Jump to content

Izolimi shoqëror

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Izolimi shoqëror është një gjendje e mungesës së kontaktit të plotë ose pothuajse të plotë midis një individi dhe shoqërisë. Ai ndryshon nga vetmia, gjë që pasqyron mungesë kontakti të përkohshëm dhe të pavullnetshëm me njerëzit e tjerë në botë. Izolimi shoqëror mund të jetë një problem për individët e çdo moshe, megjithëse simptomat mund të ndryshojnë sipas grupmoshës. [1]

Izolimi shoqëror ka karakteristika të ngjashme si në rastet e përkohshme ashtu edhe për ata me një cikël historik izolimi të përjetshëm. Të gjitha llojet e izolimit shoqëror mund të përfshijnë qëndrimin në shtëpi për periudha të gjata kohore, pa pasur komunikim me familjen, të afërmit ose miqtë, dhe/ose me qëllim të shmangies së ndonjë kontakti me njerëzit e tjerë kur paraqiten ato mundësi.

Efektet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Izolimi i vërtetë shoqëror përgjatë viteve dhe dekadave mund të jetë një gjendje kronike që ndikon të gjitha aspektet e ekzistencës së një personi. Izolimi shoqëror mund të shpjerë në ndjenja të vetmisë, frikës ndaj të tjerëve ose vetëbesimit negativ. Mungesa e kontakteve të vazhdueshme njerëzore gjithashtu mund të shkaktojë konflikt me miqtë (të afërmit ) me të cilin personi i izoluar shoqëror mund të flasë herë pas here me të ose të shkaktojë probleme me anëtarët e familjes.

"Shkalla e rrezikut e lidhur me izolimin shoqëror është e krahasueshme me atë të pirjes së duhanit dhe faktorëve të tjerë kryesorë të rrezikut biomjekësor dhe psikosocial. Sidoqoftë, të kuptuarit tonë se si dhe pse izolimi social është i rrezikshëm për shëndetin - ose anasjelltas - si dhe pse lidhjet dhe marrëdhëniet shoqërore janë mbrojtëse të shëndetit, mbetet ende mjaft i limituar. "

James S. House, Mjekësia Psikosomatike, 2001, Numri 2, Volumi 63, faqet 273 - 274[2]

Në rastin e izolimit të lidhur me gjendjen shpirtërore, individi mund të izolohet gjatë një periudhe depresive vetëm 'sipërfaqësore' kur humori i tyre përmirësohet. Individi mund të përpiqet të justifikojë sjelljen e tyre tërheqëse ose izoluese si të këndshme ose të rehatshme. Nga ana e individit mund të ketë një kuptim të brendshëm se ka diçka të gabuar me përgjigjet e tyre izoluese të cilat mund të çojnë në ankth të ngritur.[1] (Marrëdhëniet mund të jenë një pengese ose problem, pasi individi mund të inkuadrohet me të tjerët gjatë një gjendje shpirtërore më të shëndetshme vetëm për t'u rikthyer në një gjendje të izoluar gjatë një gjendje shpirtërore të ulët ose depresion pasuese).

Perceptimi i izolimit shoqëror tek njerëzit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hulumtimet tregojnë se përceptimi i izolimit shoqëror (ang. PSI - Perceived Social Isolation) është një faktor rreziku për dhe mund të kontribuojë në "performancën" më të dobët të përgjithshme njohëse dhe funksionimin më të dobët ekzekutiv, rënie më të shpejtë konjitive, njohje më negative dhe depresive, ndjeshmëri të shtuar ndaj kërcënimeve sociale dhe një konfirmues vetë-mbrojtës. paragjykim në njohjen shoqërore ”(Cacioppo & Hawkley, 2009). PSI gjithashtu kontribuon në përshpejtimin e procesit të plakjes: Wilson et al. (2007) raportoi se, pas kontrollit për madhësinë e rrjetit social dhe shpeshtësinë e aktivitetit shoqëror, izolimi i perceptuar shoqëror është parashikues i rënies konjunktive dhe rrezikut për sëmundjen e Alzheimerit. Për më tepër, bashkëveprimet shoqërore të individëve që ndjehen të izoluar nga shoqëria janë më negative dhe më pak të kënaqshme në mënyrë subjektive (Hawkley, Preacher, dhe Cacioppo, 2007). Kjo kontribuon në një cikël të ulët në të cilin personi bëhet gjithnjë e më i izoluar.

