Palaesta

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Palaeste ose Palaiste ishte një qytet në Vargmalin Detar, në bregdetin Kaonian, midis Adriatikut jugor dhe Detit Jon . Qyteti ishte vendosur në jug të gadishullit të Karaburunit, kufiri natyror që ndante Epirin nga Iliriaantikitetin klasik . [1] [2] [3] [4] [5] Qyteti ndodhej afër Palasë së sotme në Shqipëri . [4]

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emri Palaiste konsiderohet të jetë tipik ilir . [3] Ai lidhet me morfemën rrënjë *pal- (ujë i cekët) dhe prapashtesën tipike ilire -este. [6] [7] Emri etnik Palaistinoi vjen nga Palaiste, me prapashtesën tipike ilire -ino që përdoret shpesh për të formuar emra fisnorë. Rrënja *pal gjendet edhe në emrin e fisit ilir të Plaraioi/Palarioi. [7] Pseudo-Plutarku raporton se Palaistinos ishte një emër tjetër i lumit Strymon / Struma . Emri është spekuluar të ketë lidhje me etnonimin Filistej . [8] [9] [10]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zbarkimi i Cezarit në vitin 48 p.e.s.[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shkrimtari i lashtë romak Lukani raportoi se ishte këtu vendi ku Jul Cezari zbarkoi nga Brundusium përtej Adriatikut, me qëllim që të vazhdonte Luftën Civile kundër Pompeut në Ilirik dhe betejën e ardhshme të Dyrrahiut më 10 korrik 48 p.e.s. [11] [12] Sipas Ian Longhurst, një analizë e burimeve të tjera të lashta, bazuar në të dhëna gjeografike dhe ushtarake, sugjeron një vendndodhje më të mundshme për zbarkimin e Cezarit brenda Gjirit të Vlorës në veri të Vargmalit Detar. [12] Neritan Ceka analizoi vendet lokale me anë të një studimi të vendndodhjes në Acrocerauni duke krahasuar situatën e tyre me burimet antike dhe pranoi tregimin historik të zbarkimit të Cezarit në Palaeste. [13]

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në antikitetin klasik Palaeste ndodhej në Vargmalin Detar, midis Adriatikut jugor dhe detit Jon . Qyteti ishte vendosur në jug të Kepës Akrokerauniane, e cila ishte kufiri natyror që ndante Epirin nga Iliriaantikitetin klasik . E vendosur pranë Palasë së sotme në pjesën më veriore bregdetare të rajonit të lashtë të Kemarës ( Himara moderne, Shqipëri ), [4] Palaeste ishte pjesë e territorit të Kaonëve . [1] Fshati i sotëm Dhërmi është propozuar si vendndodhja e mundshme e lokalitetit antik. [1]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Berktold, Percy; Wacker, Christian (1996). Akarnanien: eine Landschaft im antiken Griechenland. Ergon. ISBN 3928034715. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Jaupaj, Lavdosh (2019). Etudes des interactions culturelles en aire Illyro-épirote du VII au III siècle av. J.-C (Tezë). Université de Lyon; Instituti i Arkeologjisë (Albanie). {{cite thesis}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Ceka, Neritan (2011). "Cezari në Akrokeraune- vende dhe gjurmë / Cesare in acroceraunia-luoghi e tracce". Iliria. 35: 99–122. doi:10.3406/iliri.2011.1101. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • de Ligt, Luuk (2008). "An Eteocretan inscription from Praisos and the Homeland of the Sea Peoples". Talanta (XL–XLI): 151–172. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Hencken, Hugh (1968). Tarquinia, Villanovans, and Early Etruscans, Volume 1. Bulletin (American School of Prehistoric Research), American School of Prehistoric Research and Harvard University, Peabody Museum, American School of Prehistoric Research. Bulletin. Vëll. 23. Peabody Museum. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Likaj, Ethem (1990). "Die illyrische Herkunft des Albanischen im Lichte neuer Fakten und Interpretationen". Akten Des XIV. Internationalen Linguistenkongresses Berlin, 10. August-15. August 1987. Akademie-Verlag. ISBN 3050006579. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Longhurst, Ian (2016). "Caesar's Crossing of the Adriatic Countered by a Winter Blockade During the Roman Civil War". The Mariner's Mirror. Routledge. 102: 132–152. doi:10.1080/00253359.2015.1054681. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Sakellariou, M. V. (1997). Ηπειρος: 4000 χρόνια ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού. Ekdotike Athenon. ISBN 9789602133712. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Strobel, August (2015). Der spätbronzezeitliche Seevölkersturm: Ein Forschungsüberblick mit Folgerungen zur biblischen Exodusthematik. Beihefte zur Zeitschrift für die alttestamentliche Wissenschaft (në gjermanisht). Vëll. 145. Walter de Gruyter GmbH & Co KG. ISBN 9783110855036.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b c Jaupaj 2019.
 2. ^ de Ligt 2008
 3. ^ a b Hencken 1968
 4. ^ a b c Sakellariou, M. V. (1997). Ηπειρος: 4000 χρόνια ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού. Ekdotike Athenon. ISBN 9789602133712. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Abraham Malamat; Hayim Tadmor (1976). A History of the Jewish People. Harvard University Press. fq. 83. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Likaj 1990
 7. ^ a b Berktold & Wacker 1996
 8. ^ Strobel 2015.
 9. ^ de Ligt 2008
 10. ^ Hencken 1968.
 11. ^ Lucan, Phars. 5.460.
 12. ^ a b Longhurst 2016.
 13. ^ Ceka 2011.