Jump to content

Prostitucioni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Prostitucioni
Femmes de Maison, Henri de Toulouse-Lautrec, rr. 1893–1895
Profesioni
Sektorët e
aktivitetit
Industria e seksit
Përshkrimi
Punë të
ngjashme
Stripper, Aktrimi pornografik

Prostitucioni është biznes ose praktikë e përfshirjes në aktivitet seksual në këmbim të pagesës.[1][2] Përkufizimi i "aktivitetit seksual" ndryshon dhe shpesh përkufizohet si një aktivitet që kërkon kontakt fizik (p.sh., marrëdhënie seksuale, seks pa penetrim, seks oral, etj.) me klientin.[3] Kërkesa për kontakt fizik krijon edhe rrezikun e bartjes së sëmundjeve. Prostitucioni nganjëherë përshkruhet si shërbime seksuale, seks komercial ose, në gjuhën e folur, fiksim. Nganjëherë referohet në mënyrë eufemiste si "profesioni më i vjetër në botë" në botën anglishtfolëse.[4] Një person që punon në këtë fushë quhet prostitutë, ose më përfshirëse, punëtore seksi.

Prostitucioni ndodh në forma të ndryshme dhe statusi i tij ligjor ndryshon nga vendi në vend (nganjëherë nga rajoni në rajon brenda një vendi të caktuar), duke filluar nga të qenit një krim i detyruar ose i pazbatuar, tek i parregulluar në një profesion të rregulluar. Është një degë e industrisë së seksit, së bashku me pornografinë, stripping dhe kërcimin erotik. Shtëpitë publike janë institucione të dedikuara posaçërisht për prostitucionin. Në prostitucionin me shoqërim, akti mund të bëhet në rezidencën e klientit ose në dhomën e hotelit (e referuar si jashtë thirrjes), ose në rezidencën e shoqëruesit ose në një dhomë hoteli të marrë me qira për këtë rast nga eskorta (in-call). Një formë tjetër është prostitucioni në rrugë.

Ka rreth 42 milionë prostituta në botë, që jetojnë në të gjithë botën (megjithëse në pjesën më të madhe të Azisë Qendrore, Lindjes së Mesme dhe Afrikës mungojnë të dhënat, vendet e studiuara në atë rajon të madh renditen si destinacionet kryesore të turizmit seksual).[5] Vlerësimet tregojnë se të ardhurat vjetore të gjeneruara nga prostitucioni në mbarë botën janë mbi 100 miliardë dollarë.[6]

Shumica e prostitutave janë femra dhe kanë klientë meshkuj.[7][8]

  1. ^ "Prostitution – Definition and More from the Free Merriam-Webster Dictionary" (në anglisht). Merriam-Webster. Marrë më 19 shtator 2013.
  2. ^ "Prostitution Law & Legal Definition" (në anglisht). US Legal. Marrë më 19 mars 2013.
  3. ^ "What counts as prostitution?" (PDF) (në anglisht). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 13 maj 2021. Marrë më 13 maj 2021.
  4. ^ Forrest Wickman (6 mars 2012). "Rush Limbaugh calls Sandra Fluke a "prostitute": Is prostitution really the world's oldest profession?". Slate (në anglisht). Marrë më 4 shkurt 2016.
  5. ^ Gus Lubin (17 janar 2012). "There Are 42 Million Prostitutes in the World, And Here's Where They Live". Business Insider (në anglisht). Marrë më 14 dhjetor 2015.
  6. ^ "Prostitution Market Value" (në anglisht). Marrë më 22 maj 2010.
  7. ^ "There Are 42 Million Prostitutes In The World, And Here's Where They Live". Business Insider (në anglisht). Marrë më 15 shtator 2022.
  8. ^ "There The prostitution statistics you have to know" (në anglisht). Marrë më 15 shtator 2022.

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Wiki WikiFjalori: Prostitucioni – shfletoni më shumë në fjalorin e lirë