Jump to content

Parajsa tatimore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një detyrë prej 10% e trashëgimisë dhe pasardhjes impresionoi vulën e detyrës së Mbretërisë së Bashkuar nga viti 1900.

Një parajsë fiskale është një term, i përdorur ndonjëherë negativisht dhe për arsye politike, për të përshkruar një vend me norma shumë të ulëta tatimore për investitorët jo-vendas, edhe nëse normat zyrtare mund të jenë më të larta.[1][2][3][4][5]

Në disa përkufizime më të vjetra, një parajsë fiskale ofron gjithashtu sekret financiar.[6] Megjithatë, ndërsa vendet me nivele të larta të fshehtësisë, por edhe norma të larta taksimi, veçanërisht Shtetet e Bashkuara dhe Gjermania në renditjen e Indeksit të Sekretit Financiar ("FSI"), mund të paraqiten në disa lista parajsash fiskale, ato shpesh hiqen nga listat. për arsye politike ose për shkak të mungesës së njohjes së lëndës. Në të kundërt, vendet me nivele më të ulëta të fshehtësisë, por edhe me norma të ulëta "efektive" të taksimit, veçanërisht Irlanda në renditjen e FSI, shfaqen në shumicën e listave § Tax parajsave. Konsensusi mbi normat efektive të taksave ka bërë që akademikët të vënë në dukje se termi "parajsë tatimore" dhe "qendër financiare në det të hapur" janë pothuajse sinonime.[7] Në realitet, shumë qendra financiare në det të hapur nuk kanë praktika të dëmshme tatimore dhe janë në krye të qendrave financiare për sa i përket praktikave të LPP dhe raportimit tatimor ndërkombëtar.

Parajsat tradicionale fiskale, si Jersey, janë të hapura rreth normave zero të taksimit, por si pasojë kanë traktate të kufizuara dypalëshe tatimore. Parajsat moderne të taksave të korporatave kanë norma tatimore jo zero "titore" dhe nivele të larta të pajtueshmërisë me OECD, dhe kështu kanë rrjete të mëdha të traktateve tatimore dypalëshe. Megjithatë, mjetet e tyre të erozionit bazë dhe zhvendosjes së fitimit ("BEPS") u mundësojnë korporatave të arrijnë norma tatimore "efektive" më afër zeros, jo vetëm në parajsë, por në të gjitha vendet me të cilat parajsa ka traktate tatimore; duke i vendosur në listat e parajsave fiskale. Sipas studimeve moderne, § 10 parajsat kryesore tatimore përfshijnë parajsat e përqendruara te korporatat si Holanda, Singapori, Irlanda dhe Britania e Madhe, ndërsa Luksemburgu, Hong Kongu, Ishujt Kajman, Bermuda, Ishujt e Virgjër Britanikë dhe Zvicra janë të dyja. parajsat kryesore tradicionale tatimore dhe parajsat kryesore tatimore të korporatave. Parajsat tatimore të korporatave shpesh shërbejnë si "përçues" për parajsat tradicionale të taksave.[8][9][10]

Përdorimi i parajsave fiskale rezulton në një humbje të të ardhurave tatimore për vendet që nuk janë parajsa fiskale. Vlerësimet e § shkallës financiare të taksave të shmangura ndryshojnë, por më të besueshmet kanë një gamë prej 100–250 miliardë dollarësh në vit. Përveç kësaj, kapitali i mbajtur në parajsat tatimore mund të largohet përgjithmonë nga baza tatimore (erozioni i bazës). Vlerësimet e kapitalit të mbajtur në parajsat fiskale ndryshojnë gjithashtu: vlerësimet më të besueshme janë midis 7-10 trilion dollarë (deri në 10% të aktiveve globale). Dëmi i parajsave tatimore tradicionale dhe të korporatave është vënë re veçanërisht në vendet në zhvillim, ku të ardhurat nga taksat nevojiten për të ndërtuar infrastrukturën.[11][12][13]

Mbi 15% e vendeve nganjëherë etiketohen si parajsa fiskale. Parajsa fiskale janë kryesisht ekonomi të suksesshme dhe të mirëqeverisura, dhe të qenit parajsë ka sjellë prosperitet. 10-15 vendet kryesore të PBB-së për frymë, duke përjashtuar eksportuesit e naftës dhe gazit, janë parajsa fiskale. Për shkak të § PBB-së së fryrë për frymë (për shkak të flukseve kontabël të BEPS-së), parajsat janë të prirura për mbivlerësim (kapitali ndërkombëtar e çmon gabimisht borxhin artificial ndaj PBB-së). Kjo mund të çojë në cikle të rënda krediti dhe/ose kriza pronësore/bankare kur flukset ndërkombëtare të kapitalit riçmohen. Celtic Tiger i Irlandës dhe kriza financiare pasuese në 2009–13, është një shembull. Jersey është një tjetër. Hulumtimet tregojnë se § SHBA-ja si përfituesi më i madh dhe përdorimi i parajsave fiskale nga korporatat amerikane maksimizoi të ardhurat nga thesari i SHBA-së.[14]

