Jump to content

Ngjyra e gjelbër

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Ngjyra jeshile)
Ngjyra e gjelbër

Ngjyra e gjelbër është ngjyra, gjatësia valore e tonit të ngjyrës së cilës sillet rreth 490 dhe 560 nm. Ngjyra e cila nuk është as e verdhë dhe as e kaltër dhe gjendet mes tyre merret si ngjyrë burimore (rreth 503 nm). E gjelbërta në të kaltërt thirret e gjelbërt deti, ndërsa e gjelbërta në të verdhë thirret e gjelbërt dushku.

Në simboliken e ngjyrave, e gjelërta simbolizon zhvillimin e jetës dhe papjekurin (e gjelbërta rinore), merret si simbol i shpresës or edhe si simbol i helmit. Në fenë e mslimanëve ngjyra e gjelbërt është ngjyra e profetit.

Të dhëna mbi përzierjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


Spektri i valëve elektromagnetike
(nga më e vogëla gjatësia valore deri më e madhja)
gama valë | valë rendgen | valë ultravjollcë | pjesa e dukshme e spektrit | valë infrakuqe | valë mikrovalore | radiovalët
pjesa e dukshme e spektrit: vjollcë | kaltër | jeshile | verdhë | portokalle | kuqe
Ngjyrat
Ngjyrashumë të përdorshme në informatikë: e kuqe | jeshile | e kaltër | tirkize (cijan) | portokalle (magenta) | e verdhë
primare ⇔ sekundare: e kuqe | e kaltër | e verdhë | | portokalle | jeshile | vjollcë
të nxehta ⇔ të ftohta: e kuqe | e verdhë | portokalle | | e kaltër | jeshile | vjollcë
të tjerat: e zeza | e bardha