Studime neurokirurgjikale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në studimin e parë të gjendjes qetësuese fMRI të lidhjes funksionale (FC) mbi PSI (Layden et al., 2017), PSI u zbulua se shoqërohet me rritje të gjendjes së pushimit FC midis disa nyejve të rrjetit cingulo-operacular, një rrjet nervor i shoqëruar me gatishmëri tonike. PSI gjithashtu ishte i shoqëruar me ulje të gjendjes së pushimit në mes të rrjetit cingulo-operacular dhe gyrus superior të duhur, duke sugjeruar kontroll të ekzekutuar të zvogëluar. Cacioppo dhe kolegët (2009) zbuluan se individët e vetmuar shprehin aktivizimin më të dobët të striatumit ventral në përgjigje të fotografive të këndshme të njerëzve sesa të objekteve, duke sugjeruar ulje të shpërblimit ndaj stimujve shoqërorë. Individët e vetmuar gjithashtu shprehën aktivizim më të madh të korteksit vizual në përgjigje të përshkrimeve të pakëndshme të njerëzve (d.m.th., shprehjeve negative të fytyrës) sesa të objekteve; individët jo të vetmuar tregojnë aktivizim më të madh të kryqëzimit të djathtë dhe të majtë tempoparietal (TPJ), një rajon i implikuar në teori të mendjes. Autorët interpretuan gjetjet për të përfaqësuar që individët e vetmuar i kushtojnë më shumë vëmendje stimujve negativë shoqërorë, por individëve jo të vetmuar, në një shkallë më të madhe se individët e vetmuar, futen në perspektivën e të tjerëve. Për më tepër, Kanai et al. (2012) raportoi se vetmia lidhet negativisht me densitetin e lëndës gri në sulmet e përkohshme të përkohshme të postierit të majtë (pSTS), një zonë e përfshirë në llogaritjen e lëvizjes biologjike, metalizimit dhe perceptimit shoqëror. Kjo korrespondon me nocionin e "përdorin atë ose humbasin atë", në të cilën privimi i stimujve çon në atrofi të rajoneve të trurit të përfshira në përpunimin e këtyre stimujve.

Izolimi shoqëror tek brejtësit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Manipulimet eksperimentale të izolimit shoqëror tek minjtë (p.sh. rritja e izoluar) janë një mënyrë e zakonshme për të sqaruar efektet e izolimit në kafshët shoqërore në përgjithësi. Studiuesit (Czéh et al., 2016) kanë propozuar rritjen e izoluar të minjve si një model të vlefshëm etiologjikisht të sëmundjes mendore të njeriut. Në të vërtetë, izolimi kronik shoqëror tek minjtë është zbuluar se çon në sjellje depresioni, ankthi dhe psikoze, si dhe shenja të çrregullimeve autonome, neuroendokrine dhe çrregullimeve metabolike (Fone &. Porkess, 2008; Karelina & DeVries, 2011; Cacioppo et al., 2015). Për shembull, një përmbledhje sistematike zbuloi se izolimi shoqëror tek minjtë shoqërohet me ulje të shprehjes së BDNF në hipokampus, i cili shoqërohet me rritje të simptomave të ankthit. Efektet e manipulimeve eksperimentale të izolimit në speciet shoqërore jo-njerëzore janë treguar se ngjajnë me efektet e izolimit të perceptuar tek njerëzit, dhe përfshijnë: rritje të toneve simpatike tonike dhe aktivizimin hipotalamin-hipofizë-adrenalin (HPA) dhe uljen e kontrollit inflamator, imunitetin, ne cilesine e gjumit, dhe shprehja e gjeneve që rregullojnë përgjigjet e glukokortikoide (Cacioppo, Hawkley, Norman, & Berntson, 2011). Sidoqoftë, mekanizmat biologjikë, neurologjikë dhe gjenetikë në themel të këtyre simptomave janë kuptuar dobët.

Neurobiologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Izolimi shoqëror kontribuon në zhvillim jonormal të hipokampalit përmes ndryshimeve specifike në stabilitetin e mikrotubulave dhe uljen e shprehjes MAP-2 (Bianchi et al., 2006). Izolimi shoqëror kontribuon në uljen e shprehjes së sinaptofizinës së proteinave sinoptike (Varty et al., 1999) dhe uljes së gjatësisë së dendriteve dhe densitetit të rrotullimit dendritik të qelizave piramidale (Silva-Gomez et al., 2003). Mekanizmi themelor molekular i këtyre ndryshimeve strukturore të neuroneve janë stabilizimi i mikrotubulave, të cilat dëmtojnë rimodelimin dhe zgjatjen e aksioneve (Mitchison & Kirschner, 1984) dhe dendriteve (Vaillant et al., 2002).

Hulumtimet nga Cole dhe kolegët treguan se izolimi i perceptuar shoqëror shoqërohet me shprehjen e gjeneve   - në mënyrë të veçantë, nën-shprehjen e gjeneve që mbajnë elemente të reagimit glukokortikoide anti-inflamatore dhe tej-shprehja e gjeneve që mbajnë elementë përgjigjeje për faktorët transkriptues NF-κB / Rel.[3] Ky konstatim paralelizohet nga ulja e ndjeshmërisë së limfociteve ndaj rregullimit fiziologjik nga boshti i hipotalamit të hipofizës adrenokortikale (HPA) tek individët e vetmuar. Kjo, së bashku me provat e rritjes së aktivitetit të boshtit HPA, sugjerojnë zhvillimin e rezistencës glukokortikoide në individët kronikë të vetmuar.  

