Neo-nazizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Tubimi i NSM në lëndinë perëndimore të Kapitolit të Shteteve të Bashkuara, Uashington D.C., 2008

Neo-nazizmi përbëhet nga lëvizjet militante, shoqërore ose politike pas Luftës së Dytë Botërore që kërkojnë të ringjallin dhe zbatojnë ideologjinë e nazizmit. Neo-nazistët kërkojnë të përdorin ideologjinë e tyre për të promovuar urrejtjen dhe sulmuar pakicat, ose në disa raste për të krijuar një shtet fashist.[1][2] Është një fenomen global, me përfaqësim të organizuar në shumë vende dhe rrjete ndërkombëtare. Huazon elemente nga doktrina naziste, përfshirë ultranacionalizmin, racizmin, ksenofobinë, diskriminimi ndaj personave me aftësi të kufizuar, homofobinë, romafobia, antisemitizmin, antikomunizmin dhe fillimin e Reich të Katërt. Mohimi i Holokaustit është një tipar i zakonshëm, siç është përfshirja e simboleve naziste dhe admirimi i Adolf Hitlerit.

Në disa vende evropiane, evraziane dhe të Amerikës Latine, ligjet ndalojnë shprehjen e pikëpamjeve pro-naziste, raciste, antisemitike ose homofobike. Shumë simbole të lidhura me nazistët janë të ndaluara në vendet evropiane (veçanërisht në Gjermani) në përpjekje për të frenuar neo-nazizmin.

Neo-nazizmi konsiderohet një formë e veçantë e politikës ekstremizte të krahut të djathtë.[3]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Gay, Kathlyn (1997) Neo-Nazis: A Growing Threat. Enslow. p.114. ISBN 9780894909016.
  2. ^ Staff (ndg) "Ideologies: Neo Nazi" Southern Poverty Law Center.
  3. ^ What is right-wing extremism? Arkivuar 16 qershor 2018 tek Wayback Machine Bundesamt für Verfassungsschutz, n.d., (anglisht)