Partia Demokratike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ndihmoni që kjo pjesë dhe pjesa Partia Demokratike (kthjellim) të bashkohen në një artikull të vetëm. {{{2}}}


Gjendeni te artikulli Partia Demokratike në përgithësi. Për shprehjet e ngjashme në shkrim, kuptim apo tingëllim, shikoni këtu.

Partia Demokratike është parti që krijohet në sistemet shumëpartiake. Partitë e emërtuara me këtë emër zakonishtë në statutet e tyre përmbajnë programe me të cilat parashikohen politika që duhet zjedhur me anë të shumicës së popullit.

Për dallim nga partit tjera të sistemeve shumëpartiake këto parti fjalën demokraci e marrin si të thjeshtë, qeverise e shumicës d.m.th si qeverisje në bazë të vulletit të shumicës së popullit dhe i kundërshtojnë partitë të cilat fjalën "demokraci" e marrin si e drejtë e qeverisjes në bazë të vullnetit të shumicës së fituesve të votave e që zakonisht janë një pjesë e ngritur nga populli.