Park Ridge, Illinois

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Park Ridge është një qytet në Cook County, Illinois, Shtetet e Bashkuara dhe në periferi të Çikagos . Popullsia ishte 37,480 në regjistrimin e vitit 2010. [1] Ajo ndodhet 15 miles (24 km) në veriperëndim të qendrës së Çikagos. Është afër Aeroportit Ndërkombëtar O'Hare , autostradave të mëdha dhe transportit hekurudhor. Kjo është një pjesë e zonës metropolitane të Çikagos , që kufizohet me tre lagje veriperëndimore të Long North Side të Çikagos (Edison Park , Norwood Park dhe O'Hare.)

Siç sugjeron emri i saj, Park Ridge shtrihet në një kreshtë. Toka është e bollshme me depozita balte, gjë që e bëri atë një qendër për prodhimin e tullave për qytetin në zhvillim të Çikagos. Park Ridge u quajt fillimisht Pennyville për të nderuar George Penny, biznesmenin i cili kishte në pronësi fabrikën lokale të tullave së bashku me Robert Meacham. Më vonë u quajt Brickton. [2] Lumi Des Plaines ndan Park Ridge nga vendi fqinj Des Plaines, Illinois, e cila është në perëndim të Park Ridge. Çikago është në jug dhe në lindje të Park Ridge,ndërsa Niles dhe Maine Township janë në veri të saj. [3]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zona e Park Ridge ishte e banuar nga Potawatomie derisa ata u hoqën në 1833. Zona ishte një portal i përshtatshëm midis Des Plaines dhe lumenjve të Çikagos për eksploruesit francezë dhe në fillim të viteve 1830, kolonelët e parë që arritën nga New England dhe New York. Në 1854 George Penny themeloi një kompani tullash në këtë zonë. Në vitin 1910, Park Ridge kishte një popullsi prej 2,009 personash. Në 1930 popullsia ishte 10.417. Në 1950 popullsia ishte 16,602. Në 1960 popullsia ishte 32.625, me 99.9% të popullsisë njerëz të bardhë. Kishte pesë afrikano-amerikanë dhe 31 njerëz të klasifikuar ndryshe nga ata të zinj apo të bardhë. Deri në 1970, popullsia ishte rritur në 42,466. [4] Në vitin 2016, ish-zonja e parë Hillary Rodham Clinton bëri fushatë si kandidate demokrate për presidente të Shteteve të Bashkuara. Ajo ishte një e diplomuar e klasit të parë të Maine Township High School South në Park Ridge (1965). [5]

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas regjistrimit të vitit 2010, Park Ridge ka një sipërfaqe prej 7.134 milje katrorë (18.48 km2), prej të cilave 7.09 milje katrorë (18.36 km2) (99.38%) është tokë dhe 0.044 milje katrorë (0.11 km2) (0,62%) është uji. [1]

Klima[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Park Ridge bie nën zonën USDA 5B Plant Hardiness . [6]

Të dhëna klimatie mbi Park Ridge, Illinois
Muaji Janar Shkurt Mars Prill Maj Qershor Korrik Gusht Shtator Tetor Nëntor Dhjetor Viti
Regjistrimi më i lartë °F (°C) 67.0

(19.4)

75.0

(23.9)

88.0

(31.1)

91.0

(32.8)

98.0

(36.7)

104.0

(40.0)

105.0

(40.6)

102.0

(38.9)

101.0

(38.3)

94.0

(34.4)

81.0

(27.2)

105.0

(40.6)

105.0

(40.6)

Mesatarja më e lartë

°F (°C)

30

(-1)

35

(2)

46

(8)

58

(14)

70

(21)

79

(26)

84

(29)

81

(27)

74

(23)

62

(17)

47

(8)

34

(1)

58

(15)

Mesatarja më e ulët

°F (°C)

14

(-10)

19

(-7)

29

(-2)

38

(3)

47

(8)

63

(17)

62

(17)

54

(12)

42

(6)

42

(6)

32

(0)

20

(-7)

39

(4)

Regjistrimi më i ulët °F (°C) -27.0

(-32.8)

-21.0

(-29.4)

-12.0

(-24.4)

7.0

(-13.9)

27.0

(-2.8)

35.0

(1.7)

45.0

(7.2)

42.0

(5.6)

29.0

(-1.7)

14.0

(-10.0)

-2.0

(-18.9)

-25.0

(-31.7)

-27.0

(-32.8)

Mesatarja e reshjeve inç (mm) 1.73

(44)

1.87

(47)

2.50

(64)

3.38

(86)

3.68

(86)

3.45

(88)

3.7

(94)

4.9

(120)

3.21

(82)

3.15

(80)

3.15

(80)

2.25

(57)

33.82

(859)

Burimi: <Park Ridge, Illinois Moti => weather.com. "Park Ridge, Illinois Weather". Park Ridge, Illinois Të dhënat e motit. Publikime të hapura. Marrë 24 shkurt 2014.

