Nikolla i Damaskut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Nikolla i Damaskut ( greqisht : Νικόλαος Δαμασκηνός , Nikolāos Damaskēnos ; Latinisht : Nicolaus Damascenus ) ishte një historian dhe filozof hebre që jetoi gjatë epokës së AugustitPerandorisë Romake. Në veprat e tij gjejmë të dhëna edhe për Ilirët dhe Ilirinë.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbiemri i tij rrjedh nga emri i vendlindjes së tij, Damask . Ai lindi rreth vitit 64 para Krishtit. [1] Nikollau dihet se kishte një vëlla të quajtur Ptolemeu, i cili shërbeu në oborrin e Herodit si një lloj kontabilisti ose llogaritari.

Ai ishte një mik i ngushtë i Herodit të Madh, të cilit i mbijetoi për disa vite. Ai ishte gjithashtu mësuesi i fëmijëve të Mark Antonit dhe Kleopatrës (lindur rreth vitit 68 para Krishtit), sipas Sophronius . [2] Ai shkoi në Romë me Herod Arkelaun, për të mbrojtur pretendimin e të riut për fronin pas vdekjes së babait të tij Herodit të Madh . [3]

Duke pasur parasysh se Libri 4 i Historisë së tij ishte për Abrahamin, Nikolla ka shumë të ngjarë të ishte një çifut, megjithëse ishte helenizuar. Si i tillë, ai mund ta ketë njohur mirë bashkëkohësin e tij Filon e Aleksandrisë . Që kur Nikollaus shkroi një vepër Mbi Psikën, ai mund të ketë qenë, si Filoni, në shkollën e pitagorianëve ose platonistëve dhe të ketë qenë pjesë e sinkretizimit të monoteizmit judaik me monoteizmin (Monada/E mira) e këtyre dy shkollave.

Veprimtaria e tij ishte është e madhe, por pothuajse e gjitha ka humbur. Vepra e tij kryesore ishte një histori universale në 144 libra. Ai shkroi gjithashtu një autobiografi, një jetë të Augustit, një jetë të Herodit, disa vepra filozofike dhe disa tragjedi dhe komedi. Ekziston një artikull për të në Suda . [4]

Veprat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Historia Universale - Universal History
 • Jeta e Augustit - Life of Augustus
 • Autobiografi - Authobiography
 • Përmbledhje për Aristotelin - Compendium on Aristotle
 • Mbi Psikikën - On the Psyche
 • Mbi Bimët - On the Plants

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Harpers Dictionary of Classical Antiquities, Harper and Brothers, New York, 1898: "Nicolaus"
 • Lightfoot, J. B. 1875. On Some Points Connected with the Essenes: II."Origin and Affinity of the Essenes", Note Arkivuar 30 qershor 2008 tek Wayback Machine
 • Wacholder, B. Z. 1962. Nicolaus of Damascus. University of California Studies in History 75.
 • Yarrow, L. M. 2006. Historiography at the End of the Republic. Oxford University Press, pp. 67–77.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Nicolaus, Autobiography, Fr.136.8
 2. ^ Patrologia Graeca, Vol. 87, 3. col. 3622D; F.Jacoby, FGrH.90.T2.
 3. ^ Nicolaus, Autobiography, Fr.136.8-11
 4. ^ Suda ν 393, .