Izolimi shoqëror mund të jetë një faktor tërheqës për rritjen e vetëvrasjeve . Një organ i madh i letërsisë sugjeron që individët që përjetojnë izolim ,në jetën e tyre janë më të prekshëm nga vetëvrasjet sesa ata që kanë lidhje të forta shoqërore me të tjerët. [4] Një studim zbuloi se izolimi shoqëror ishte ndër faktorët më të zakonshëm të rrezikut të identifikuar nga burrat australianë që bëjnë përpjekje për vetëvrasje. Profesori Ian Hickie nga Universiteti i Sidneit tha se izolimi shoqëror ishte ndoshta faktori më i rëndësishëm që kontribuoi në përpjekjet e vetëvrasjeve të meshkujve. Hickie tha se kishte shumë prova që burrat kishin më shumë lidhje shoqërore më të kufizuara sesa gratë, dhe se këto ishin lidhje shumë të bazuara në punë[5]

Mungesa e marrëdhënieve shoqërore ndikon negativisht në zhvillimin e strukturës së trurit. Në raste ekstreme të izolimit shoqëror, studimet e bere tek minjet dhe majmunët të rinj kanë treguar se si truri ndikohet fuqimisht nga mungesa e sjelljes dhe marrëdhënieve shoqërore.[6][7]

Në speciet e kafshëve shoqërore në përgjithësi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në një hipotezë të propozuar nga Cacioppo dhe kolegët e tij, izolimi i një anëtari të një specie shoqërore ka efekte biologjike të dëmshme. Në një përmbledhje të vitit 2009, Cacioppo dhe Hawkley vunë në dukje se shëndeti, jeta dhe trashëgimia gjenetike e anëtarëve të specieve shoqërore janë të kërcënuar kur ata gjenden në perimetrin shoqëror.[8] Për shembull, izolimi shoqëror zvogëlon jetëgjatësinë në mizën e frutave; promovon mbipeshën dhe diabetin e tipit 2 te minjtë;[9] përkeqëson madhësinë e infarktit dhe edemën dhe zvogëlon shkallën e mbijetesës pas goditjes pas goditjes së shkaktuar në mënyrë eksperimentale tek minjtë; promovon aktivizimin e përgjigjes simpato-adrenomedullare ndaj një çmobilizimi akut ose stresit të ftohtë te minjtë; vonon efektet e ushtrimit në neurogjenezën e të rriturve tek minjtë; zvogëlon aktivitetin e fushës së hapur, rrit përqendrimet bazike të kortizolit dhe zvogëlon përhapjen e limfociteve në mitogjene në derra; rrit nivelin e katekolaminave urinare 24 orë dhe provat e stresit oksidativ në harkun aortik të lepujve; dhe zvogëlon shprehjen e gjeneve që rregullojnë përgjigjen e glukokortikoidit në korteksin ballor.

Izolimi shoqëror në një yll të zakonshëm, një specie shumë shoqërore, zogjsh, që është dukur, gjithashtu është treguar të stresojë zogjtë e izoluar. [10]

Sfondi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Izolimi shoqëror është njëkohësisht një shkak potencial dhe një simptomë e sfidave emocionale ose psikologjike. Si shkak, pamundësia e perceptuar për të bashkëvepruar me botën dhe të tjerët mund të krijojë një model përshkallëzimi të këtyre sfidave. Si simptomë, periudhat e izolimit mund të jenë kronike ose episodike, në varësi të çdo ndryshimi ciklik të humorit, veçanërisht në rastin e depresionit klinik.

Çdo ditë aspektet e këtij lloji të izolimit shoqëror me rrënjë të thella mund të nënkuptojnë:

 • qëndrimi në shtëpi për një periudhë të pacaktuar kohore për shkak të mungesës së qasjes në situata sociale dhe mungesës dëshirës për të qenë vetëm;
 • të dy duke mos kontaktuar, dhe duke mos kontaktuar ndonjë të afërm, madje edhe miqtë; për shembull, asnjëherë duke u thirrur nga askush në telefon dhe asnjëherë të mos kesh dikush të vizitojë vendbanimin e dikujt;
 • mungesa e marrëdhënieve kuptimplote, të zgjatura dhe veçanërisht intimitetit të ngushtë (si emocional, ashtu edhe fizik ).  

