Jump to content

Ndotja akustike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Trafiku rrugor është shkaku kryesor i ndotjes akustike në qytete.

Ndotja akustike vjen nga zhurma shqetësuese me ndikim të dëmshëm në veprimtarinë e jetës njerëzore ose të kafshëve. Burimi i zhurmës në natyrë në mbarë botën është shkaktuar kryesisht nga makinat dhe sistemet e transportit, motorët e automjeteve motorike dhe trenat. Zhurma në natyrë përmblidhet me fjalën zhurmë mjedisore. Planifikimi i dobët urbanistik mund të shkaktojë ndotje me anë të zhurmës,ndërtime industriale dhe banimi mund të rezultojnë me ndotjen akustike në zonat e banuara. Problemet e dokumentuara që lidhen me zhurmën e mjedisit urban kthehen deri në Romë të lashtë. Zhurmat nga rrugët dhe faktorët e tjerë urbanë mund të zbuten nga planifikimi urban dhe dizajnimi më i mirë i rrugëve.


Një matës i nivelit të zërit, një mjet bazë në matjen e zërit. Ndotja e zhurmave ndikon në shëndetin dhe sjelljen psikologjike të gjallesave. Zhurma e padëshiruar mund të dëmtojë shëndetin psikologjik. Ndotja e zhurmës mund të shkaktojë hipertension, nivele të larta të stresit, tringëllimë në veshët, humbje të dëgjimit, shqetësime gjumi dhe efekte të tjera të dëmshme.


Reagimi ndaj zhurmës Zëri bëhet i padëshiruar kur ndërhyn ose me aktivitete normale të tilla si gjumi, biseda, ose prish apo pakëson cilësinë e jetës.

Ekspozimi kronik ndaj zhurmës mund të shkaktojë humbjen e dëgjimit të zhurmës. Meshkujt më të vjetër të ekspozuar ndaj konsiderueshme zhurmës në punë të shfaqur më shumë në mënyrë të konsiderueshme reduktuar ndjeshmërinë e dëgjimit se sa kolegët e tyre jo-ekspozuar, edhe pse dallimet në dëgjimin rënie ndjeshmëri me kohën dhe të dy grupet janë të padallueshëm nga mosha 79. Një krahasim i Maaban fiseve, që ishin parëndësisht të ekspozuar ndaj transportit ose zhurmës industriale, në një popullsi tipike amerikane tregoi se ekspozimi kronik në nivele mesatarisht të larta të zhurmës mjedisore kontribuon në humbjen e dëgjimit.

Nivelet e larta të zhurmës mund të rezultojë në efekte kardiovaskulare dhe ekspozimi ndaj niveleve të moderuar të larta gjatë një periudhe të vetme tetë-orëshe shkakton një rritje statistikore në presionin e gjakut prej pesë deri në dhjetë pikë dhe një rritje në stres, dhe vasoconstriction duke çuar në rritjen e presionit të gjakut vuri në dukje më sipër, si dhe për rritjen e incidencës së sëmundjes së arteries koronare .

Më pak e adresuar është se si njerëzit përshtaten me zhurmën subjektive. Në të vërtetë, toleranca për zhurmën shpesh është e pavarur nga nivelet e decibelit. Sidoqoftë, hulumtimi i muzikës së Murray Schafer ishte novator në këtë drejtim. Në punën e tij simbolike, ai bën argumente bindëse se si njerëzit lidhen me zhurmën në një nivel subjektiv dhe se si subjektiviteti i tillë kushtëzohet nga kultura. Ai gjithashtu vë në dukje se tingulli është një shprehje e fuqisë dhe si e tillë, kultura materiale (p.sh., makina të shpejta ose motoçikletat Harley Davidson me tuba pas shitjes) kanë tendencë që të kenë motorë më të lartë jo vetëm për arsye sigurie, por për shprehje të fuqisë duke dominuar në tingujt e tingujve me një tingull të veçantë. Hulumtime të tjera kyçe në këtë fushë mund të shihen në analizën krahasuese të Fong-it të ndryshimeve të tingujve midis Bangkok, Tajlandë dhe Los Anxhelos, Kaliforni, SHBA. Metodologjia e hulumtimit të Fong-it u modelua pas Schafer-it, dhe gjetjet e hulumtimit tregojnë se jo vetëm që shëmbjet e zërit janë të ndryshme, por ato gjithashtu tregojnë qartë nivelin e zhvillimit urban në zonë; që do të thotë, qytetet në periferi - në Immanuel Wallerstein - flasin - do të kenë pamje të ndryshme nga ato të qyteteve në thelb.

Një burrë mban veshjet e veshëve për mbrojtje nga ndotja e zhurmës, 1973. Edhe një sallë provë e shëndoshë mund të zvogëlojë ndotjen e zhurmës. Artikulli kryesor: Zvogëlimi i zhurmës Zhurma e rrugës mund të reduktohet duke përdorur barrierat e zhurmës , kufizimin e shpejtësisë së automjeteve, ndryshimin e sipërfaqes së rrugës, kufizimin e automjeteve të rënda , përdorimin e kontrolleve të trafikut që rrjedhin nga automjeti të qetë për të reduktuar frenimin dhe përshpejtimin, dhe projektimin e gomave. Një faktor i rëndësishëm në zbatimin e këtyre strategjive është një model kompjuterik për zhurmën e rrugës , që është i aftë të trajtojë topografinë lokale , meteorologjinë , operacionet e trafikut dhe lehtësimin hipotetik. Kostot e ndërtimit të zbutjes mund të jenë modeste, me kusht që këto zgjidhje të kërkohen në fazën e planifikimit të një projekti rrugor.

