Workshop Drums Clinic, Disc Collections - The Old Time Music, Qyteti i biçikletave, Ekspozita me objekte të ricikluara, Pastrimi i qytetit dhe mbjellja e farave, NGOM Caffe, NGOM Shop dhe NGOM Camp. Gjatë edicionit të dytë, ky festival u shpërblye nga Komuna e Prizrenit me çmimin “Ngjarja e Vitit”. [4]

Edicioni i tretë i NGOM Fest u mbajt në Prizren gjatë një kursi treditor, nga 5 deri më 7 korrik 2013. Fokusi kryesor i edicionit të NGOM Fest të vitit 2013 ishte muzika elektronike si drum dhe bas, dubstep, techno progresive, trip hop, break dhe rock zhanret si heavy metal dhe punk rock. Më shumë se 30 grupe muzikore performuan në këtë edicion, mes tyre edhe grupi turk Baba Zula, i njohur për kombinimin e instrumenteve tradicionale turke me instrumentet elektronike dhe reggae. Artistë të tjerë që performuan në NGOM Fest përfshijnë, Lenzman, një DJ dhe producent holandez që interpretoi muzikë drum dhe bas dhe grupi rok kosovar Troja.[5]

Festivali[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ceremonia e hapjes së festivalit fillon në orën 19:00. Gjatë këtij emisioni, nxënësit e shkollave të mesme nga Kosova dhe studentët e “Akademisë së Muzikës në Prishtinë” performuan muzikë klasike. Pas orës 20:00 fillon muzika në skenën e “Marashit” dhe gjithashtu në skenën e Shadërvanit. Muzika vazhdon deri në mesditën e ditës së fundit. Një tjetër skenë që është pjesë e NGOM Fest është 'Promo Scene' e cila është krijuar për të promovuar grupe të reja muzikore. Për të performuar aplikuan 30 grupe nga Kosova dhe Shqipëria, por u pranuan vetëm 10 grupe, prej tyre tre grupe do të zgjidhen për të incizuar një këngë në studio. Ky aktivitet synon të promovojë dhe mbështesë karrierën e hershme të këtyre grupeve të reja. Në organizimin e këtij festivali marrin pjesë 80 vullnetarë, duke e kthyer Prizrenin në qytet të muzikës dhe artit për tri ditë me radhë. Kampi në Prizren ndodhet në qendër të qytetit, afër Bistricës. Ky kamp strehon vizitorë nga të gjitha vendet dhe i strehon ata me çmimin më të ulët.

Përveç shfaqjeve muzikore, ky festival është i njohur për pikat rekreative, duke përfshirë dyqanin Ngom. Një tjetër ngjarje interesante që zhvillohet gjatë këtyre tre ditëve është ekspozita që prezanton pjesët më të bukura të qytetit dhe arkitekturën e tij. Kjo ekspozitë është e vendosur në Hamam. Ushqimi është një pjesë tjetër emocionuese e këtij festivali muzikor pasi që përfaqëson kuzhinën tradicionale të Prizrenit dhe kulturën shqiptare në përgjithësi.

Bandat dhe artistët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Muzika në NGOM Fest përmban një larmi zhanresh duke përfshirë muzikën klasike, rock, alternative, pop dhe muzikë elektronike. Për çdo zhanër muzikor u ngritën skena të veçanta dhe me tematika të ndryshme. Bende dhe artistë të shquar që performuan përfshinin: Jericho, Dark Angel, Son of Beat & Japan (nga Serbia), Bojken Lako (Shqipëri), Jim Rivers (Ukrainë), Conquering Lion (Maqedoni), Filip Motovunski (Kroaci), Stefan Goldmann, Music Quantized (Greqi), Gillespie, Alley Sin (Bullgari), Triko, Troja, Peni Trio, Jimmy Hagan, Pink Metal, Owlie dhe shumë të tjera.[6]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Southeast Europe: People and Culture: NGOM Festival" (në anglisht). Southeast-europe.eu. Arkivuar nga origjinali më 2014-03-06. Marrë më 2015-05-06.
  2. ^ a b "FESTIVALI I MUZIKES N'PRIZREN". Arkivuar nga origjinali më 10 korrik 2013. Marrë më 2 mars 2014.
  3. ^ Time Magazine (2012-06-23). "Ngom Fest held in Prizren" (në anglisht). Demotix.com. Marrë më 2015-05-06.[lidhje e vdekur]
  4. ^ "NGOM Fest 2012 - Prizren" (në anglisht). Pinvents.com. Arkivuar nga origjinali më 7 mars 2016. Marrë më 2015-05-06.
  5. ^ "Bëhuni gati të 'ngoni' NGOM Fest". Telegrafi.com. 2013-06-28. Arkivuar nga origjinali më 4 shkurt 2016. Marrë më 2015-05-06.
  6. ^ "Resident Advisor listings: NGOM Festival – Day 1" (në anglisht). Telegrafi.com. 2022-07-13. Marrë më 2022-07-13.

Linqe të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]