Faktorët kontribues[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Faktoret e meposhtem të rrezikut shpjegojnë arsyet se pse individët distancohen nga shoqëria.. [11]

 • Dhuna në familje - kryesi përdor izolimin shoqëror si një mjet për të kontrolluar viktimën e tyre .
 • Kriza familjare -Më së shumti ndodh kur një antarë i familjes me padurim kryen një veprim të dēmshëm.Për shembull,nëse një prind kryen ndonjē veprim kundēr vullnetit të fëmijës së tyre,fëmija mund të përjetojë shok dhe përfundimisht të ndjehen të mundur. Për më tepër, simptomat mund të zgjasin për fëmijën për një periudhë të pacaktuar kohe, me më shumë simptoma që shfaqen me kalimin e kohës.
 • Shëndeti dhe aftësia e kufizuar - Njerëzit mund të jenë të turpëruar nga paaftësia e tyre ose problemet shëndetësore, në mënyrë që ata të kenë një tendencë të izolohen për të shmangur ndërveprimin shoqëror nga frika se do të gjykohen ose stigmatizohen. Kjo është e zakonshme tek njerëzit që kanë autizëm dhe çrregullime të tjera të njohura. Ndonjëherë të ndjenurit në siklet për shkak të aftësive të kufizuara dhe mungesa e e një rrjeti mbështetës mund të jenë si pasojë e izolimit shoqëror.
 • Humbja e një bashkëshorti - Nëse kohët e fundit bashkëshorti është ndarë, divorcuar ose vdekur , personi tjetër mund të ndjehet i vetmuar dhe i dëshpëruar.
 • Të jetosh vetëm -Një studim i vitit 2015 nga Qendra Kombëtare e Kërkimit të Familjes dhe Martesës zbuloi se 13 përqind e të rriturve në Shtetet e Bashkuara po jetonin vetëm, nga 12 përqind në vitin 1990. Shkalla e të jetuarit vetëm për njerëzit nën moshëm 45 vjeç nuk ka ndryshuar, por norma për amerikanët e moshës 45 - 65 është rritur gjatë 25 viteve të fundit. Njerëzit mbi moshën 65 vjeç jetojnë vetë rrallë vetëm. [12]
 • Papunësia -Kjo mund të fillojë nëse dikush pushohet nga puna, largohet ose lirohet nga një vend pune, ose në vendin e punës lë një nga marrëveshjet e tyre. Nëse personi lufton ose nuk është në gjendje të gjejë një punë të re për një periudhë të gjatë kohore (d.m.th. muaj ose vite), ndjenja e izolimit mund të përkeqësohet.Për shkak të papunësisë izolimi shoqëror shtë parë të prek veçanërisht burrat. Izolimi shoqëror për shkak të papunësisë është parë të prek veçanërisht burrat .[13]
 • Plakja - Sapo një person të arrijë një moshë ku shfaqen probleme të tilla si dëmtime njohëse dhe aftësi të kufizuara, ata nuk janë në gjendje të dalin jashtë dhe të shoqërohen.
 • Humbja e dëgjimit -humbja e dëgjimit mund të shkaktojë dëmtim të komunikimit, e cila mund të çojë në izolim shoqëror veçanërisht te të moshuarit.[14]
 • Problemet e transportit - Nëse një personi nuk ka transport për të marrë pjesë në tubime ose thjesht të dalë nga shtëpia, ata nuk kanë zgjidhje tjetër përveç të qëndrojnë në shtëpi gjatë gjithë ditës, gjë që mund të i shpie ata në ndjenja depresioni.
 • Vështirësia shoqërore - Dëshira për të shmangur turpin, rreziqet dhe përgjegjësitë që vijnë nga të qenurit mes njerëzve.Kjo mund të ndodhë nëse njerëzit e tjerë ndonjëherë, ose shpesh, janë të pasjellshëm, armiqësor, kritikë ose gjykues, të papërpunuar, ose ndryshe të pakëndshëm. Personi thjesht do të preferonte të ishte vetëm për të shmangur telashet dhe vështirësitë e marrëdhënies me njerëzit.
 • Mungojnë ngjarje të caktuara -Ngjarje speciale janë plot me traditë dhe bëjnë kujtime. Por nëse një person nuk mund të marrë pjesë në një ngjarje të veçantë, si një tubim shoqëror, valle, ose ndonjë lloj udhëtimi i një ngjarje, simptomat e izolimit janë në rritje, të cilat mund të zgjasin për një periudhë të pacaktuar kohe. Edhe nëse një person tjetër ka kryer një veprim neglizhencë për të parandaluar një person të marrë pjesë në këtë ngjarje, kjo menjëherë mund të çojë në izolim, së bashku me simptoma të tjera të shumëfishta, përfshirë shokun nervor, i cili mund të bëjë që viktima të mbajë diatancë ose të izolohet nga çdo lloj aktiviteti i ardhshëm për të shmangur çdo dëm tjetër.

Izolimi shoqëror mund të fillojë herët në jetë. Gjatë kësaj kohe të zhvillimit, një person mund të bëhet më i preokupuar me ndjenjat dhe mendimet e individualitetit të tyre, të cilat nuk janë të lehta për t'u ndarë me individë të tjerë. Kjo mund të rezultojë nga ndjenja turpi, faji ose tjetërsimi gjatë përvojave të fëmijërisë[15]. Izolimi shoqëror gjithashtu mund të përkojë me aftësi të kufizuara zhvillimore. Individët me dëmtime në të nxënë mund të kenë probleme me bashkëveprimin shoqëror. Vështirësitë me përvojë akademike mund të ndikojnë shumë në vlerësimin dhe ndjenjën e vetëvlerësimit të individit. Një shembull do të ishte nevoja për të përsëritur një vit shkollor. Gjatë viteve të hershme të zhvillimit të fëmijërisë, nevoja për tu përshtatur dhe për t’u pranuar është thelbësore.[16] Të paturit e një deficiti të të nxënit nga ana tjetër mund të çojë në ndjenja të izolimit që ata janë disi të ndryshme nga të tjerët[nevojitet citimi].