Zhurmat e aeroplanëve mund të reduktohen duke përdorur motorët më të qetë . Zhvendosja e shtigjeve të fluturimit dhe pistës kohore të ditës ka përfituar banorët pranë aeroporteve.

Zhurma industriale është adresuar që nga viti 1930 nëpërmjet ridizenjimit të pajisjeve industriale, montimeve të montuara dhe pengesave fizike në vendin e punës. Në vitet e fundit, Blerja e programeve dhe iniciativave të ngushta kanë lindur në një përpjekje për të luftuar ekspozimet ndaj zhurmës profesionale. Këto programe nxisin blerjen e mjeteve dhe pajisjeve më të qeta dhe inkurajojnë prodhuesit për të dizajnuar pajisje më të qeta. [22] Instituti Kombëtar Amerikan për Shëndetin Profesional ka krijuar një bazë të dhënash të pajisjeve industriale me nivele decibel të vërejtura. [23]

Statusi ligjor [ redakto tekstin burimor ] Artikulli kryesor: Rregullimi i zhurmës Deri në vitet 1970 qeveritë e kishin tendencën të shihnin zhurmën si një "shqetësim" dhe jo një problem mjedisor.

Shumë konflikte në lidhje me ndotjen e zhurmave trajtohen nga bisedimet ndërmjet emetuesit dhe marrësit. Procedurat e shkallëzimit ndryshojnë nga vendi, dhe mund të përfshijnë veprime në lidhje me autoritetet lokale, në veçanti policinë.

India [ redakto tekstin burimor ] Ndotja e zhurmës është një problem i madh në Indi. [24] Qeveria e Indisë ka rregullat dhe rregullat kundër fishekzjarreve dhe altoparlantëve, por zbatimi është jashtëzakonisht i dobët. [25] Fondacioni Awaaz është një OJQ indiane që punon për të kontrolluar ndotjen e zhurmës nga burime të ndryshme përmes avokimit, procesit gjyqësor të interesit, vetëdijesimit dhe fushatave edukative që nga 2003. [26] Pavarësisht rritjes së zbatimit dhe rreptësisë së ligjeve që tani praktikohen në zonat urbane, zonat janë ende të prekura.

Mbretëria e Bashkuar [ redakto tekstin burimor ] Shifrat e hartuara nga rockwool, prodhuesi i izolimit të leshit mineral , bazuar në përgjigjet e autoriteteve lokale në një kërkesë të Ligjit mbi Lirinë e Informacionit (FOI) zbulojnë në periudhën prill 2008 - 2009 këshillat e Mbretërisë së Bashkuar kanë pranuar 315,838 ankesa për ndotjen e zhurmës nga banesat private. Kjo rezultoi në oficerët e shëndetësisë mjedisore në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar duke shërbyer 8,069 njoftime për zvogëlimin e zhurmave ose citime sipas kushteve të Aktit Anti-Social Behavior (Scotland). Gjatë 12 muajve të fundit, janë autorizuar 524 konfiskime pajisje, që përfshijnë heqjen e altoparlantëve të fuqishëm, stereos dhe televizorëve. Këshilli i Qytetit të Westminsteritka marrë më shumë ankesa për kokë banori sesa çdo qark tjetër në Britani të Madhe me 9,814 ankesa rreth zhurmës, që barazohet me 42,32 ankesa për mijë banorë. Tetë nga 10 këshillat e lartë të renditura sipas ankesave për 1,000 banorë janë të vendosur në Londër . [27]

Shtetet e Bashkuara [ redakto tekstin burimor ] Ka standarde federale për zhurmën e autostradës dhe avionëve ; shtetet dhe qeveritë lokale zakonisht kanë statute shumë specifike për kodet e ndërtimit , planifikimin urban dhe zhvillimin e rrugëve.

Ligjet dhe ordinancat e zhurmave ndryshojnë shumë në mesin e komunave dhe në të vërtetë nuk ekzistojnë as në disa qytete. Një urdhëresë mund të përmbajë një ndalesë të përgjithshme kundër zhurmës që është një telash, ose mund të përcaktojë udhëzime specifike për nivelin e zhurmës të lejuar në kohë të caktuara të ditës dhe për aktivitete të caktuara.

