Polici

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Oficer policie në një kampim të pastrehëve.jpg

Një oficer policie (i quajtur gjithashtu polic dhe, më rrallë, një police) është një punonjës ligjor i autorizuar i një force policore. Në shumicën e vendeve, "oficer policie" është një term i përgjithshëm që nuk specifikon një gradë të caktuar. Në disa, përdorimi i gradës "oficer" është ligjërisht i rezervuar për personelin ushtarak.

Oficerët e policisë në përgjithësi ngarkohen me kapjen e të dyshuarve dhe parandalimin, zbulimin dhe raportimin e krimit, mbrojtjen dhe ndihmën e publikut të gjerë dhe ruajtjen e rendit publik. Oficerët e policisë mund të betohen në një betim dhe të kenë fuqinë për të arrestuar njerëzit dhe për t'i ndaluar ata për një kohë të kufizuar, së bashku me detyra dhe kompetenca të tjera. Disa oficerë janë të trajnuar në detyra të veçanta, të tilla si kundër-terrorizmi, mbikëqyrja, mbrojtja e fëmijëve, mbrojtja VIP, zbatimi i ligjit civil dhe teknikat e hetimit për krimet e mëdha duke përfshirë mashtrimin, përdhunimin, vrasjen dhe trafikun e drogës. Edhe pse shumë oficerë policie veshin uniformën përkatëse, disa oficerë policie janë të veshur me rroba civile për t'u paraqitur si pjesëtarë të publikut. Në shumicën e vendeve policëve u jepen përjashtime nga disa ligje për të kryer detyrat e tyre. Për shembull, një oficer mund të përdorë forcën nëse është e nevojshme për të arrestuar ose ndaluar një person kur zakonisht do të ishte sulm. Në disa vende, oficerët gjithashtu mund të thyejnë rregullat e rrugës për të kryer detyrat e tyre.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]