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Popullsia historike
Census <abbr title="<nowiki>Population</nowiki>">Pop. <abbr title="<nowiki>Percent change</nowiki>">±%
1880 457 -
1890 987 116,0%
1900 1340 35.8%
1910 2009 49.9%
1920 3383 68.4%
1930 10417 207,9%
1940 12063 15.8%
1950 16602 37.6%
1960 32659 96.7%
1970 42614 30.5%
1980 38704 -9,2%
1990 36175 -6.5%
2000 37775 4.4%
2010 37480 -0.8%
Lindje. 2016 37496 [7] 0.0%
Regjistrimi i dhjetëvjeçarit amerikan [8]
Demografia (2010) [9]
e bardhë e zezë aziatike
93.4% 0.5% 3.7%
<b>banor ishulli</b> vendas tjetër Hispanic
(çdo racë)
0.01% 0.1% 1.3% 4.7%

Që nga regjistrimi [10] i vitit 2000, ishin 37,775 njerëz, 14,219 familje dhe 10,465 familje që banonin në qytet. Dendësia e popullsisë ishte 5,374.6 njerëz për milje katrore (2,074.7 / km 2 ). Kishte 14,646 njësi banimi me një dendësi mesatare prej 2,083.8 për milje katrore (804.4 / km 2 ). Përbërja racore e qytetit ishte 95.4% e bardhë, 0.2% afrikano-amerikan, 0.06% amtare amerikane, 2.66% aziatike, 0.05% ishullit të Paqësorit, 0.87% nga garat e tjera dhe 0.74% nga dy ose më shumë raca Hispanike ose latine të çdo race ishin 2.90% të popullsisë.

Ishin 14,219 familje, nga të cilat 32,3% kishin fëmijë nën 18 vjeç që jetonin me ta, 63,4% ishin bashkëshorte të martuara , 8,0% kishin një familje vetëm me femër pa burrë të pranishëm dhe 26,4% jo familje. 24.1% e të gjitha familjeve ishin të përbërë nga individë dhe 12.8% kishin dikë që jetonte vetëm që ishte 65 vjeç ose më i vjetër. Madhësia mesatare e familjes ishte 2.61 dhe madhësia mesatare e familjes ishte 3.13. Kostoja mesatare e një shtëpie është $ 420,000.

Popullsia e qytetit përbëhet nga 24.5% e personave nën moshën 18 vjeç, 5.5% të moshës 18-24 vjeç, 24.5% të moshës 25-44 vjeç, 25.8% të moshës 45-64 vjeç dhe 19.6% të moshës 65 vjeç e lart. Mosha mesatare ishte 42 vjet. Për çdo 100 femra, ishin 90.1 meshkuj. Për çdo 100 femra të moshës 18 vjeç e lart, ishin 85.2 meshkuj.

Sipas një vlerësimi të vitit 2007, të ardhurat mesatare për një familje në qytet ishin 91,674$ dhe të ardhurat mesatare për një familje ishin 110,842$. [11] Meshkujt kishin të ardhura mesatare prej $61,959 kundrejt $39,794 për femrat. Të ardhurat për një person për qytetin ishin $36,646. Rreth 1.7% e familjeve dhe 2.2% e popullsisë ishin nën nivelin e varfërisë , duke përfshirë 2.1% të atyre nën 18 vjeç dhe 3.1% të atyre të moshës 65 vjeç e lart.

Arsimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shkolla e Mesme Maine East ka qëndruar në Rrugën e Dempster dhe rrugën Potter që nga viti 1929.

Park Ridge është shërbyer nga Park Ridge-Niles Shkolla e Qarkut 64 , e cila ka selinë e saj në Qendrën e Shërbimit Arsimor Raymond E. Hendee në Park Ridge.[12] Shkollat e mesme përfshijnë Lincoln Middle School dhe Emerson Middle School në Niles. Në një moment kishte nëntë shkolla publike elementare: Oakton, Madison, Edison, Merrill, Carpenter, Field, Franklin, Roosevelt dhe Uashington. Vetëm pesë të fundit mbeten sot dhe të gjithë janë në Park Ridge. Shkolla Jefferson është gjithashtu pjesë e qarkut dhe strehon parashkollorët e nevojave të veçanta për fëmijët e moshave 3 dhe 4, programin e zgjatur të kopshtit ditor dhe programin pas shkollës për notat. [13]

Shën Pali i Kryqit dhe Maria Seat of Wisdom janë dy shkollat fillore katolike. [14] Shën Andrews është një shkollë fillore luterane.

