Natyralizmi sociologjik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Natyralizmi në sociologji)
Jump to navigation Jump to search

Natyralizmi sociologjik është një teori që thotë se bota natyrore dhe bota shoqërore janë afërsisht identike dhe drejtohen nga parime të ngjashme. Natyralizmi sociologjik, në tekstet sociologjike i quajtur thjesht dhe vetëm natyralizëm, mund të hetohet qysh në mendimin filozofik të Auguste Comte në shekullin XIX, i lidhur ngushtë me pozitivizmin, i cili mbron përdorimin e metodës shkencoreshkencave natyrore në studimin e shkencave shoqërore. Ai nuk duhet të identifikohet ose ngatërrohet shumë ngushtë me pozitivizmin, megjithëse, edhe kjo e fundit mbron përdorimin e situatave të kontrolluara eksperimentale si burime të informacionit shkencor, pasi natyralizmi sociologjik insiston që proceset shoqërore duhet të studiohen vetëm në mjedisin e tyre natyror. Një formë e ngjashme e natyralizmit u aplikua në studimin shkencor të artit dhe letërsisë nga Hippolyte Taine.

Sociologët bashkëkohorë nuk debatojnë përgjithësisht nëse fenomenet shoqërore ndodhin brenda universit natyror dhe, si të tilla, janë subjekt i kufizimeve natyrore, siç janë ligjet e fizikës. Për debat është natyra e dallueshmërisë së fenomeneve shoqërore si një nëndegë e fenomeneve natyrore. Mbështetje e gjerë ekziston për pretendimin antipozitivist që ndryshimet thelbësore cilësore nënkuptojnë se nuk mund të shpjegohen fenomenet sociale në mënyrë efektive duke përdorur mjete hetimore ose madje edhe standarde të vlefshmërisë që rrjedhin nga shkencat e tjera natyrore. Shikuar nga ky këndvështrim, natyralizmi nuk nënkupton shkencëtarizmin.

Sidoqoftë, një konfuzion klasik pozitivist i natyralizmit me shkencën nuk është zhdukur; kjo pikëpamje është akoma mbizotëruese në disa shkolla të vjetra dhe prestigjioze, siç janë departamentet e sociologjisë në Universitetin e Çikagos në Shtetet e Bashkuara dhe Universitetin McGill në Montréal, Kanada.

Kohët e fundit, teoria e aktorëve të rrjetit ka analizuar ndërtimin shoqëror të vetë natyrës / shoqërisë.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]