Lista e partive politike në Kosovë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Ky artikull liston partitë politike në Kosovë. Kosova ka një sistem shumë-partiak me parti politike të shumta, në të shumtën e rasteve nuk ka shancë që një parti të fitoj pushtet të vetëm, dhe partitë duhet të punojnë me njëri-tjetrin për të formuar koalicion qeveritarë.

Partitë e mëdha[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Duke pasur ulëse në Parlamentin e Kosovës si rezultat i 2017 zgjedhjeve të përgjithshme dhe ndrrime të mëvonshëm :

Emri Shku. Ideologjia Udhëheqësi Deputetët
PANA Koalicioni

Partia Demokratike e Kosovës, Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës, Nisma për Kosovën, Aleanca Kosova e Re
PAN Liberalizmi ekonomik, pronës Private, Tregun e Lirë, nacionalizmi shqiptar[1][2] Kadri Veseli 40
LA Koalicioni

Lidhja Demokratike e Kosovës dhe Alternativa
LDK-së Sociale konservatorizmi, Liberalizmi Ekonomik, nacionalizmi shqiptar[3][4] Isa Mustafa 29
Lëvizja Vetëvendosje

Lëvizja Vetëvendosje
LV Demokracia sociale, demokracia e Drejtpërdrejtë, Progressivism, Egalitarianism, Kosovë–Shqipëri unionism, nacionalizmi shqiptar Albin Kurti 19
Grupi i Deputetëve të Pavarur

Grupi i Deputetëve të Pavarur
PBB-së Demokracia sociale, nacionalizmi shqiptar Dardan Sejdiu 13
Listës Serbe

Srpska lista (në gjuhën serbe) Lista serbe (në shqip)
LS Të drejtat e minoriteteve për Serbët Slavko Simić 9

Partitë e vogla[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Partitë e pakicave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Turke e Drejtësisë të Palës së Kosovës (Kosova Türk Adalet Partisi)
  • Ashkali Partisë për Integrim (Partia Ashkalinjëve për Integrim)
  • Boshnjak Partia e Aksionit Demokratik të Kosovës (Bošnjačka Stranka Demokratske Akcije Kosova)
  • Iniciativa qytetare e Gorës (Građanska Inicijativa Gore)
  • Nismë E Shoqërisë Civile Kombëtare Të Krahut (Gradjanska Inicijativa Krilo Naroda)
  • Koalicioni Vakat (Koalicija Vakat)
  • Demokratike Ashkali Pala e Kosovës (Partia Demokratike e Ashkanlive të Kosovës)
  • Turq Të Kosovës Në Bashkimin (Kosova Türk Birliǧi)
  • Lidhja e Egjiptianëve të Kosovës (Lidhja e Egjiptianëve të Kosovës)
  • Malit Të Zi, Partia Demokratike (Crnogorska Demokratska Stranka)
  • Iniciativa e re Demokratike e Kosovës (Iniciativa e re Demokrarike e Kosovës)
  • Partia Demokrate E Re (Nova Demokratska Stranka)
  • Partia e Aksionit Demokratik (Stranka Demokratske Akcije)
  • Partia Social Demokrate e Gorës (Socijaldemokratska Stranka Gore)
  • Partia turke e Kosovës (Kosova Demokratik Türk Partisi)
  • Partia Rome e bashkuar e Kosovës (Partia Romë e Bashkuar e Kosovës)
  • Listës Serbe
  • Nismë E Shoqërisë Civile Të Serbisë (Građanska Inicijativa Srbija)
  • Partia Liberale E Pavarur (Samostalna Liberalna Stranka)
  • Demokracia E Re (Nova Demokratija)
  • Serbë të Partisë Demokratike të Kosovës dhe Metohisë (Srpska Demokratska Stranka Kosova i Metohije)
  • Serbe Në Kosovë-Metohi, Të Partisë (Srpska Kosovsko-Metohijska Stranka)
  • Serbe Listë për Kosovë dhe Metohi (Srpska Lista za Kosovo i Metohiju)
  • Serbë të Partisë popullore (Srpska Narodna Stranka)
  • Serbe Partisë Social Demokrate (Srpska Socijal Demokratska Stranka)
  • Unioni i Pavarur i Social Demokratëve të Kosovës dhe Metohisë (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata Kosova i Metohije)
  • Të bashkuara serbe Listë (Jedinstvena Srpska Lista) (të gjitha-listës Serbe, listat e 56 kandidatë të dyja në pushtet dhe partive opozitare bazuar në Beograd)[5]

Ish-partitë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ https://www.politico.eu/article/ex-fighters-get-band-back-together-for-kosovo-election/
  2. ^ Wells, Mike; Fellows, Nick (2016). History for the IB Diploma Paper 1 Conflict and Intervention. Cambridge University Press. p. 117.
  3. ^ https://www.dawn.com/news/404201
  4. ^ Wells, Mike; Fellows, Nick (2016). History for the IB Diploma Paper 1 Conflict and Intervention. Cambridge University Press. p. 117.
  5. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali origjinali më 5 nëntor 2012. Marrë më 2 dhjetor 2018. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)