Jump to content

Humbja e dëgjimit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Humbja e dëgjimit
Emra të tjerëTë shurdhër ose me vështirësi në dëgjim; anakusis ose anakusis është shurdhim total[1]
SpecialitetOtorinolaringologjia, audiologjia
SimptomatZvogëlimi i aftësisë për të dëgjuar
KomplikimetIzolimi shoqëror,[2] demenca
LlojetPërçues, sensorineural, dhe humbja e dëgjimit të përzier, mosfunksionim dëgjimor qendror[3]
Shkaktar(ë)Gjenetikë, plakja, ekspozimi ndaj zhurmës, disa infeksione, komplikime të lindjes, trauma në vesh, disa medikamente ose toksina[2]
Metoda diagnoztifikueseTesti i dëgjimit
ParandalimiImunizimi, kujdesi i duhur rreth shtatzënisë, shmangia e zhurmës së madhe, shmangia e disa medikamenteve[2]
TrajtimiAparate dëgjimi, gjuha e shenjave, implantet kokleare, titrat e mbyllura, titrat[2]
Shpeshtësia1.33 miliard / 18.5% (2015)[4]

Humbja e dëgjimit është një paaftësi e pjesshme ose e plotë për të dëgjuar.[5] Humbja e dëgjimit mund të jetë e pranishme në lindje ose e fituar në çdo kohë më pas.[6][7] Humbja e dëgjimit mund të ndodhë në njërin ose të dy veshët.[2] Tek fëmijët, problemet e dëgjimit mund të ndikojnë në aftësinë për të përvetësuar gjuhën e folur dhe te të rriturit mund të krijojnë vështirësi në ndërveprimin social dhe në punë.[8] Humbja e dëgjimit mund të jetë e përkohshme ose e përhershme. Humbja e dëgjimit në lidhje me moshën zakonisht prek të dy veshët dhe është për shkak të humbjes së qelizave të flokëve koklear.[9] Në disa njerëz, veçanërisht të moshuarit, humbja e dëgjimit mund të rezultojë në vetmi.[2]

Humbja e dëgjimit mund të shkaktohet nga një sërë faktorësh, duke përfshirë: gjenetikën, plakjen, ekspozimin ndaj zhurmës, disa infeksione, komplikime të lindjes, trauma në vesh dhe medikamente ose toksina të caktuara.[2] Një gjendje e zakonshme që rezulton në humbje të dëgjimit janë infeksionet kronike të veshit.[2] Disa infeksione gjatë shtatzënisë, si citomegalovirusi, sifilizi dhe rubeola, mund të shkaktojnë gjithashtu humbje të dëgjimit tek fëmija.[2][10] Humbja e dëgjimit diagnostikohet kur testimi i dëgjimit zbulon se një person nuk është në gjendje të dëgjojë 25 decibel në të paktën një vesh.[2] Testimi për dëgjim të dobët rekomandohet për të gjithë të porsalindurit.[8] Humbja e dëgjimit mund të kategorizohet si e lehtë (25 deri në 40 dB), e moderuar (41 deri në 55 dB), e moderuar-e rëndë (56 deri në 70 dB), e rëndë (71 deri në 90 dB) ose e thellë (më e madhe se 90 dB).[2] Ekzistojnë tre lloje kryesore të humbjes së dëgjimit: humbja e dëgjimit përçues, humbja e dëgjimit sensorineural dhe humbja e dëgjimit të përzier.[3]

Rreth gjysma e humbjes së dëgjimit në nivel global është e parandalueshme nëpërmjet masave të shëndetit publik.[2] Praktika të tilla përfshijnë imunizimin, kujdesin e duhur rreth shtatzënisë, shmangien e zhurmës së lartë dhe shmangien e disa medikamenteve.[2] Organizata Botërore e Shëndetësisë rekomandon që të rinjtë të kufizojnë ekspozimin ndaj tingujve të lartë dhe përdorimin e luajtësve personalë audio në një orë në ditë, në përpjekje për të kufizuar ekspozimin ndaj zhurmës.[11] Identifikimi dhe mbështetja e hershme janë veçanërisht të rëndësishme tek fëmijët.[2] Për shumë njerëz, aparatet e dëgjimit, gjuha e shenjave, implantet koklear dhe titrat janë të dobishme.[2] Leximi i buzëve është një tjetër aftësi e dobishme që disa e zhvillojnë.[2] Qasja në aparatet e dëgjimit, megjithatë, është i kufizuar në shumë zona të botës.[2]

