Neuroni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Neuroni

Ndërtimi dhe klasifikimi i tyre

Elementet kryesore te S.N janë qelizat nevrore.Keto se bashku me zgjatimet quhen neurone. Neuronet janë qeliza me specializim te larte , të cilat formohen që para lindjes. Pasi formohen ato humbasin aftenine e ndarjes. Neuronet kanë forma dhe aftësi te ndryshme .Ato mund te jenë : unipolare, bipolare dhe pa akson. Neuroni eshte i nertuar nga keto pjese:

1- Trupi i qelizes

2- Dentridet

3- Aksoni

Ne varesi te menyres se si neuronet percjellin impulsin nervor klasifikohen në :

1- Neurone motore

2- Asociative

3- Ndjesore