Jump to content

Paramount Global

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Paramount Global (duke bërë biznes si Paramount, më parë si ViacomCBS) është një konglomerat masiv multinacional amerikan dhe argëtues i kontrolluar nga National Amusements dhe me seli në One Astor Plaza në Midtown Manhattan në qytetin e Nju Jorkut. Kompania u formua më 4 dhjetor 2019, si ViacomCBS Inc. përmes bashkimit të mishërimeve të dyta të CBS Corporation dhe Viacom (të cilat u ndanë nga Viacom origjinal më 31 dhjetor 2005). Kompania ndryshoi emrin e saj në Paramount Global më 16 shkurt 2022, një ditë pas prezantimit të fitimeve të tremujorit të katërt.

Pronat kryesore të Paramount përfshijnë studion e filmit dhe televizionit të ngjashëm me Paramount Pictures, CBS Entertainment Group (i përbërë nga rrjeti televiziv CBS, stacionet televizive, BET Networks, (i cili zotëron kanalet BET dhe VH1, ndër të tjera) dhe asete të tjera të markës CBS), rrjetet mediatike (të përbëra nga rrjetet televizive kabllore me bazë në SHBA, duke përfshirë MTV, Nickelodeon, Comedy Central, CMT, Paramount Network dhe Showtime) dhe shërbimet e transmetimit të kompanisë (duke përfshirë Paramount+ dhe Pluto TV). Ajo gjithashtu ka një divizion ndërkombëtar që menaxhon versionet ndërkombëtare të rrjeteve të tij televizive me pagesë, si dhe asetet specifike të rajonit, duke përfshirë Telefe të Argjentinës, Chilevisión të Kilit, Colors TV të Indisë, Channel 5 të Mbretërisë së Bashkuar dhe Network 10 të Australisë. Midis 2011 dhe 2023, Divizioni zotëronte gjithashtu 30% të aksioneve në studion Rainbow S.p.A.

Që nga viti 2019, kompania operon mbi 170 rrjete dhe arrin rreth 700 milionë abonentë në 180 vende.