 1. ^ Elsevier. Dorland's Illustrated Medical Dictionary (në anglisht). Elsevier.
 2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q "Deafness and hearing loss Fact sheet N°300" (në anglisht). World Health Organization. mars 2015. Arkivuar nga origjinali më 16 maj 2015. Marrë më 23 maj 2015.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Adresë e papërshtatshme (lidhja)
 3. ^ a b Shearer AE, Hildebrand MS, Smith RJ (2014). "Deafness and Hereditary Hearing Loss Overview". përmbledhur nga Adam MP, Ardinger HH, Pagon RA, Wallace SE, Bean LJ, Stephens K, Amemiya A (red.). GeneReviews [Internet] (në anglisht). Seattle (WA): University of Washington, Seattle. PMID 20301607.
 4. ^ Vos, Theo; Allen, Christine; Arora, Megha; Barber, Ryan M.; Bhutta, Zulfiqar A.; Brown, Alexandria; Carter, Austin; Casey, Daniel C.; Charlson, Fiona J.; Chen, Alan Z.; Coggeshall, Megan; Cornaby, Leslie; Dandona, Lalit; Dicker, Daniel J.; Dilegge, Tina; Erskine, Holly E.; Ferrari, Alize J.; Fitzmaurice, Christina; Fleming, Tom; Forouzanfar, Mohammad H.; Fullman, Nancy; Gething, Peter W.; Goldberg, Ellen M.; Graetz, Nicholas; Haagsma, Juanita A.; Hay, Simon I.; Johnson, Catherine O.; Kassebaum, Nicholas J.; Kawashima, Toana; Kemmer, Laura (tetor 2016). "Global, regional, and national incidence, prevalence, and years lived with disability for 310 diseases and injuries, 1990-2015: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2015". Lancet (në anglisht). 388 (10053): 1545–1602. doi:10.1016/S0140-6736(16)31678-6. PMC 5055577. PMID 27733282.
 5. ^ "Deafness". Encyclopædia Britannica Online (në anglisht). Encyclopædia Britannica Inc. 2011. Arkivuar nga origjinali më 2012-06-25. Marrë më 2012-02-22.
 6. ^ "Deafness and hearing loss". World Health Organization (në anglisht). 2020-03-01. Marrë më 2020-07-13.
 7. ^ "Hearing Loss at Birth (Congenital Hearing Loss)". American Speech-Language-Hearing Association (në anglisht). Marrë më 2020-07-13.
 8. ^ a b Lasak JM, Allen P, McVay T, Lewis D (mars 2014). "Hearing loss: diagnosis and management". Primary Care (në anglisht). 41 (1): 19–31. doi:10.1016/j.pop.2013.10.003. PMID 24439878.
 9. ^ Schilder, Anne Gm; Chong, Lee Yee; Ftouh, Saoussen; Burton, Martin J. (2017). "Bilateral versus unilateral hearing aids for bilateral hearing impairment in adults". The Cochrane Database of Systematic Reviews (në anglisht) (12): CD012665. doi:10.1002/14651858.CD012665.pub2. ISSN 1469-493X. PMC 6486194. PMID 29256573.
 10. ^ Fowler KB (dhjetor 2013). "Congenital cytomegalovirus infection: audiologic outcome". Clinical Infectious Diseases (në anglisht) (suppl_4): S182-4. doi:10.1093/cid/cit609. PMC 3836573. PMID 24257423.
 11. ^ "1.1 billion people at risk of hearing loss WHO highlights serious threat posed by exposure to recreational noise" (PDF). who.int (në anglisht). 27 shkurt 2015. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 1 maj 2015. Marrë më 2 mars 2015.