Nikola Gruevski

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Nikolla Gruevski
Никола Груевски
Në detyrë
27 Gusht 2006 – 18 Janar 2016
Paraprirë ngaVlado Buçkovski
Pasuar ngaEmil Dimitriev
Lideri i Opozitës
Në detyrë
31 Maj 2017 – 23 Dhjetor 2017
Paraprirë ngaZoran Zaev
Pasuar ngaHristijan Mickovski
Ministri i Financave
Në detyrë
27 Dhjetor 1999 – 11 Janar 2002
Paraprirë ngaBoris Stojmenov
Pasuar ngaPetar Gosev
Të dhëna vetjake
U lind më31 Gusht 1970
Shkup, ish-Republika Jugosllave e Maqedonisë, (tani Maqedonia e Veriut)
Partia politikeVMRO-DPMNE
ArsimimiUniversiteti Kirili dhe Metodi

Nikolla Gruevski (maqedonisht: Никола Груевски – i lindur më 31 Gusht 1970) është një politikan maqedonas nga Maqedonia e Veriut që shërbeu si Kryeministër i Maqedonisë së atëhershme nga 2006 në 2016 dhe udhëhoqi partinë VMRO-DPMNE nga 2003 në 2017. Më parë, ai ishte Ministër i Financave në qeverinë e VMRO-DPMNE të udhëhequr nga Ljubčo Georgievski deri në 2002.

Sipas Marrëveshjes së Përzhinos të ndërmjetësuar nga Bashkimi Evropian, Gruevski pranoi të japë dorëheqjen dhe u largua nga posti i tij në 18 Janar 2016.

Në maj 2018 ai u dënua me dy vjet burg për akuza korrupsioni. Në nëntor 2018 ai u urdhërua të vuante dënimin e tij por dështoi të bënte check-in me autoritetet dhe në vend të kësaj u largua në Hungari, ku ai kërkoi dhe iu dha azil politik.

Gruevski është akuzuar për promovimin e politikës së diskutueshme të identitetit të quajtur antikizim . Nën udhëheqjen e tij, vendi i cili kishte politikë pro-evropiane dhe pro-NATO-s, ka ndryshuar anën në atë pro-ruse, pro-serbe dhe anti-perëndimore. Gruevski ka kundërshtuar traktatin e Miqësisë të nënshkruar me Bullgarinë në 2017 dhe marrëveshjen e Prespës të nënshkruar me Greqinë në 2018, pavarësisht se të dy shtetet fqinje ishin anëtare të NATO-s dhe BE-së.