Ndarjet administrative të Letonisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ndarja administrative dhe territoriale e Letonisë (që nga 1 korriku 2021).

Sipas hyrjes në fuqi më 1 korrik 2021, ndarjet administrative të Letonisë përbëhet nga 36 komuna (letonisht: novadi, njëjës novads) dhe 7 'qytete shtetërore (valstspilsētas, njëjës valstspilsēta).[1][2] Komunat ndahen gjithashtu më tej në 71 qytete/qyteza (pilsētas, njëjës pilsēta) dhe 512 famulli (pagasti, njëjës pagasts). Më 1 qershor 2021, Gjykata Kushtetuese e Letonisë vendosi se aneksimi i Komunës VarakļāniKomunën Rēzekne ishte jokushtetues. Si përgjigje, Saeima vendosi të ruajë ekzistencën e Komunës Varakļāni si njësi e 43-të e qeverisjes vendore deri në vitin 2025.[3][4]

Ndarja administrative aktuale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qytetet shtetërore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ligji i vitit 2020 për territoret administrative dhe zonat e populluara caktoi Ogre dhe nëntë qytetet e mëparshme republikane si qytete shtetërore. Ai parashikoi gjithashtu promovimin e Iecava dhe Koknese në statusin e qytetit shtetëror më 1 korrik 2021. Megjithatë, sipas të njëjtit ligj, vetëm shtatë qytetet shtetërore të listuara në tabelën e mëposhtme do të kenë qeverisje vendore që janë të pavarura nga çdo bashki. Nga tre qytetet e mbetura shtetërore, Jēkabpils dhe Valmiera u bënë pjesë e Komunës Jēkabpils dhe Komunës Valmiera përkatësisht më 1 korrik 2021, ndërsa Ogre është gjithashtu pjesë e Komunës Ogre.[2]

Emri Popullsia
(2021)[5]
GDP (mil. €),
2018[6]
GDP per capita (€), 2018[6]
Daugavpils
80,627 693 8,400
Jelgava
55,336 583 10,400
Jūrmala
50,248 421 8,600
Liepāja
67,964 897 13,000
Rēzekne
26,839 283 10,100
Riga
614,618 16,395 25,800
Ventspils
33,372 470 13,600

Komunat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tabela e mëposhtme përmban 36 komunat e Letonisë:[3][7]

Komunat
Aizkraukle Alūksne Augšdaugava Ādaži Balvi Bauska Cēsis Dobele Gulbene
Jelgava Jēkabpils Ķekava Krāslava Kuldīga Kurzeme Jugore Limbaži Līvāni Ludza
Madona Mārupe Ogre Olaine Preiļi Rēzekne Ropaži Salaspils Saldus
Saulkrasti Sigulda Smiltene Talsi Tukums Valka Valmiera Varakļāni Ventspils

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Saeima finally approves major regional reforms" (në anglisht). Latvian Public Broadcasting. 11 qershor 2020. Marrë më 12 qershor 2020.
  2. ^ a b "Law on Administrative Territories and Populated Areas, 2020 version". Likumi (në anglisht). Latvijas Vēstnesis. 22 qershor 2020. Marrë më 7 qershor 2021.
  3. ^ a b Upleja, Sanita (1 qershor 2021). "Varakļāni paliek kā atsevišķs novads; Rēzeknes un Varakļānu novadā vēlēšanas pārceltas (plkst. 16.15)". Delfi (në letonisht). Marrë më 7 qershor 2021.
  4. ^ "Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums". Likumi (në letonisht). Latvijas Vēstnesis. 1 korrik 2021. Marrë më 24 dhjetor 2021.
  5. ^ |Population by sex and age group in regions, cities, municipalities, towns, rural territories, neighbourhoods and densely populated areas at the beginning of the year by Sex, Age group, Territorial unit and Time period Official Statistics Portal
  6. ^ a b Meklēt | Oficiālās statistikas portāls
  7. ^ "Grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā". Likumi (në letonisht). Latvijas Vēstnesis. 2 qershor 2021. Marrë më 7 qershor 2021.