Omer Shipraga

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Omer Šipraga
Vendlindja Šiprage, Bosnja dhe Hercegovina
Kombësia Bošnjak
Nënshtetësia Bosnja dhe Hercegovina
Titulli Kapiteni

Omer Šipraga (1926 − 2012; Šiprage, Bosnja dhe Hercegovina) ishte partizan, së bashku, një nga kryengritjet e para lokale në Lufta e Dytë Botërore.[1]

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Omer Šipraga lindi në 1926 në familjen fisnike-bej të Mujo Šipraga, një pasardhës i drejtpërdrejtë i një prej themeluesve të vendbanimit lokal, sot komuniteti lokal i Šiprage. I rritur në një familje të dashur, në një moshë të re ai ishte i përkushtuar t'i rezistojë dhunës së XhandarmërisëMbretërinë e Jugosllavisë, dhe pastaj të bashkohet me Bosnja dhe HercegovinaShteti i Pavaruri Kroacisë

Menjëherë pas formimit të njësisë së parë partizane vendase të quajtur "Trupa nga ravaja e Djevojačka", e njohur edhe si "Trupa Imljani ose si "Trupa Šiprage" (për shkak të vendndodhjes kufitare të formimit në Zonën e Virgjër) megjithëse një e mit, bashkohet me radhët e saj dhe tregon një guxim të jashtëzakonshëm. Kjo rekomandon atë për drejtimin ideologjik dhe përfshirjen në Kommunist Rinia. Ai së pari mori pjesë në një kurs për aplikantët e rinj, dhe në vitin 1942 u zgjodh sekretar Kommunist Rinia shkurtesa në (SKOJ) Organization për Šiprage Komunës.

Citat: "Një punë e tillë ndikoi gjithashtu në reagimin masiv të të rinjve për t'u bashkuar me radhët e :brigadave të proletariatit dhe të një trupash partizane të sapoformuar. Pastaj u rivendosën pasuritë e komiteteve të :Rinisë Komuniste dhe të andlirimit Kombëtar, Pasuritë masive të komunist janë zgjeruar dhe zgjeruar. Në Šiprage, sekretari ishte Omer Šipraga, në Skender-Vakuf, Jovanka Crnomarković dhe në Maslovare, Nevenka Petrić. Kotor-Varoš të çliruar, u krijua aseti i Rinisë Komuniste në të cilën sekretar ishte Advan Hozić, dhe anëtarët Arfan Hozić, Mustafa Karaselimović, Teufik Korić-Tufko, Drago Luburić dhe Vlasta Tvrz”.[1]

Shih gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referenci[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Opštine Kotor-Varoš i Skender-Vakuf u NOB-u 1941-1945 (në boshnjakisht). Kotor Varoš: Radnički univerzitet "Đuro Pucar Stari". 1985.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stub biografi.png Ky artikull që ka të bëjë me një biografi individi është i cunguar. Ju mund të ndihmoni Wikipedinë duke e përmirësuar atë.