Ndihmë:Menuja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kjo faqe ndihme shpjegon funksionin e çdo butoni dhe lidhjeje që shfaqet në formë standarte në çdo faqe të Wikipedias. Pranë lidhjes jepet edhe një shpjegim i shkurtër mbi funksionin.

Menuja në të majtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në anën e majtë të çdo artikull janë disa opsione standarde të kërkimit dhe ndërveprimit, të mjeteve dhe në disa artikuj, për gjuhët:

Seksioni i lundrimit:

 • Faqja kryesore - faqja kryesore e Wikipedias në shqip
 • Portalet tematike - indeks i portaleve të Wikipedias.
 • Ngjarjet e tanishme - portali i aktualitetit. Këtu listohen lajmet e fundit.
 • Ndryshimet e fundit - redaktimet e fundit të faqeve në Wikipedia.
 • Artikull i rastit - keni qënë ndonjëherë të mërzitur ose dëshironi të mësoni diçka të re? Provo një artikull të rastësishëm.
 • Ndihmësi - faqja kryesore e të gjitha faqeve të ndihmës.
 • Dhuroni - Wikipedia është plotësisht e lirë, pa reklama, falë donacioneve të përdoruesve.

Seksioni printo/eksporto:

 • Krijo libër - grupo faqet që dëshiron dhe krijo me to një libër të personalizuar.
 • Shkarkoje si PDF - shkarkon faqen aktuale në formatin PDF, në mënyrë që të mund ta lexoni pa qasje në internet.
 • Version shtypi - shfaq vetëm përmbajtjen artikullin, pa menunë e lundrimit.

Seksioni i mjeteve:

 • Lidhjet këtu - e dobishme për të gjurmuar faqet e tjera që të çojnë tek kjo faqe.
 • Ndryshime të ndërvarura - lista e redaktimeve të bëra së fundmi në faqet që lidhen me faqen e specifikuar.
 • Ngarko skeda - faqja që ju mundëson të ngarkoni figura apo skeda të tjera multimediale në Wikipedia.
 • Faqet speciale - të gjitha funksionet e veçanta dhe opsionet për administratorë mund të gjenden këtu.
 • Lidhja e përhershme - përdoret për të të lidhur direkt me një version të caktuar të kaluar të faqes aktuale. Shiko Permalink për një shpjegim enciklopedik të lidhjes.
 • Page information -

Në gjuhë të tjera - nëse një artikull me të njëjtën temë ekziston edhe në një nga qindra gjuhët e Wikipedias, normalisht duhet të shfaqet në këtë seksion.

Funksionet e llogarisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për përdoruesit e paregjistruar:

Menuja e funsksioneve të përdoruesit për përdoruesit e paregjistruar.
Menuja e funsksioneve të përdoruesit për përdoruesit e paregjistruar.
 • Hap një llogari: Krijimi i një llogarie në Wikipedia është falas dhe ka shumë më tepër privilegje sesa një përdorues anonim.
 • Hyni: shype këtë lidhje për të hyrë në sistem ose për të krijuar një llogari.

Për përdoruesit e regjistruar:

Menuja e funsksioneve të përdoruesit për përdoruesit e regjistruar.
Menuja e funsksioneve të përdoruesit për përdoruesit e regjistruar.
 • Emri i përdoruesit: lidhja të çon në faqen e përdoruesit (faqen tuaj).
 • Diskutimet: lidhja të çon në faqen tuaj të diskutimit.
 • Parapëlqimet: lidhja të çon në faqen e konfigurimit të llogarisë. Këtu mund të ndryshoni edhe fjalëkalimin.
 • Lista mbikqyrëse: këtu paraqiten të gjitha ndryshimet që kanë ndodhur në faqet që ju keni zgjedhur nën mbikqyrje. Faqet që keni zgjedhur nën mbikqyrje kanë shenjën e yllit të kaltër.
 • Kontributet: lista e të gjitha redaktimeve që keni bërë ju.
 • Dalje: dilni nga sistemi.

Menaxhimi i faqeve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Für alle Besucher:

Artikel/Vorlage/Kategorie/Portal/Hilfe/Projektseite/Benutzerseite: führt zur aktuellen Seite.
Diskussion: führt zur Diskussionsseite des Artikels. Hier können Fragen gestellt und Kommentare geäußert werden.
Lesen, Ungesichtete Änderungen: Damit kann man zwischen der letzten gesichteten Version und der aktuellen Version wechseln.
Bearbeiten: Damit kann man den Inhalt der aktuellen Seite ändern. Erscheint hier Quelltext betrachten, so ist die Seite (zumindest für dich) gesperrt und kann nur im Quelltext betrachtet werden.
Abschnitt hinzufügen (auf Diskussionsseiten u. Ä.): Wie Seite Bearbeiten, legt einen neuen Abschnitt an.
Versionsgeschichte: zeigt frühere Versionen des Artikels und deren Bearbeiter an.

Für angemeldete Benutzer:

Beobachten/Ignorieren: (auch durch einen Stern symbolisiert) Damit kann man den aktuellen Artikel auf seine Beobachtungsliste setzen/wieder von seiner Beobachtungsliste entfernen.
Verschieben: (erscheint, wenn man die Maus auf den nach unten zeigenden Pfeil bewegt) Damit kann man Artikel umbenennen. Gleichzeitig wird eine Weiterleitung vom alten auf den neuen Namen angelegt. Voraussetzung: Man ist seit 4 Tagen angemeldet.

Für Administratoren: (die Funktionen erscheinen, wenn man die Maus auf den nach unten zeigenden Pfeil bewegt)

Schützen: Damit wird eine Seite für Nicht-Administratoren schreibgeschützt. Einige wenige Seiten sind als Schutz gegen Vandalismus schreibgeschützt.
Löschen: löscht einen Artikel (fast) unwiderruflich.

Anmerkung: Im standardmäßig gezeigten Vector-Skin wird dieser Bereich je nach der aktuellen Breite des Browserfensters aufgeteilt. Die horizontale Leiste enthält so viele Tabs („Reiter“) wie momentan sichtbar sein können; ein Element bleibt in der dropdown-Liste. Alle anderen Elemente sind unter dem ▼ auszuklappen. So ist es zumindest vorgesehen; für angemeldete Benutzer deaktivierbar in Einstellungen: Aussehen