Partia Demokratike e Kosovës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Gjendeni te artikulli Partia Demokratike e Kosovës. Për shprehjet e ngjashme në shkrim, kuptim apo tingëllim, shikoni këtu.
Partia Demokratike
Shkurtesa PDK
Leader Kadri Veseli
Themeluar 14 Maj 1999
Selia Prishtinë, Kosovë
Ideologjia Qendrës së djathtë
Nacionalizëm liberal
Liberizëm
Konservatizëm
Europianizëm
Bashkëlidhja evropiane Aleanca e Konservatorëve dhe Reformistëve në Evropë
Kuvendi
24 / 120
Komunat
5 / 38
Prania ne rrjet
www.pdk.info
Kosova Kosova

Partia Demokratike e Kosovës (shk.: PDK) është një parti politike nga Kosova,e formuar pas mbarimit të luftës në vitin 1999 nga udhëheqës të UÇK-së, shumica e të cilëve deri asokohe ishin aktivistë dhe udhëheqës të Lëvizjes Popullore të Kosovës. Në fillim partia kishte emrin Partia për Progres Demokratik e Kosovës, por më vonë e ndërroi emrin në Partia Demokratike e Kosovës.

Pas luftës heroike të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës dhe vendosjes së forcave ndërkombëtare , fillimit të organizimit dhe të ndërtimit të institucioneve të para demokratike të Kosovës, u krijuan kushtet e përshtatshme për veprimtari politike. PDK -ja është trashëgimtare e strukturave politike të UÇK-së dhe e LPK-së.

Partia Demokratike e Kosovës u themelua me 10 tetor të viti 1999. Deri me sot Partia Demokratike e Kosovës ka mbajtur 3 Kuvende Zgjedhore dhe dy Kuvende të Punës.

Që nga themelimi, Kryetar i Partisë Demokratike të Kosovës deri ne vitin 2016 ishte z. Hashim Thaçi. Pas marrjes së postit te Presidentit Hashim Thaçi i la vendin Kadri Veseli.Kryetari i Partisë zgjidhet nga Kuvendi i Partisë. Organi më i lartë i Partisë Demokratike të Kosovës mes dy kuvendeve është Këshilli Drejtues, i cili sot numëron 106 anëtarë. Këshilli Drejtues zgjedh me procedurë të veçantë Sekretarin e Përgjithshëm të Partisë. PDK-ja ka shtrirje në tërë territorin e Kosovës. Aktiviteti në terren mbulohet nga 32 degë. Organ Ekzekutiv i PDK- së është Kryesia, e cilia zgjidhet nga Këshilli Drejtues dhe numëron 28 anëtarë. Nënkryetarët dhe Sekretarët e Partisë Demokratike zgjidhen nga Kryesia e Partisë. Partia Demokratike e Kosovës ka bashkëqeverisur Qeverinë e Kosovës nga viti 2001-2004, me kryeministër z. Bajram Rexhepi dhe me 2 ministra.

Pas zgjedhjeve të 17 nëntorit 2007, PDK-ja konfirmohet si forca e parë politike në vend. Sot PDK-ja udhëheq në 17 komuna dhe prej 9 janarit 2008, deri ne 2014 ish-kryetari Hashim Thaçi ishte kryeministër i Kosovës. PDK-ja kishte edhe 7 ministra në Qeverinë e Kosovës. Partia Demokratike e Kosovës ishte Partia më e madhe në Kosovë prej vitit 2008 deri në vitin 2017. Pas zgjedhjeve te 2019, PDK doli forcë e 3-të duke qendruar kështu ne opozite.

Përkrahja popullore për PDK-në[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zgjedhjet 2000[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në zgjedhjet lokale të mbajtura në fund të vitit 2000, PDK fitoi 187.821 vota, apo 27.3% të votave në nivel të Kosovës. 5 komunat ku PDK fitoi numrin më të madh të votave ishin: Drenas 18.587 vota, Skenderaj 18.108 vota, Prizren 15.406 vota dhe Ferizaj 11.077 vota. PDK fitoi pushtetin komunal në komunat e Drenasit, Kaçanikut, NovoBërdes, Skenderajit, Shtimjes dhe Shtërpces. Në të gjitha komunat e Kosovës PDK kishte 267 këshilltar në Kuvendet Komunale.

Zgjedhjet 2001[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në zgjedhjet e para parlamentare të vitit 2001, PDK 202.622 vota apo 25.7% të votave në nivel të Kosovës. 5 komunat ku PDK fitoi numrin më të madh të votave ishin: Drenas 18.618 vota, Prishtinë 17.068 vota, Skenderaj 17.049, Prizren 16.901 dhe Gjilan 12.374. PDK në këtë mandat fitoi 26 deputetë në Kuvendin e Kosovës.

Zgjedhjet 2002[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në zgjedhjet dyta lokale të vitit 2002, PDK fitoi më së shumti vota në këto 6 komuna: Prizren 17.947 vota, Drenas 17.313 vota, Skenderaj 15.601, Ferizaj 12.648 dhe Gjilan 12.167. PDK fitoi pushtetin komunal në komunat e Drenasit, Kaçanikut, Lipjanit, Skenderajit, Shtimjes dhe Malishevës. Në të gjitha komunat e Kosovës PDK kishte 283 këshilltar në Kuvendet Komunale.

/* Zgjedhjet 2005 */

Zgjedhjet e treta lokale të vitit 2005, PDK fitoi në këto Komuna; Drenas, Kaqanik, Skenderaj, Malisheve, Shtime, ku mori 170 këshilltar ne Kuvendet Komunale.

/* Zgjedhjet 2007 */

Zgjedhjet e katerta lokale të vitit 2007, PDK fitoi në këto Komuna, Gjilan, Prizren, Kamenicë, Ferizaj, Mitrovicë e Jugut, Drenas, Kaçanik, Malisheve, Klinë, Rahovec, Vushtrri, Shtime, Lipjan.

/* Zgjedhjet 2009 */

Zgjedhjet e pesta lokale të vitit 2009, PDK fitoi në këto Komuna, Gjilan, Prizren, Drenas, Ferizaj, Mitrovice e Jugut, Drenas, Malisheve, Shtime, Skenderaj, Vushtrri, Klinë, Dragash.

/* Zgjedhjet 2013 */

Zgjedhjet e gjashta lokale të vitit 2013, PDK fitoi në 10 Komuna, Klinë, Rahovec, Skenderaj, Dragash, Kamenice, Vushtrri, Prizren, Drenas, Kaçanik, Shtime.

/* Zgjedhjet 2017 */

Zgjedhjet e shtata lokale të vitit 2017, PDK fitoi në 5 Komuna, Ferizaj, Drenas, Shtime, Dragash, Kaçanik,

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]