Qyteti është shërbyer nga Maine Township High School District 207, e cila përfshin Maine South High School dhe Maine East High School. Nxënësit që jetojnë në veri të Park Ridge kanë mundësinë të ndjekin ose Maine East ose Maine South. Shkolla Maine West High është e vendosur në perëndim në Des Plaines. Shkolla e Mesme e Madhe në Maine ishte një shkollë në zonën e paregjistruar të Maine dhe një pjesë e Qarkut të Lartë të Shkollës së mesme Maine 207. Ajo u mbyll në 1981, ndërsa popullsia studentore e Maine Township u tkurr.

District 207 ka Aktori Harrison Ford , i njohur për të luajtur rolin udhëheqës në filma Indiana Jones , shkoi në Maine East, dhe është kredituar si spitali i parë i radio stacionit. Që nga viti 2007, WMTH Radio mund të dëgjohet drejtpërdrejt në ndonjë nga homepages të shkollës së mesme të rrethit. radio dhe kanale televizioni tëdrejtuar nga studentët që operohen me inicialet WMTH-FM.

Atletika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Park Ridge është shtëpia e tre kampioneve kombëtare të futbollit të të rinjve amerikanë (2006, 2007, 2009) dhe një kampion kombëtar i të rinjve amerikanë (2007).

Skuadra e futbollit Maine South Hawks ishin kampione shtetërore në 1995, 2000, 2008, 2009, 2010 dhe 2016.

Ekonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Punëdhënësit më të mirë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas Raportit Vjetor Financiar të Parkut të vitit 2018, [15] punëdhënësit më të lartë në qytet ishin:

# Punëdhënës # e Punonjësve
1 Spitali i Përgjithshëm Lutheran Avokat 4,200 [16]
2 Qarku i Shkollës së Lartë të Qarkut Maine 207 908
3 Park Ridge Park District 813
4 Park Ridge-Niles Shkolla e Qarkut 64 722
5 Qyteti i Parkut Ridge 453
6 Kujdes shëndetësor për ringjalljen e Prezencës 300
7 Tregu i Freskët i Marianos 276
8 Nesset Healthcare (Avokati) 221
9 Banka e Komunitetit Park Ridge 220
10 Avantara Park Ridge 200

Njerëz të njohur[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Park Ridge është vendlindja e ish- Zonjës së Parë , Senatorit të Shteteve të Bashkuara , Sekretarit të Shtetit të Shteteve të Bashkuara dhe kandidatit për Presidentin Demokratik 2016 Hillary Rodham Clinton. Kur vizitoi Park Ridge me rastin e 50 vjetorit të saj në vitin 1997, qyteti u quajt këndi juglindor i kryqëzimit të rrugëve Elm dhe Wisner, pranë shtëpisë së saj të fëmijërisë, "Cornham Rodham". Park Ridge është gjithashtu vendlindja e yjeve të filmave Carrie Snodgress , Karen Black dhe Harrison Ford. Të katër morën pjesë në Lindjen e Mesme të Komunës së Maine . Klinton, më i riu nga të tre, e kaloi vitin e saj të lartë në Maine Township High School South, një shkollë e re e ndërtuar për të akomoduar popullatën e madhe që vinte në atë kohë. Sean Giambrone gjithashtu u rrit në Park Ridge. Ai është më i njohur për rolin e tij në The Goldbergs si Adami. Ai shkoi në Lincoln Middle School dhe Maine South High School. Muzikant / Artisti i Regjistrimit, Lizzy Valentine (i lindur William Francis DePaul), themelues i grupit rock, D'Molls, në Records Atlantic, u lind dhe u rrit edhe në Park Ridge. Ai gjithashtu mori pjesë në Shkollën e Mesme në Maine (Klasa e 1984) përpara se të shkonte në Los Anxhelos në vitin 1985. Qytetari i parë amerikan që do të kanonizohet, Nënën Frances Cabrini, mori pjesë në kishën e Shën Palit të Kryqit dhe zotëronte një fermë në skajin verior të Park Ridge. [17]

Qyteti fqinj[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Park Ridge ka një qytet fqinj: [18]

Kultura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Monumentet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

TeaArt Deco Pickwick, në Park Ridge
Ndërtesa e Bankës Chase në Six Points
 • Monumenti më i njohur i Park Ridge është Teatri Pickwick, një ndërtesë e Art Deco që daton në 1928. Është një kinema dhe një vend për shfaqje dhe koncerte. Në vitin 1975, teatri u emërua në Regjistrin Kombëtar të Vendeve Historike. Megjithëse teatro më të vogla janë shtuar në pjesën e prapme të ndërtesës, teatri kryesor i auditorit mbetet i paprekur në shtetin origjinal të tij me pesë shtresa. Auditoriumi kryesor mund të vendosë deri në 1400 njerëz. Në vitet 1980, fasada e Pickwick ishte një nga shumë të përdorur si sfond për kreditë e hapjes së Gene Siskel dhe Roger Ebert's Në Filma .
 • Biblioteka Publike e Park Ridge .