Abuzimi me substancat mund të jetë gjithashtu një element në izolim, qoftë shkaktar apo rezultat. Kjo mund dhe shumë herë shkaktoje çrregullime të lidhura me humorin, por edhe me vetminë. Sipas një studimi që u krye nga Kimmo Herttua, Pekka Martikainen, Jussi Vahtera dhe Mika Kivimäki, të jetosh vetëm mund të rrisë shkallët e të qenit i izoluar shoqëror dhe individët mund t’i drejtohen përdorimit të alkoolit dhe substancave të tjera. [17]

Humbja e një të dashuri mund të kontribuojë në izolimin shoqëror. Studimet kanë treguar që të vejat që mbajnë kontakte me miqtë ose të afërmit kanë shëndet më të mirë psikologjik. Një studim i kryer nga Jung-Hwa Ha dhe Berit Ingersoll-Dayton arriti në përfundimin se gratë e veja që kishin shumë kontakte shoqërore dhe ndërveprime çojnë në më pak simptoma depresive. Gjatë një kohe humbjeje te ndonjë te dashuri, izolimi shoqëror nuk është i dobishëm për shëndetin mendor të një individi.[18]

Nëse teknologjitë e reja të tilla si Interneti dhe telefonat mobil përkeqësojnë izolimin shoqëror (me çfarëdo origjine) është një temë e debatuar midis sociologëve .[19] Me ardhjen e komuniteteve në rrjetet shoqërore në internet, ekzistojnë mundësi në rritje për t'u përfshirë në aktivitete shoqërore që nuk kërkojnë ndërveprim fizik në botë reale. Dhomat e bisedave, bordet e mesazheve dhe llojet e tjera të bashkësive mund të plotësojnë nevojat e atyre që preferojnë të jenë vetëm, por ende zhvillojnë komunitete të miqve në internet.  

Izolimi midis të moshuarve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Izolimi shoqëror ndikon afërsisht 24% të të moshuarve në Shtetet e Bashkuara, afërsisht 9 milion njerëz. [20] Të moshuarit kanë një grup unik të dinamikës izoluese. Rritja e dobësisë, rënies së mundshme të shëndetit të përgjithshëm, të afërmve ose fëmijëve që mungojnë ose të pandërprerë, luftërat ekonomike të gjitha mund të shtojnë ndjenjën e izolimit. [21] Midis të moshuarve, fëmijëria mund të jetë një shkak për izolimin shoqëror. Pavarësisht nëse fëmija i tyre ka vdekur ose nuk ka pasur fëmijë, vetmia që vjen nga moskësimi i një fëmije mund të shkaktojë izolim shoqëror. [22] Pensionimi, fundi i papritur i marrëdhënieve të përditshme të punës, vdekja e miqve të ngushtë ose bashkëshortëve gjithashtu mund të kontribuojnë në izolimin shoqëror. [23] Në Shtetet e Bashkuara, Kanada dhe Mbretëria e Bashkuar, një sektor i konsiderueshëm i të moshuarve që janë në vitet '80 dhe '90 sillen në shtëpi pleqsh nëse tregojnë shenja të rënda të izolimit shoqëror. Shoqëritë e tjera të tilla si shumë në Evropën Jugore, Evropën Lindore, Azinë Lindore, dhe gjithashtu Karaibe dhe Amerikën e Jugut, nuk e ndajnë normalisht tendencën për pranim në shtëpitë e pleqve, duke preferuar që në vend të kësaj të kenë fëmijë dhe familja e gjërë e prindërve të moshuar të kujdesen për ata prindër të moshuar deri në vdekjen e tyre. [24] Nga ana tjetër, një raport i Statistikave Norvegji në vitin 2016 thoshte se më shumë se 30 përqind e të moshuarve mbi moshën 66 vjeç kanë dy ose më pak njerëz që të mbështeten nëse duhet të shfaqen probleme personale. [25] [26]

