Jump to content

Natyralizmi në filozofi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Natyralizmi në filozofi është "ide ose besim që vetëm ligjet dhe forcat natyrore (në krahasim me mbinatyrorën ose shpirtëroren) veprojnë në botë." [1] Pasuesit e natyralizmit (dmth, natyralistët) pohojnë se ligjet natyrore janë rregullat që qeverisin strukturën dhe sjelljen e universit natyral, se ndryshimi i gjithësisë në çdo fazë është një produkt i këtyre ligjeve.

"Natyralizmi në mënyrë intuitive mund të ndahet në një komponent ontologjike dhe metodologjike," argumenton David Papineau. [2] "Ontologjik" i referohet studimit filozofik të natyrës së qenies. Disa filozofë e barazojnë natyralizmin me materializmin. Për shembull, filozofi Paul Kurtz argumenton se natyra vlerësohet më së miri duke iu referuar parimeve materiale. Këto parime përfshijnë masën, energjinë dhe vetitë e tjera fizike dhe kimike të pranuara nga komuniteti shkencor. Më tej, ky sens i natyralizmit mendon se shpirtrat, hyjnitë dhe fantazmat nuk janë reale dhe se nuk ka një "qëllim" të caktuar në natyrë. Një besim i tillë absolut në natyralizëm zakonisht quhet natyralizëm metafizik. [3]

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Supozimi natyralist në metodat e punës si paradigma e tanishme, pa konsideruar më tej natyralizmin si një të vërtetë absolute me kërkesë filozofike, quhet natyralizëm metodologjik. [4] Lënda këtu është një filozofi e përvetësimit të njohurive bazuar në një paradigmë të supozuar.

Me përjashtim të panteistëve - të cilët besojnë se Natyra është identike me hyjninë ndërsa nuk njeh një perëndi të veçantë personale antropomorfe - teistët sfidojnë idenë se natyra përmban të gjithë realitetin. Sipas disa teologëve, ligjet natyrore mund të shihen si shkaqe dytësore të Zotit.

Në shekullin XX, Willard Van Orman Quine, George Santayana, dhe filozofë të tjerë argumentuan se suksesi i natyralizmit në shkencë do të thoshte se metodat shkencore duhet të përdoren gjithashtu edhe në filozofi. Shkenca dhe filozofia thuhet se formojnë një vazhdimësi, sipas kësaj pikëpamjeje.

Përdorimi i tanishëm i termit natyralizëm "rrjedh nga debatet në Amerikë në gjysmën e parë të shekullit XX. 'Natyralistët' e vetëshpallur nga ajo periudhë përfshinin John Dewey, Ernest Nagel, Sidney Hook dhe Roy Wood Sellars." [5]

Aktualisht, natyralizmi metafizik përqafohet më gjerësisht sesa në shekujt e kaluar, veçanërisht por jo ekskluzivisht në shkencat natyrore dhe komunitetet anglo-amerikane, analitike filozofike. Ndërsa shumica dërrmuese e popullsisë së botës mbetet fuqimisht e përkushtuar ndaj botëkuptimeve jo-natyraliste, mbrojtës të shquar bashkëkohorë të natyralizmit dhe / ose teza dhe doktrina natyraliste sot përfshijnë J.J.C. Smart, David Malet Armstrong, David Papineau, Paul Kurtz, Brian Leiter, Daniel Dennett, Michael Devitt, Fred Dretske, Paul dhe Patricia Churchland, Mario Bunge, Jonathan Schaffer, Hilary Kornblith, Quentin Smith, Paul Draper dhe Michael Martin, në mesin e shumë filozofëve të tjerë akademikë.  

Sipas David Papineau, natyralizmi bashkëkohor është pasojë e krijimit të provave shkencore gjatë shekullit XX për "mbylljen shkakësore të fizikut", doktrina që të gjitha efektet fizike mund të llogariten nga shkaqe fizike. [6]

Termi "natyralizëm metodologjik" është shumë më i ri. Sipas Ronald Numbers, ai u krijua në vitin 1983 nga Paul de Vries, një filozof i Kolegjit Wheaton. De Vries dalloi midis asaj që ai e quajti "natyralizëm metodologjik", një metodë disiplinore që nuk thotë asgjë për ekzistencën e Zotit dhe "natyralizëm metafizik", i cili "mohon ekzistencën e një Zoti transcendent". [7] Termi "natyralizëm metodologjik" ishte përdorur në vitin 1937 nga Edgar S. Brightman në një artikull në "Rishikimi Filozofik" si një kontrast me "natyralizmin" në përgjithësi, por atje ideja nuk ishte zhvilluar me të vërtetë në dallimet e saj më të fundit. [8]