Referimet në kulturën popullore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në filma[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Filmi i vitit 1980 Blues Brothers kishte disa skena të filmuara në Park Ridge. Skenat ku vëllezërit u nxorrën për herë të parë nga policia e shtetit dhe fillimi i ndjekjes së mëvonshme u fotografuan atje. Nelson Funeral Home dhe stacioni i gazit Shell të cilin vëllezërit e kaluan si policia u tërhoqën për të kapur ata ende janë në biznes në kryqëzimin e rrugëve Talcott dhe Cumberland. Vëllezërit u tërhoqën në kryqëzimin e Cumberland dhe Gillick. Ndërsa ndjekja e përparuar, një kalorës radioedonte se ndjekja ishte "duke vazhduar në Avenue Courtland". Skena ku vëllezërit Blues dhe policia u nxorrën në një udhëkryq tre-rruga ndodhën në kryqëzimin e Devon Avenue, Talcott Road dhe Courtland Avenue. [19] [20] [21] [22]
 • Në filmin " Home Alone " të vitit 1990, Buzz McCallister mban një xhaketë letrash të shkollës së mesme të Maine South .

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Profile of General Population and Housing Characteristics: 2010 Demographic Profile Data (DP-1): Park Ridge city, Illinois". U.S. Census Bureau, American Factfinder. Marrë më 13 shkurt 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "Historia e Parkut Ridge" Arkivuar 29 maj 2013 tek Wayback Machine . Qyteti i Parkut Ridge.
 3. ^ "Gazetteer Files - Geography - U.S. Census Bureau". Census.gov. Marrë më 2014-04-16. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Enciklopedia e Çikagos, Park Ridge
 5. ^ Milton E. Nelson, Park Ridge: Historiku i Historisë fq. 156, 159 (2017)
 6. ^ "USDA Plant Hardiness Zone Map". Agricultural Research Center, PRISM Climate Group Oregon State University. USDA. Arkivuar nga origjinali më 27 shkurt 2014. Marrë më 24 shkurt 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "Population and Housing Unit Estimates". Retrieved June 9, 2017.
 8. ^ Arkivuar 28 shkurt 2022 tek Wayback Machine. Census.gov. Archived from the original on May 12, 2015. Retrieved June 4, 2015.
 9. ^ "2010 United States Census Data". census.gov. Arkivuar nga origjinali më 26 qershor 2012. Marrë më 11 mars 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "American FactFinder". United States Census Bureau. Arkivuar nga origjinali më 11 shtator 2013. Marrë më 2008-01-31. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ "2006-2008 American Community Survey for Park Ridge, Illinois". U.S. Census Bureau. Arkivuar nga origjinali më 10 shkurt 2020. Marrë më 14 korrik 2010. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ "banner_dist.jpg Arkivuar 21 shkurt 2013 tek Wayback Machine." Park Ridge-Niles School District. Retrieved on January 10, 2012. "164 South Prospect Avenue Park Ridge, IL 60068"
 13. ^ Park Ridge - Niles Phone: 847.318.4300. "Park Ridge - Niles | PowerIT". D64.org. Marrë më 2014-04-16. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra shifrorë: lista e autorëve (lidhja)
 14. ^ "Welcome to MSW, A Blue Ribbon School of Excellence". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ "City of Park Ridge CAFR" (PDF). parkridge.us. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 3 mars 2019. Marrë më 11 mars 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ "About Us". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ Milton E. Nelson, Park Ridge: Historiku i Historisë f. 95 (2017)
 18. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali më 11 gusht 2017. Marrë më 11 mars 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 19. ^ "Blues Brothers location guide" Arkivuar 24 gusht 2008 tek Wayback Machine, Movie-locations.com, Retrieved August 12, 2008
 20. ^ "Vendet e filmuara për Vëllezërit Blues " , IMDb
 21. ^ Reardon, Patrick T. (29 janar 2008), "Lost Chicago Found on Film"[lidhje e vdekur] , f. 2, Chicago Tribune , Marrë nga 12 gusht 2008
 22. ^ Vëllezërit Blues: Edicioni i 25 vjetorit , 2005, skena 4