Agjencia për Mbrojtjen e Mjedisit ruan autoritetin për të hetuar dhe studiuar zhurmën dhe efektin e saj, për të shpërndarë informacione për publikun në lidhje me ndotjen e zhurmës dhe efektet negative të saj shëndetësore, duke iu përgjigjur pyetjeve rreth çështjeve që lidhen me zhurmën dhe vlerësuar efektivitetin e rregullave ekzistuese për mbrojtjen e shëndetit publik dhe mirëqenies, në përputhje me Aktin e Kontrollit të Zhurmave të vitit 1972 dhe Aktin e Komuniteteve të Qetë për vitin 1978. [28]

Qyteti i Nju Jorkut themeloi kodin e parë të plotë të zhurmës në vitin 1985. Kodi Portland i Kodit të Zhurmës përfshin gjoba të mundshme deri në 5000 dollarë për shkelje dhe është bazë për dekretet e mëdha të zhurmave të qytetit amerikan dhe kanadez. [29] Zhurma në natyrë mund të shkaktohet nga makinat, aktivitetet e ndërtimit dhe shfaqjet muzikore, veçanërisht në disa vende të punës. Humbja e dëgjimit të shkaktuar nga zhurma mund të shkaktohet nga jashtë (p.sh. trena) ose brenda zhurmës brenda (p.sh. muzikës).

Nivelet e larta të zhurmës mund të kontribuojnë në efektet kardiovaskulare tek njerëzit dhe një rritje të incidencës së sëmundjes së arteries koronare . [4] Në kafshë, zhurma mund të rrisë rrezikun e vdekjes duke ndryshuar zbulimin dhe shmangjen e predatorëve ose preeve, ndërhyjnë me riprodhimin dhe lundrimin dhe kontribuojnë në humbjen e dëgjimit të përhershëm. [5] Zhurma mund të ketë një efekt të dëmshëm për kafshët e egra, duke rritur rrezikun e vdekjes duke ndryshuar balancën delikate në zbulimin dhe shmangjen e predatorëve ose preeve dhe ndërhyrjen në përdorimin e tingujve në komunikim, veçanërisht në lidhje me riprodhimin dhe navigimin. Zmadhimi akustik mund të çojë në humbje të përkohshme ose të përhershme të dëgjimit.

Një ndikim i zhurmës në jetën e kafshëve të egra është reduktimi i habitatit të përdorshëm që zonat e zhurmshme mund të shkaktojnë, të cilat në rastin e specieve të rrezikuara mund të jenë pjesë e rrugës së zhdukjes. Ndotja e zhurmës mund të ketë shkaktuar vdekjen e llojeve të caktuara të balenave që shpërtheu pas ekspozimit ndaj zhurmës së zhurmës së sonares ushtarake. (shih edhe gjitarët detarë dhe sonar)

Zhurma gjithashtu bën që speciet të komunikojnë më shumë me zë të lartë, që quhet përgjigjja vokale e lombardit. [15] Shkencëtarët dhe studiuesit kanë kryer eksperimente që tregojnë se gjatësia e këngëve të balenave është më e gjatë kur detektorët e nëndetëseve janë në. [16] Nëse krijesat nuk "flasin" me zë të lartë, zëri i tyre do të maskohet nga tingujt antropogjene. Këto zëra të padëgjuar mund të jenë paralajmërime, gjetje pre, ose përgatitjet e bubbling neto. Kur një specie fillon të flasë me zë të lartë, ajo do të maskojë zërin e llojeve të tjera, duke shkaktuar që ekosistemi i tërë të flasë më shumë me zë të lartë.

Jeta invertebrore e detit, të tilla si gaforret (Carcinus maenas), gjithashtu kanë treguar të kenë ndikim negativ nga zhurma e anijes. [17] [18] Gaforret më të mëdha u vunë re që ndikohen negativisht më shumë nga tingujt se gaforret më të vogla. Ekspozimi i përsëritur ndaj tingujve çoi në aklimatizimin. [18]

Robinët evropianë që jetojnë në mjedise urbane kanë më shumë gjasa të këndojnë natën në vende me ndotje të lartë të zhurmës gjatë ditës, duke sugjeruar që ata të këndojnë natën sepse janë më të qetë dhe mesazhi i tyre mund të përhapet më qartë përmes mjedisit. I njëjti studim tregoi se zhurma e ditës ishte një parashikues më i fortë i këndimit të natës sesa ndotja e dritës gjatë natës, për të cilën shpesh i atribuohet fenomeni. Zhurma antropogjene reduktoi pasurinë e llojeve të zogjve të gjetur në parqet urbane neoptropikale. [20]

Zambakët zebra bëhen më pak besnikë ndaj partnerëve të tyre kur ekspozohen ndaj zhurmës së trafikut. Kjo mund të ndryshojë trajektoren evolucionare të popullsisë duke përzgjedhur tiparet, duke shfrytëzuar burimet e përkushtuara normalisht për aktivitete të tjera dhe duke çuar kështu në pasoja të thella gjenetike dhe evolucionare.[1][2]

  1. ^ Senate Public Works Committee, Noise Pollution and Abatement Act of 1972, S. Rep. No. 1160, 92nd Cong. 2nd session
  2. ^ C. Michael Hogan and Gary L. Latshaw, "The relationship between highway planning and urban noise" Arkivuar 18 maj 2007 tek Wayback Machine, Proceedings of the ASCE, Urban Transportation, May 21–23, 1973, Chicago, Illinois. By Dea LoL Im the one Good basketball girl 8A. Urban Transportation Division