Sipas Steven Schafersman, natyralizmi është një filozofi që e mbështet atë;

 1. "Natyra përfshin gjithçka që ekziston në të gjithë hapësirën dhe kohën ;
 2. Natyra ( universi ose kozmosi ) përbëhet vetëm nga elementë natyrorë, dmth., Nga masa e substancës fizike hapësinore - energjetike. Substancat jofizike ose kuazi-fizike, të tilla si informacioni, idetë, vleratë, logjika, matematika, intelekti, dhe të tjera fenomene emergjente, ose ndërlidhem mbi fizikën ose mund të reduktohen në një llogari fizike;
 3. Natyra funksionon nga ligjet e fizikës dhe në parim, mund të shpjegohet dhe kuptohet nga shkenca dhe filozofia;
 4. E mbinatyrshmja nuk ekziston, d.m.th, vetëm natyra është e vërtetë. Natyralizmi është pra një filozofi metafizike e kundërshtuar kryesisht nga mbinatyralizmi".

Ose, siç thoshte në mënyrë të përmbledhur Carl Sagan : " Kozmosi është gjithçka që është, që ka qenë ose që do të jetë ndonjëherë". [9]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Audi, Robert (1996). "Naturalism". përmbledhur nga Borchert, Donald M. (red.). The Encyclopedia of Philosophy Supplement. USA: Macmillan Reference. fq. 372–374. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Hooykaas, R. (1963). The principle of uniformity in geology, biology, and theology (bot. 2nd). London: E.J. Brill. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Lacey, Alan R. (1995). "Naturalism". përmbledhur nga Honderich, Ted (red.). The Oxford Companion to Philosophy. Oxford University Press. fq. 604–606. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Post, John F. (1995). "Naturalism". përmbledhur nga Audi, Robert (red.). The Cambridge Dictionary of Philosophy. Cambridge University Press. fq. 517–518. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Simpson, G. G. (1963). "Historical science". përmbledhur nga Albritton Jr., C. C. (red.). Fabric of geology. Stanford, California: Freeman, Cooper, and Company. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Schafersman, Steven D. (1996). "Naturalism is Today An Essential Part of Science". Arkivuar nga origjinali më 5 korrik 2019. Marrë më 2 prill 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Mario De Caro and David Macarthur (eds) Naturalism in Question. Cambridge, Mass: Harvard University Press, 2004.
 • Mario De Caro and David Macarthur (eds) Naturalism and Normativity. New York: Columbia University Press, 2010.
 • Friedrich Albert Lange, The History of Materialism, London: Kegan Paul, Trench, Trubner & Co Ltd, 1925,  
 • David Macarthur, "Quinean Naturalism in Question," Philo. vol 11, no. 1 (2008).

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Oxford English Dictionary Online naturalism
 2. ^ Papineau, David (22 shkurt 2007). "Naturalism". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Kurtz, Paul (pranverë 1998). "Darwin Re-Crucified: Why Are So Many Afraid of Naturalism?". Free Inquiry. 18 (2). Arkivuar nga origjinali më 18 tetor 2012. Marrë më 2 prill 2020. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Schafersman, Steven D. (1996). "Naturalism is Today An Essential Part of Science". Arkivuar nga origjinali më 5 korrik 2019. Marrë më 2 prill 2020. Methodological naturalism is the adoption or assumption of naturalism in scientific belief and practice without really believing in naturalism. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Papineau, David "Naturalism", in "The Stanford Encyclopedia of Philosophy"
 6. ^ Papineau, David (2011). "The Rise of Physicalism". Physicalism and its Discontents. Cambridge. Arkivuar nga origjinali më 1 qershor 2016. Marrë më 2 prill 2020. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
 7. ^ Nick Matzke: On the Origins of Methodological Naturalism Arkivuar 3 shtator 2006 tek Wayback Machine. The Pandas Thumb (March 20, 2006)
 8. ^ "ASA March 2006 – Re: Methodological Naturalism". Arkivuar nga origjinali më 1 gusht 2012. Marrë më 2 prill 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Sagan, Carl (2002). Cosmos. Random House. ISBN 9780375508325. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)