Humbja e dëgjimit dhe izolimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një faktor që kontribuon në izolimin shoqëror midis individëve të moshuar është humbja e dëgjimit në lidhje me moshën. [14] Rreziku i humbjes së dëgjimit rritet me moshën për shkak të natyrës jo rigjeneruese të qelizave të flokëve në vesh përgjegjës për dëgjimin. [27] Me rritjen e moshës, këto qeliza të flokëve do të vazhdojnë të dëmtohen në mënyrë të pakthyeshme prandaj shkaktojnë humbje të dëgjimit. Humbja e dëgjimit, veçanërisht në të moshuarit, shoqërohet me pamundësinë për të komunikuar në mënyrë efektive, gjë që mund të çojë në izolim shoqëror. Humbja e dëgjimit gjithashtu mund të vështirësojë mirëmbajtjen e marrëdhënieve ndërnjerëzore, të cilat mund të rezultojnë në izolim shoqëror. [28] Humbja e dëgjimit dhe vetmia kanë treguar edhe shoqata. Një studim holandez demonstroi një rritje shtatë për qind në shanset e zhvillimit vetminë për çdo një decibel rënie në perceptimin e shëndoshë në të rriturit nën 70 vjeç. [29]

Izolimi dhe shëndeti dhe vdekshmëria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Izolimi shoqëror dhe vetmia tek të moshuarit është e lidhur me një rrezik të madh për shëndet të dobët mendor e fizik si dhe rritje të vdekshmërisë[30]. Ekziston një rrezik i madh për vdekshmëri të hershme te individët që përjetojnë izolim shoqëror në krahasim me ata që nuk janë të izoluar nga ana shoqerore.[28] Studimet kanë zbuluar se izolimi shoqëror shoqërohet me rrezik të madh në gjendje fizike shëndetësore përfshirë presionin e lartë të gjakut, kolesterol të lartë, ngritje  ne hormonet e stresit, dhe sistemet e dobesuara te imunitetit.[31]Izolimi shoqëror gjithashtu është zbuluar se shoqërohet me shëndet të dobët mendor, duke përfshirë rrezikun e rritur për depresion, rënie konjitive, ankth dhe përdorim të substancave. Izolimi shoqëror tek individët e moshuar shoqërohet gjithashtu me një rrezik të shtuar për demencë .

