Sinapsi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Diagrami i një lidhjeje sinaptike kimike.

sistemin nervor, një sinaps [1] është një strukturë që lejon një neuron (ose qelizë nervore) të kalojë një sinjal elektrik ose kimik në një neuron tjetër ose në qelizën efektore të synuar.

Sinapset janë thelbësore për transmetimin e impulseve nervore nga një neuron në tjetrin. Neuronet janë të specializuar për të transmetuar sinjale në qelizat individuale të synuara, dhe sinapset janë mjetet me të cilat ata e bëjnë këtë. Në një sinaps, membrana plazmatike e neuronit që tejçon sinjalin (neuroni parasinaptik ) vjen në një pozicion të ngushtë me membranën e qelizës objektive ( passinaptike ). Të dy vendet parasinaptike dhe passinaptike përmbajnë grupe të gjera të makinerive molekulare që lidhin dy membranat së bashku dhe kryejnë procesin e sinjalizimit. Në shumë sinapse, pjesa parasinaptike është e vendosur në një akson dhe pjesa passinaptike ndodhet në një dendrit ose soma. Astrocitet gjithashtu shkëmbejnë informacion me neuronet sinaptike, duke iu përgjigjur aktivitetit sinaptik dhe, nga ana tjetër, duke rregulluar neurotransmetimin . [2] Sinapset (të paktën sinapset kimike) stabilizohen në vendodhjen e tyre nga molekulat e ngjitjes sinaptike (SAM) që dalin nga neuroni para dhe pas-sinaptik dhe ngjiten së bashku aty ku mbivendosen; SAM mund të ndihmojnë gjithashtu në gjenerimin dhe funksionimin e sinapseve. [3]

  1. ^ Foster, M.; Sherrington, C.S. (1897). Textbook of Physiology, volume 3 (bot. 7th). London: Macmillan. fq. 929. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Perea, G.; Navarrete, M.; Araque, A. (gusht 2009). "Tripartite synapses: astrocytes process and control synaptic information". Trends in Neurosciences. Cambridge, MA: Cell Press. 32 (8): 421–431. doi:10.1016/j.tins.2009.05.001. PMID 19615761. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Missler, M; Südhof, TC; Biederer, T (2012). "Synaptic cell adhesion". Cold Spring Harb Perspect Biol. 4 (4): a005694. doi:10.1101/cshperspect.a005694. PMC 3312681. PMID 22278667. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)