Jump to content

Përndjekja e çifutëve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Përndjekja e jehudëve)
Pogromi i Kaunasit në Lituaninë e pushtuar nga gjermanët, qershor 1941.

Persekutimi i jehudëve ka qenë një ngjarje e madhe në historinë hebraike, duke nxitur valë të zhvendosura refugjatësh dhe formimin e komuniteteve të diasporës. Që në vitin 605 pes, jehudët që jetonin në Perandorinë Neo-Babilonase u persekutuan dhe u internuan. Antisemitizmi u praktikua gjithashtu nga qeveritë e shumë perandorive të ndryshme (perandoria romake) dhe pasuesit e shumë feve të ndryshme (Krishterimi), dhe gjithashtu ishte i përhapur në shumë rajone të ndryshme të botës (Lindje të Mesme dhe Islamike).

Jehudët u përdorën zakonisht si kokaturku për tragjedi dhe fatkeqësi të tilla si në Persekutimet e Vdekjes së Zezë, Masakrën e Granadës 1066, Masakrën e 1391 në Spanjë, Pogromet e shumta në Perandorinë Ruse dhe parimet e nazizmit para dhe gjatë Luftës së Dytë Botërore, që çoi në Holokaustin[1] dhe vrasjen e 6 milionë jehudëve.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Holokausti ndaj hebrejve dhe fatet e shqiptarëve në kampet e shfarosjes, në një ekspozitë". Voice of America. 2022-01-26. Marrë më 2023-11-04.