Ora mësimore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ora mësimore është një periudhë e caktuar kohore për rrjedhën e mësimit, si në mësimet e shkollës ashtu edhe në arsimin e të rriturve. Në shumicën e vendeve gjermanishtfolëse, ora mësimore zgjat 45 minuta, në Austri kryesisht 50 minuta. Përjashtime u bënë në shtetet federale në të cilat karriera e shkollës së ciklit të lartë u shkurtua në tetë vjet, ku dallohet cikli 60-minutësh me kohëzgjatje prej 60 minutash për orë mësimore. Megjithatë, kjo rregullore mund të ndryshojë nga vendi në vend, brenda Gjermanisë gjithashtu nga shteti federal në shtet federal, pasi legjislacioni për ligjin e shkollave është çështje e shteteve federale .

Në të folur dhe bisedë, ora e shkollës mund të quhet edhe vetëm orë . (p.sh. “Nesër kemi shtatë orë.")

Histori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Që në vitin 1883, ora e shkollës ishte 45 minuta për herë të parë në Katharineum në Lübeck. Në Prusi, orët e shkollës që ndryshonin nga ora kohore kur u anuluan më 22 gusht 1911 prezantuar nga August von Trott zu Solz [1] në shkollat e mesme prusiane . Duke qenë se nuk kishte ende shumë shkolla të këtij lloji, ky reduktim i përditshëm i kohës së mësimdhënies bëri të mundur që nxënësit jashtë qyteteve shkollore të hynin në arsimin e lartë pa pasur nevojë të jetonin në shkollën me konvikt në terrenin e shkollës.

Kohëzgjatja prej 45 minutash bazohet në të ashtuquajturën koha akademike . Në shumë universitete, leksionet fillojnë një çerek ore më vonë se sa thuhet në katalogun e lëndëve dhe për këtë arsye zgjasin më pak se një orë. Historikisht, kjo është për shkak të nevojës që pedagogët dhe studentët të ndërrojnë dhoma ndërmjet leksioneve të ndryshme.

Ritmi më i shpeshtë për orë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Si rregull, mësimet e shkollës në vendet gjermanishtfolëse fillojnë rreth orës 08:00, e cila varion nga ora 7:30 deri në 8:30 në varësi të shkollës (zakonisht për shkak të kohës së mbërritjes dhe nisjes së transportit publik). Mësimet organizohen shpesh në mësime me ndërrime të dyfishta (2 × 45 minuta), me një pushim prej zakonisht 15 minutash ndërmjet dy mësimeve. Pas orës së gjashtë, zakonisht ka një pushim më të gjatë drekë, i cili shpesh deklarohet si ora e shtatë. Ndarja e orës zakonisht përfundon me orën e njëmbëdhjetë ose të dymbëdhjetë.

Orë të shkurtëra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për të mos anuluar orët mësimore në raste të caktuara që kërkojnë një përfundim më të hershëm të mësimit (dita e fundit e shkollës, konferenca, ngjarje festive, etj.), orët mund të shkurtohen në 30 minuta si mësime të shkurtra, veçanërisht në shkollat e mesme.

Përsëri në shkollë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në shumë shkolla gjermanishtfolëse, mësimi i parë fillon në orën 8:00. Në vitin 2012, studiuesit në Universitetin e Bazelit anketuan rreth 2700 nxënës të moshës 13 deri në 18 vjeç për këtë temë. Një rezultat: Nëse fillimi i shkollës në mëngjes shtyhet me 20 minuta, kjo tashmë ndikon në kohëzgjatjen e gjumit dhe lodhjen e të rinjve. Të rinjtë, mësimet e të cilëve fillojnë në orën 8 të mëngjesit, flenë rreth 15 minuta më shumë dhe janë më të zgjuar se ata që duhet të jenë në shkollë deri në orën 7.40 të mëngjesit. Kohëzgjatja mesatare e gjumit të të anketuarve gjatë javës shkollore ishte afërsisht 8 orë e 40 minuta. Adoleshentët që flinin më pak se tetë orë ishin më të lodhur gjatë ditës, kishin performancë më të dobët në shkollë dhe përgjithësisht kishin një qëndrim më negativ ndaj jetës. [2] [3]

Arsimimi i të rriturve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

arsimin e të rriturve, një orë mësimore është masë kohore e një mësimi. Një orë mësimi zgjat 45 minuta, bazuar në mësimin e shkollës. [4]

Në raportim dhe në mbështetjen shtetërore për arsimin e të rriturve në shtete të ndryshme federale, termi ka zëvendësuar termin e përdorur më parë të orëve të dyfishta (mësimdhënies), edhe nëse ngjashmëria me mësimet e shkollës është kritikuar nga përfaqësuesit e arsimit të të rriturve të orientuar drejt procesit dhe pjesëmarrësve. .

Për seminare dhe leksione në arsimin e të rriturve, njësitë me dy ose tre orë mësimi pa pushim janë të zakonshme. Në rastin e ngjarjeve shumë-ditore me qëndrime gjatë natës në një shtëpi konferencash (arsimimi për të rriturit në "formën e shkollës me konvikt"), orët e mësimit kombinohen në ditët e pjesëmarrësve .

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Höhere Lehranstalten für die männliche Jugend Arkivuar 24 gusht 2018 tek Wayback Machine. In: Zentralblatt für die gesamte Unterrichtsverwaltung in Preußen. Band 53, 1911, S. 528–529.
  2. ^ Medienmitteilungen (Uni Basel)[lidhje e vdekur]
  3. ^ Nadine Perkinson-Gloor, Sakari Lemola, Alexander Grob: Sleep duration, positive attitude toward life, and academic achievement: The role of daytime tiredness, behavioral persistence, and school start times. In: Journal of Adolescence, 36. Jg., Nr. 2, 2013, S. 311–318.
  4. ^ z. B. Erstes Gesetz zur Ordnung und Förderung der Weiterbildung im Lande Nordrhein-Westfalen (Weiterbildungsgesetz - WbG) in der Fassung der Bekanntmachung vom 14. April 2000, § 8 (2): „Eine Unterrichtsstunde ist eine Lehrveranstaltung von 45 Minuten Dauer.“