Fokusi historik në luftimin e parajsave fiskale (p.sh. projektet e OECD-FMN) kishte qenë në standardet e përbashkëta, transparencën dhe shkëmbimin e të dhënave. Rritja e parajsave tatimore të korporatave në përputhje me OECD, mjetet BEPS të të cilave ishin përgjegjëse për shumicën e taksave të humbura, çoi në kritika ndaj kësaj qasjeje, kundrejt taksave aktuale të paguara. Juridiksione me taksa më të larta, si Shtetet e Bashkuara dhe shumë shtete anëtare të Bashkimit Evropian, u larguan nga Projekti BEPS i OECD në 2017–18 për të futur regjime tatimore anti-BEPS, që synonin rritjen e taksave neto të paguara nga korporatat në parajsat tatimore të korporatave (p.sh. Akti i shkurtimeve të taksave dhe vendeve të punës në SHBA i vitit 2017 ("TCJA") regjimet tatimore GILTI–BEAT–FDII dhe kalimi në një sistem tatimor hibrid "territorial" dhe regjim i propozuar tatimor i shërbimeve dixhitale të BE-së, dhe bazës së përbashkët tatimore të konsoliduar të korporatave të BE-së).[15]

 1. ^ "Financial Times Lexicon: Definition of tax haven". Financial Times. qershor 2018. Arkivuar nga origjinali më 17 qershor 2018. Marrë më 17 qershor 2018. A country with little or no taxation that offers foreign individuals or corporations residency so that they can avoid tax at home. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "Tax haven definition and meaning | Collins English Dictionary" (në anglisht). Collins Dictionary. Arkivuar nga origjinali më 28 dhjetor 2017. Marrë më 27 dhjetor 2017. A tax haven is a country or place which has a low rate of tax so that people choose to live there or register companies there in order to avoid paying higher tax in their own countries.
 3. ^ "Tax haven definition and meaning | Cambridge English Dictionary" (në anglisht). Cambridge English Dictionary. 2018. Arkivuar nga origjinali më 17 qershor 2018. Marrë më 17 qershor 2018. a place where people pay less tax than they would pay if they lived in their own country
 4. ^ Dhammika Dharmapala; James R. Hines Jr. (2009). "Which countries become tax havens?" (PDF). Journal of Public Economics. 93 (9–10): 1058–1068. doi:10.1016/j.jpubeco.2009.07.005. S2CID 16653726. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 8 gusht 2017. Marrë më 16 gusht 2018. The 'tax havens' are locations with very low tax rates and other tax attributes designed to appeal to foreign investors. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ James R. Hines Jr.; Anna Gumpert; Monika Schnitzer (2016). "Multinational Firms and Tax Havens". The Review of Economics and Statistics. 98 (4): 713–727. doi:10.1162/REST_a_00591. S2CID 54649623. Arkivuar nga origjinali më 17 prill 2019. Marrë më 16 gusht 2018. Tax havens are typically small, well-governed states that impose low or zero tax rates on foreign investors. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Shaxson, Nicholas (9 janar 2011). "Explainer: what is a tax haven?". The Guardian. Marrë më 27 dhjetor 2017. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Gabriel Zucman (gusht 2013). "The Missing Wealth of Nations: Are Europe and The U.S. Net Debtors or Net Creditors?" (PDF). The Quarterly Journal of Economics. 128 (3): 1321–1364. CiteSeerX 10.1.1.371.3828. doi:10.1093/qje/qjt012. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 9 gusht 2017. Marrë më 28 gusht 2018. Tax havens are low-tax jurisdictions that offer businesses and individuals opportunities for tax avoidance' (Hines, 2008). In this paper, I will use the expression 'tax haven' and 'offshore financial center' interchangeably (the list of tax havens considered by Dharmapala and Hines (2009) is identical to the list of offshore financial centers considered by the Financial Stability Forum (IMF, 2000), barring minor exceptions) {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "Netherlands and UK are biggest channels for corporate tax avoidance". The Guardian. 25 korrik 2017. Arkivuar nga origjinali më 24 maj 2018. Marrë më 23 maj 2018. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ "Is the U.K. Already the Kind of Tax Haven It Claims It Won't Be?". Bloomberg News. 31 korrik 2017. Arkivuar nga origjinali më 13 qershor 2018. Marrë më 23 maj 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "Tax Havens Can Be Surprisingly Close to Home". Bloomberg View. 11 prill 2017. Arkivuar nga origjinali më 17 qershor 2018. Marrë më 23 maj 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Jannick Damgaard; Thomas Elkjaer; Niels Johannesen (shtator 2019). "The Rise of Phantom Investments". Finance & Development IMF Quarterly. 56 (3). {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Gabriel Zucman (8 nëntor 2017). "The desperate inequality behind global tax dodging". The Guardian. Arkivuar nga origjinali më 8 mars 2019. Marrë më 6 mars 2019. The equivalent of 10% of global GDP is held offshore by rich individuals in the form of bank deposits, equities, bonds and mutual fund shares, most of the time in the name of faceless shell corporations, foundations and trusts. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ "Every cent lost to tax havens could be used to strengthen our health and social systems". openDemocracy (në anglisht). Marrë më 2020-03-26.
 14. ^ Scott Dyreng; Bradley P. Lindsey (12 tetor 2009). "Using Financial Accounting Data to Examine the Effect of Foreign Operations Located in Tax Havens and Other Countries on US Multinational Firms' Tax Rates". Journal of Accounting Research. 47 (5): 1283–1316. doi:10.1111/j.1475-679X.2009.00346.x. Finally, we find that US firms with operations in some tax haven countries have higher federal tax rates on foreign income than other firms. This result suggests that in some cases, tax haven operations may increase US tax collections at the expense of foreign country tax collections. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ Nicholas Shaxson (shtator 2019). "Tackling Tax Havens". Finance & Development IMF Quarterly. 56 (3). {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)