Opinioni publik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Opinioni publik konsiston në dëshirat, nevojat dhe të menduarit e shumicës së njerëzve. Ai shpreh mendimin kolektiv të njerëzve të një shoqërie ose shteti për një çështje apo problem të caktuar. Ky koncept erdhi përmes procesit të urbanizimit dhe forcave të tjera politike dhe shoqërore. Në këtë mënyrë për herë të parë, u bë e rëndësishme ajo që njerëzit menduan se ndryshuan format e grindjeve politike.

Opinioni publik si term rrjedh nga fjala franceze opinion publique e cila është përdorur për herë të parë në vitin 1588 nga Michel de Montaigne në edicionin e dytë të tij të veprës Ese (Ch. XXII). [1] Termi francez paraqitet gjithashtu edhe në veprën e vitit 1761 Julia, ose Heloisa e Re shkruar nga Jean-Jacques Rousseau. [2]

Pararendësit e frazës në anglisht përfshijnë fjalën "opinioni i përgjithshëm (general opinion)" të William Temple (paraqitur në veprën e tij të vitit 1672 Mbi origjinalin dhe natyrën e qeverisë ) dhe "ligji i opinionit" i John Locke (duke u paraqitur në veprën e tij të vitit 1689 me titull Një ese në lidhje me kuptimin njerëzor ). [3]

Më vonë, William Shakespeare e quajti opinionin publik "zonjën e suksesit" ndërsa Blaise Pascal mendonte se ishte "mbretëresha e botës". [4]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Kurt Braatz, Friedrich Nietzsche: Eine Studie zur Theorie der Öffentlichen Meinung, Walter de Gruyter, 2011, p. 1.
  2. ^ The term opinion publique appears in the chapter: "Lettre XXIV à Julie" of the book.
  3. ^ Hans Speier, "Historical Development of Public Opinion", American Journal of Sociology, Vol. 55, No. 4 (Jan., 1950), pp. 376–388. doi:10.1086/220561. jstor-2772299.
  4. ^ See Julien Théry, "Fama : l'opinion publique comme preuve judiciaire. Aperçu sur la révolution médiévale de l'inquisitoire (XIIe-XIVe s.)", in B. Lemesle (ed.), La preuve en justice de l'Antiquité à nos jours, Rennes, PUR, 2003, pp. 119–147, available online, and Daniel Smail, Thelma Fernster (ed), Fama. The Politics of Talk and Reputation, Ithaca, Cornell University Press, 2003.

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]