Jump to content

Parotiti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Parotiti (apo në gjuhën e popullit njihet si gugat ose shytat) është inflamacion i një ose të dyja gjëndrave qe gjenden pranë veshit , gjëndra të mëdha të pështymës të vendosura në të dyja anët e fytyrës tek njerëzit.Gjëndër pranë veshit është gjëndër pështymës preken më së shpeshti nga inflamacion.


'Shkaqet' Parotit Infektive Bakteria Acute e parotitit më së shpeshti shkaktohet nga një infeksion bakterial i ashtuquajturë Staphylococcus aureus por mund të shkaktohet edhe nga bakteriet komensale.

Parotiti si tuperkulozë Mikrobakteriet që e shkaktojnë tuperkulozen mundë ta shkaktojn edhe infeksionin e parotitin. Ky infeksion ka tendencë qe te ketë zgjerime të gjandrave që mund të shaktojnë dhimbje të medha.Diagnostifikimi bëhet përmes radiografisë , trajtimi i këtij lloj parotiti bëhet përmes medikameteve antituberculare gjandërat kthen ne normalitet mbase 1-3 muj.

Parotiti Akut viral Ky lloje Parotiti zakonishte parandalohet me vaksinimë të hershume. Numeri i peronave që kanë këtë lloj Parotiti është zvogluare mjaftë shumë per arsye te vaksinimit të hershumë.

'Sëmundjet e etiologjisë' Parotit Kronik Ky term përdoret në përgjithësi tek pacientet që nuk është gjeturë etiologji te percaktuare. Kjo sëmundje virale apo bakteriale mundë te zgjasë për disa ditë.

Parotiti i fëmiris Në përgjithësi, parotiti fillojnë nga mosha 5 vjet, dhe pothuajse të gjithë pacientët bëhen asimptomatike nga mosha 10-15 vjet. Kohëzgjatja e sulmeve mesataret 3-7 ditë, por mund të zgjasë 2-3 javë në disa individë.Spektri varion nga sulmet e butë dhe të rralla në episode të shpeshta në mënyrë që pacientat e kesaj moshe ti parandalojë frekuentimin e rregullt të shkollës.

Sialadenosis Në këtë çrregullim, dy gjëndra pranë veshit mund të zgjerohet me simptoma vetëm modeste. Të përfëshir jan moshat prej 20 deri ne 60vjeç ku te dy gjinit jan te përfshira.Gjëndra janë të butë dhe jo të tenderit. Përafërsisht gjysma e pacientëve kanë çrregullime endokrine, si diabeti, çrregullime ushqyese ose kanë marrë drogë si guanethidine, thioridazine, ose isoprenaline.

Disa nyjet limfatike banojnë brenda gjëndër pranë veshit si grup sipërfaqësore.Këto nyje mund të jenë të përfshira me ndonjë proces që ndikon në nyjet limfatike, duke përfshirë bakteriale, fungale, virale, dhe proceset neoplazike. Rrallë, droga të tilla si të jodit, phenylbutazone, thiouracil, Isoproterenol, metalet e rënda, sulfisoxazole dhe phenothiazines shkaktojnë ënjtje pranë veshit.