Oiran

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Oiran (花魁) ishte një kategori specifike e kurtizanëve të rangut të lartë në historinë japoneze. Të ndarë në një numër gradash brenda kësaj kategorie, oiran konsiderohej - si në aspektin shoqëror ashtu edhe në argëtimin që ofronin - të ishin mbi prostitutat e zakonshme, të njohura si yūjo (遊女, 'grua e kënaqësisë').[1] Megjithëse oiran nga përkufizimi merrej gjithashtu me prostitucion, ata dalloheshin nga aftësitë e tyre në artet tradicionale, me oiranin e rangut më të lartë që kishin një shkallë zgjedhjeje në të cilën merrnin klientët dhe oiranin e rangut më të lartë, të njohur si tayū, nuk angazhohej në punën seksuale fare.[2] Termi "oiran" ka prejardhjen në Yoshiwara, distrikti i dritave të kuqeEdo në vitet 1750 dhe zbatohet në të gjitha radhët e kortezanëve të nivelit të lartë në Japoninë historike.[3]

Shërbimet e oiran ishin të njohura mirë për të qenë ekskluzive dhe të shtrenjta që zakonisht argëtonin vetëm klasat e larta të shoqërisë për aftësinë e tyre të perceptuar për të vjedhur zemrat dhe për t'iu përshtatur dituritë e burrave të klasës së lartë. Shumë oiran u bënë të famshëm si brenda dhe jashtë lagjeve të kënaqësisë, dhe zakonisht përshkruheshin në shtypje të bllokut të drurit në ukiyo-e dhe në shfaqjet e teatrit kabuki. Oiran pritej të ishte e aftë mirë në artet tradicionale të të kënduarit, vallëzimit klasik dhe muzikës, duke përfshirë aftësinë për të luajtur kokyū dhe koto, dhe gjithashtu pritej të bisedonin me klientët në klasë të lartë dhe gjuhë të zyrtarizuar.

Megjithëse konsiderohej si përcaktim i trendit dhe gra në modë në lartësinë historike të profesionit të tyre, ky reputacion u uzurpua më vonë në fund të shekujve 18 deri në 19 nga geisha, e cila u bë e famshme në mesin e klasave tregtare për veshjen e tyre të thjeshtuar, aftësinë për të luajtur këngë të shkurtra dhe moderne të njohur si kouta në shamisen, dhe shprehjet e tyre më në modë të gruas dhe shoqërimit bashkëkohor për burrat, të cilat pasqyrojnë shijet e klasave të ulëta, por të klasave jashtëzakonisht të pasura tregtare që përbënin shumicën e patronazhit të tyre.

Popullariteti dhe numri i oiran vazhdoi të bjerë në mënyrë të vazhdueshme gjatë gjithë shekullit të 19-të, para se prostitucioni të ishte i jashtëligjshëm në Japoni më 1957. Sidoqoftë, tayū që mbeteshin në rrethin ShimabaraKiotos u lejuan të vazhdonin të praktikonin traditat kulturore dhe të arteve interpretuese të profesionit të tyre deklaroi një "larmi të veçantë" të geishave. Në ditët e sotme, një grusht riaktorësh të veçantë, të cilët nuk merren me prostitucion si pjesë e rolit të tyre të rikthimit, vazhdojnë të interpretojnë në Kioto, së bashku me një numër reaktorësh oiranë gjetkë në Japoni, të cilët kryejnë në rikthimet e paradave kortezane të njohura si oiran dōchū.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Oiran". The Kyoto Project (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 19 tetor 2014. Marrë më 30 mars 2018.
  2. ^ Kimino, Rinko; Ichikawa, Somegoro (2016). Photographic Kabuki Kaleidoscope (në anglisht) (bot. 1st). Tokyo: Shogakukan. fq. 18. ISBN 978-4-09-310843-0.
  3. ^ "About Japanese Courtesans' Names". issendai.com (në anglisht). Issendai. Arkivuar nga origjinali më 12 korrik 2020. Marrë më 14 korrik 2020.