Jump to content

Narona

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Narona /neˈrne/ ishte emri i lashtë i qytetit i cili shtrihej në luginën e lumit Neretva në  Kroacinë e sotme. Më vonë Narona ishte pjesë e Provincës Romake, Dalmacia. Qyteti është themeluar pas Pas Luftërave Iliro-Romake [1] dhe ishte gjendej në fushat aluviale, në mes të qytetit të sotëm Metkoviqi dhe fshatit Vid. Për herë të parë përmendet në kapitullin 24 në Periplusin e Pseudo-Scylaxit.[2] Në shek. 6 ra nën sundimin Bizantin. Pas ardhjes së fiseve Sllave , pushoi së ekzistuari si vendbanim.

Muzeu arkeologjik Narona
  1. ^ Wilkes, J. J. Ilirëve, 1992 ISBN 0-631-19807-5
  2. ^ Plini, Naturalis Historia 3.142; G. Alföldy, Bevölkerung und Gesellschaft der römischen Provinz Dalmatien (Budapest 1965), f. 135; J. J. Wilkes, Dalmatia (Londër 1969), f. 160.

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Koordinatat: 43°02'47"N 17°35'55"E / 43.04639°N 17.59861°D / 43.04639; 17.59861