Ngjyra e kaltër

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Foto e Tokës nga misini Apollo 17

Ngjyra e kaltër është një nga ngjyrat e ylberit që njerëzit mund të shohin. Kjo është një nga tre ngjyrat tradicionale primare, së bashku me të kuqen dhe të gjelbrën. Ajo ka gjatësi vale më të shkurtër (rreth 470 nanometra). E kaltër është ngjyra e qiellit e tokës dhe detit. Toka duket e kaltër kur shihet nga hapësira nga astronautët. E kaltra është një ngjyrë e përdorur për të treguar ftohtë. Ajo është gjithashtu një nga ngjyrat ku buzët tuaj mund të kthehen nëse ju keni ftohtë.


Spektri i valëve elektromagnetike
(nga më e vogëla gjatësia valore deri më e madhja)
gama valë | valë rendgen | valë ultravjollcë | pjesa e dukshme e spektrit | valë infrakuqe | valë mikrovalore | radiovalët
pjesa e dukshme e spektrit: vjollcë | kaltër | jeshile | verdhë | portokalle | kuqe
Ngjyrat
Ngjyrashumë të përdorshme në informatikë: e kuqe | jeshile | e kaltër | tirkize (cijan) | portokalle (magenta) | e verdhë
primare ⇔ sekundare: e kuqe | e kaltër | e verdhë | | portokalle | jeshile | vjollcë
të nxehta ⇔ të ftohta: e kuqe | e verdhë | portokalle | | e kaltër | jeshile | vjollcë
të tjerat: e zeza | e bardha