Izolimi midis fëmijëve dhe adoleshentëve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Izolimi midis fëmijëve dhe adoleshentëve Shkolla e mesme është një kohë kur rinia ka tendencë të jetë e ndjeshme ndaj sfidave shoqërore dhe vetëvlerësimi i tyre mund të jetë i brishtë.  Gjatë kësaj kohe të prekshme në zhvillim, përkrahja e ndjenjës së përkatësisë së nxënësve në shkollë është e konsiderueshme. Hulumtimi ekzistues [32] zbuluar se vetmia e lidhur me miqësinë është më sqaruese për simptomat depresive tek adoleshentët sesa vetmia që lidhet me prindërit. Një shpjegim i mundshëm është që miqtë janë burimi i preferuar i mbështetjes shoqërore gjatë adoleshencës.[33] [34] Shkencëtarët e kanë ditur prej kohësh  se vetmia tek të rriturit mund të shkaktoje simptoma depresive më vonë në jetë. Kohët e fundit, ata gjithashtu kanë parë që fëmijët e vetmuar janë më të ndjeshëm ndaj simptomave depresive në rini.  Në një studim, studiuesit konkludojnë se parandalimi i vetmisë në fëmijëri mund të jetë një faktor mbrojtës kundër depresionit në moshën e rritur.[35] Fëmijët e izoluar nga shoqëria kanë tendencë të kenë arritje arsimore më të ulët pasuese, të jenë pjesë e një klase shoqërore më pak të avantazhuar në moshën madhore dhe kanë më shumë të ngjarë të jenë të dëshpëruar psikologjikisht në moshën e rritur. [36] Duke marrë ndihmën shoqërore, studimet tregojnë  që fëmijët mund të përballojnë më lehtë nivelet e larta të stresit. Është treguar gjithashtu se mbështetja shoqërore është e lidhur fort me ndjenjat e zotërimit dhe aftësinë për t'u marrë me situata stresuese, si dhe kjo shoqërohet fuqimisht me rritjen e cilësisë së jetës.[37]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b Khullar, Bhruv (2016-12-22). "How Social Isolation Is Killing Us". The New York Times. The New York Times. Marrë më 26 janar 2017. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ House, James S. (2001). "Social Isolation Kills, But How and Why?". Psychosomatic Medicine. 63 (2): 273–4. doi:10.1097/00006842-200103000-00011. PMID 11292275. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Cole, Steve W; Hawkley, Louise C; Arevalo, Jesusa M; Sung, Caroline Y; Rose, Robert M; Cacioppo, John T (2007). "Social regulation of gene expression in human leukocytes". Genome Biology. 8 (9): R189. doi:10.1186/gb-2007-8-9-r189. PMC 2375027. PMID 17854483. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: DOI i lirë i pashënjuar (lidhja)
 4. ^ World report on violence and health. p.195. Editors - Etienne G. Krug, Linda L. Dahlberg, James A. Mercey, Anthony B. Zwi and Rafael Lozano. World Health Organization. Published 2002.
 5. ^ Social isolation a key risk factor for suicide among Australian men – study. The Guardian. Author - Melissa Davey. Published 25 June 2015. Retrieved 25 July 2018.
 6. ^ Makinodan, Manabu; Rosen, Kenneth M.; Ito, Susumu; Corfas, Gabriel (2012-09-14). "A critical period for social experience-dependent oligodendrocyte maturation and myelination". Science. 337 (6100): 1357–60. Bibcode:2012Sci...337.1357M. doi:10.1126/science.1220845. PMC 4165613. PMID 22984073. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "How does social isolation affect a child's mental health and development?". No Isolation (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 9 shtator 2020. Marrë më 2018-08-16.
 8. ^ Cacioppo, John T.; Hawkley, Louise C. (2009). "Perceived social isolation and cognition". Trends in Cognitive Sciences. 13 (10): 447–54. doi:10.1016/j.tics.2009.06.005. PMC 2752489. PMID 19726219. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Nonogaki, K.; Nozue, K.; Oka, Y. (2007). "Social Isolation Affects the Development of Obesity and Type 2 Diabetes in Mice". Endocrinology. 148 (10): 4658–66. doi:10.1210/en.2007-0296. PMID 17640995. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Apfelbeck, Beate; Raess, Michael (2008). "Behavioural and hormonal effects of social isolation and neophobia in a gregarious bird species, the European starling (Sturnus vulgaris)". Hormones and Behavior. 54 (3): 435–41. doi:10.1016/j.yhbeh.2008.04.003. PMID 18514197. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Cacioppo, John T.; Hawkley, Louise C. (2003). "Social Isolation and Health, with an Emphasis on Underlying Mechanisms". Perspectives in Biology and Medicine. 46 (3): S39–52. CiteSeerX 10.1.1.203.4916. doi:10.1353/pbm.2003.0049. PMID 14563073. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Steverman, Ben (2017-10-09). "Americans Face a Rising Risk of Dying Alone". Bloomberg News. Marrë më 2017-10-10. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ Social isolation a key risk factor for suicide among Australian men – study. The Guardian. Author - Melissa Davey. Published 25 June 2015. Retrieved 17 June 2019.
 14. ^ a b Lin, Frank R.; Yaffe, Kristine; Xia, Jin; Xue, Qian-Li; Harris, Tamara B.; Purchase-Helzner, Elizabeth; Satterfield, Suzanne; Ayonayon, Hilsa N.; Ferrucci, Luigi (2013-02-25). "Hearing Loss and Cognitive Decline in Older Adults". JAMA Internal Medicine (në anglisht). 173 (4): 293–9. doi:10.1001/jamainternmed.2013.1868. ISSN 2168-6106. PMC 3869227. PMID 23337978.
 15. ^ Newman, Barbara M.; Newman, Philip R. (2011). "Isolation". Development Through Life: A Psychosocial Approach. Wadsworth. fq. 469. ISBN 978-1-111-34466-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ Malti, Tina; Gummerum, Michaela; Keller, Monika; Chaparro, Maria Paula; Buchmann, Marlis (2012-12-13). Zalla, Tiziana (red.). "Early Sympathy and Social Acceptance Predict the Development of Sharing in Children". PLOS ONE (në anglisht). 7 (12): e52017. Bibcode:2012PLoSO...752017M. doi:10.1371/journal.pone.0052017. ISSN 1932-6203. PMC 3521739. PMID 23272197.{{cite journal}}: Mirëmbajtja CS1: DOI i lirë i pashënjuar (lidhja)
