Jump to content

Ollovo

Coordinates: 44°07′43″N 18°34′54″E / 44.12861°N 18.58167°E / 44.12861; 18.58167
Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ollovo është një qytezë dhe komunë që ndodhet rreth 50 kilometra në verilindje të Sarajevës, në Bosnje dhe Hercegovinë.

Rreth Ollovos[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qyteti Ollovo për herë të parë u përmend në vitin 1382 nën emrin "Plumbum" (emri latin për plumbin). Fjala Ollovo në gjuhën Boshnjake do të thotë të "Plumb". Ollovo shtrihet pranë autostradës M18 Sarajevë-Tuzlla, dhe është ndodhet 50 km në verilindje të Sarajevës, kryeqendër e Bosnjë dhe Hercegovinës si dhe bënë pjesë në Kantonin Zenica-Doboj. Kohët e fundit, ka pasur, ka pasur përpjekje me qëllim që Ollovo të bëhet një pjesë e Kantonit të Sarajevës, megjithatë deri më sot, Ollovo është ende brenda Kantonit Zenica-Doboj. Në Ollovo që nga mesjeta ka pasur miniera të njohura.

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përbërja Etnike
Viti Serbët  % Boshnjakët  % Kroatët  % Jugosllavët  % të tjerët  % Gjithsej
1961 3,635 32.07% 5,903 52.09% 314 2.77% 1,402 12.37% 11,333
1971 3,601 23.68% 10,546 69.36% 930 6.11% 46 0.30% 80 0.55% 15,203
1981 3,349 20.49% 11,593 70.94% 802 4.91% 508 3.12% 16,341
1991 3,196 18.91% 12,699 75.14% 653 3.86% 282 1.67% 16,901

Vende të banuara[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Olovo ka shumë fshatra në afërsi, dhe ata janë: Boganovići, Čuništa, Solun, Hadre, Bukovdo, Milankovići, Kamensko, Jelaške, Careva Ćuprija, Lišći, Gurdići, Dugandžići, Čude, Petrovići, Klis, Kolakovići, Berisalići, Brda, Lluka, Lavšići, Ponijerka, Grabovica, Dreželj, Paklenik, majna, Radačići, Ajvatovići, Miljevići, Rudine, Ligatići dhe Bakići.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Koordinatat: 44°07'43"N 18°34'54"E / 44.12861°N 18.58167°D / 44.12861; 18.5816744°07′43″N 18°34′54″E / 44.12861°N 18.58167°E / 44.12861; 18.58167