Operacioni “Gladio”

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Dokumente amerikane të deklasifikuara në vitin 1970 dëshmojnë se gjenerali italian, Giovanni de Lorenzo, shefi i “Sifar” (Inteligjenca Ushtarake Italiane), bashkëpunoi me SHBA-në në vitin 1950, për përgatitjen e një plani kundër një triumfi të mundshëm të komunistëve, por nuk e informoi qeverinë e tij. Sipas këtij dokumenti të bërë publik nga Andreotti, CIA dhe Sifar hartuan në nëntor të vitit 1956 një plan të koduar me emrin “Gladio”, për formimin e një force prej njëmijë njerëzish të aftë për beteja guerile dhe spiunazh. Për stërvitjen e tyre ishte krijuar një bazë në Sardenjë dhe depot e armëve dhe municioneve u fshehën në veri të Italisë. Në vitin 1990, ushtria sekrete italiane u ekspozua nga Kryeministri Giulio Andreotti në Senatin italian. Shtypi italian u shpreh se bëhej fjalë për “sekretin e ruajtur më mirë dhe më të dëmshëm politikoushtarak që prej Luftës II Botërore”.