 17. ^ Herttua, Kimmo; Martikainen, Pekka; Vahtera, Jussi; Kivimäki, Mika (2011-09-20). Brayne, Carol (red.). "Living Alone and Alcohol-Related Mortality: A Population-Based Cohort Study from Finland". PLOS Medicine (në anglisht). 8 (9): e1001094. doi:10.1371/journal.pmed.1001094. ISSN 1549-1676. PMC 3176753. PMID 21949642.{{cite journal}}: Mirëmbajtja CS1: DOI i lirë i pashënjuar (lidhja)
 18. ^ Ha, Jung-Hwa; Ingersoll-Dayton, Berit (2011). "Moderators in the relationship between social contact and psychological distress among widowed adults". Aging & Mental Health. 15 (3): 354–63. doi:10.1080/13607863.2010.519325. PMC 3095214. PMID 21491220. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ Hampton, Keith; Sessions, Lauren; Her, Eun Ja (2011). "Core Networks, Social Isolation and New Media: How Internet and mobile phone use is related to network size and diversity". Information, Communication and Society. 14 (1): 130–155. doi:10.1080/1369118X.2010.513417. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ Cudjoe TKM; Roth, D. L; Szanton, S. L; Wolff, J. L; Boyd, C. M; Thorpe Jr, R. J (2018). "The Epidemiology of Social Isolation: National Health & Aging Trends Study". The Journals of Gerontology: Series B. 75: 107–113. doi:10.1093/geronb/gby037. PMID 29590462. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ Steptoe, A.; Shankar, A.; Demakakos, P.; Wardle, J. (2013-04-09). "Social isolation, loneliness, and all-cause mortality in older men and women". Proceedings of the National Academy of Sciences (në anglisht). 110 (15): 5797–5801. Bibcode:2013PNAS..110.5797S. doi:10.1073/pnas.1219686110. ISSN 0027-8424. PMC 3625264. PMID 23530191.
 22. ^ Bachrach, Christine A. (1980). "Childlessness and Social Isolation among the Elderly". Journal of Marriage and Family. 42 (3): 627–37. doi:10.2307/351906. JSTOR 351906. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 23. ^ Blau, Zena Smith (1961). "Structural Constraints on Friendships in Old Age". American Sociological Review. 26 (3): 429–39. doi:10.2307/2090670. JSTOR 2090670. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 24. ^ Lowenthal, Marjorie Fiske (1964). "Social Isolation and Mental Illness in Old Age". American Sociological Review. 29 (1): 54–70. doi:10.2307/2094641. JSTOR 2094641. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 25. ^ "Social relations, survey on level of living. Statbank Norway". www.ssb.no. Marrë më 2018-08-16. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 26. ^ "Too many are experiencing social isolation". No Isolation (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 9 shtator 2020. Marrë më 2018-08-16.
 27. ^ Lee, Kyu-Yup (2013). "Pathophysiology of Age-Related Hearing Loss (Peripheral and Central)". Korean Journal of Audiology (në anglisht). 17 (2): 45–9. doi:10.7874/kja.2013.17.2.45. ISSN 2092-9862. PMC 3936539. PMID 24653905.
 28. ^ a b Thomson, Rhett S.; Auduong, Priscilla; Miller, Alexander T.; Gurgel, Richard K. (prill 2017). "Hearing loss as a risk factor for dementia: A systematic review: Hearing Loss and Dementia Systematic Review". Laryngoscope Investigative Otolaryngology (në anglisht). 2 (2): 69–79. doi:10.1002/lio2.65. PMC 5527366. PMID 28894825.
 29. ^ Nachtegaal, Janneke; Smit, Jan H.; Smits, Cas; Bezemer, Pieter D.; van Beek, Johannes H. M.; Festen, Joost M.; Kramer, Sophia E. (qershor 2009). "The Association Between Hearing Status and Psychosocial Health Before the Age of 70 Years: Results From an Internet-Based National Survey on Hearing". Ear and Hearing (në anglisht). 30 (3): 302–312. doi:10.1097/AUD.0b013e31819c6e01. ISSN 0196-0202. PMID 19322094.
 30. ^ Courtin, Emilie; Knapp, Martin (maj 2017). "Social isolation, loneliness and health in old age: a scoping review". Health & Social Care in the Community (në anglisht). 25 (3): 799–812. doi:10.1111/hsc.12311. PMID 26712585.
 31. ^ Pantell, Matthew; Rehkopf, David; Jutte, Douglas; Syme, S. Leonard; Balmes, John; Adler, Nancy (nëntor 2013). "Social Isolation: A Predictor of Mortality Comparable to Traditional Clinical Risk Factors". American Journal of Public Health (në anglisht). 103 (11): 2056–2062. doi:10.2105/AJPH.2013.301261. ISSN 0090-0036. PMC 3871270. PMID 24028260.
 32. ^ London, Rebecca; Ingram, Dabney (2015). "The Health Consequences of Social Isolation: It Hurts More Than You Think" (PDF). Beyond Differences. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 9 maj 2020. Marrë më 23 maj 2020. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 33. ^ Lau, Sing; Chan, Dennis W. K.; Lau, Patrick S. Y. (1999). "Facets of Loneliness and Depression Among Chinese Children and Adolescents". The Journal of Social Psychology (në anglisht). 139 (6): 713–729. doi:10.1080/00224549909598251. ISSN 0022-4545. PMID 10646306.
 34. ^ "Consequences of social isolation for children and adolescents". No Isolation (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 9 shtator 2020. Marrë më 2018-08-16.
 35. ^ Qualter, Pamela; L. Brown, Stephen; Penny, Munn; J. Rotenberg, Ken (2009). "Childhood loneliness as a predictor of adolescent depressive symptoms: an 8-year longitudinal study". European Child & Adolescent Psychiatry. 19 (6): 493–501. doi:10.1007/s00787-009-0059-y. PMID 19777287. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 36. ^ Lacey, Rebecca E.; Kumari, Meena; Bartley, Mel (2014). "Social isolation in childhood and adult inflammation: evidence from the National Child Development Study" (PDF). Psychoneuroendocrinology. 50: 85–94. doi:10.1016/j.psyneuen.2014.08.007. PMID 25197797. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 37. ^ Neil., Martin, G. (2010). Psychology. Carlson, Neil R., 1942-, Buskist, William (bot. 4th). Harlow, England: Allyn and Bacon. ISBN 9780273720119. OCLC 463856021. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja)

Lexoni më shumë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]