Nacionalizmi shqiptar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Nacionalizmi shqiptar është një grupim i përgjithshëm i ideve nacionaliste dhe koncepteve të krijuara nga Shqiptarët etnikë që për herë të parë u formua në shekullin e 19-të gjatë Zgjimit Kombëtar Shqiptar. Nacionalizmi shqiptar është i lidhur edhe me koncepte të ngjashme, të tilla si Shqiptarizmin (Shqiptaria apo Shqiptarizmi) dhe Panshqiptarizmin (Pan-Shqiptarizmi), që përfshin idetë për krijimin e një shteti shqiptarë gjeografikisht të zgjeruar, ose një Shqipëri të Madhe që përfshin fqinjë të Ballkanit tokat me të konsiderueshme të popullates shqiptare.

Grupi foto e disa të Prizrenit, delegatët e Lidhjes (1878)

Gjatë fundit të viteve Osmane Shqiptarët ishin kryesisht Myslimanë me lidhje të afërta të Perandorisë Osmane. Mungesa e mëparshme e shtetësisë shqiptare për të nxjerrë mbi rezultuar në nacionalizmi shqiptar zhvillimin më vonë ndryshe nga fqinje nationalisms e Serbëve dhe Grekëve. Fillimi i Krizës Lindore (1870s) që kërcënonte ndarjen e Ballkanit shqiptare të tokave të banuara nga vendet fqinje të Krishtera Ortodokse të shteteve të stimuluar daljen e në periudhën e Rilindjes dhe të lëvizjes nacionaliste. Gjatë shekullit të 19, disa Perëndimor rastet e ndikimeve, pjesë të caktuar të diasporës shqiptare të tilla si Arbëreshe dhe Kombëtare shqiptare Zgjimi shifrat dhënë kontribut të madh për përhapjen e ndikimeve dhe ideve ndër Shqiptarët e Ballkanit, në kuadër të shqiptare vetëvendosje. Në mesin e atyre që ishin idetë e një Ilire kontributi shqiptar ethnogenesis që ende dominon nacionalizmi shqiptar në kohët bashkëkohore dhe të tjera të lashta të popujve të pretenduar si paraardhësit, në veçanti të Larmishme të cilat kanë qenë të pretenduar përsëri në kohët e fundit.[1]

Për shkak të mbivendosjes dhe konkurruese pretendime territoriale me të tjera të Ballkanit nationalisms shteteve dhe mbi vendin që daton nga epoka Osmane, këto ide përbëhet nga një kombëtare, mit që për qëllim kanë për të krijuar përparësi ndaj popujve fqinje (Sllavët dhe grekët) dhe të lejojë lëvizjeve për pavarësi dhe vetëvendosje, si dhe irredentist pretendimet kundër vendeve fqinje. Pan-shqiptare ndjenjat janë gjithashtu të pranishëm dhe historikisht kanë arritur vetëm një herë, kur një pjesë të Kosovës dhe të Maqedonisë perëndimore u bashkuar me Aksin italiane forcave të tyre protektoratin e Shqipërisë gjatë Luftës së Dytë Botërore. Nacionalizmi shqiptar përmban një sërë mite që kanë të bëjnë me origjinë shqiptare, kulturore pastërti kombëtare dhe homogjeniteti, indiferencë fetare, si bazë të identitetit kombëtar shqiptar, dhe duke vazhduar kombëtar lufton. Figura e Skënderbeut është një ndër problemet themelore të miteve të nacionalizmit shqiptar që është i bazuar në një personi, si mitet e tjera janë të bazuara në idetë, konceptet abstrakte, dhe kolektivizmit.[2]

Histori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nacionalizmi shqiptar është një grupim i përgjithshëm i ideve dhe koncepteve nacionaliste të krijuara nga shqiptarët duke nisur së pari në shekullin XIX gjatë Zgjimit Kombëtar Shqiptar (Rilindja Shqiptare). Nacionalizmi shqiptar shoqërohet gjithashtu me koncepte të ngjashme, të tilla si shqiptarizmi dhe Panshqiptarizmi që përfshijnë ide për krijimin e një shteti shqiptar të zgjeruar gjeografikisht ose një Shqipërie të Madhe që përfshin trojet ballkanike me popullsi të madhe shqiptare.

Fillimi i Krizës Lindore (1870) që kërcënonte ndarjen e tokave të banuara nga shqiptarët në Ballkan nga shtetet fqinje të krishtera ortodokse, nxitën shfaqjen e periudhës së Rilindjes dhe të lëvizjes nacionaliste. Gjatë shekullit të 19-të, ndikimet shkencore perëndimore, diasporat shqiptare si Arbëreshët, kontribuan shumë në përhapjen e ndikimeve dhe ideve në mesin e shqiptarëve të Ballkanit brenda kontekstit të vetëvendosjes shqiptare. Midis tyre ishin idetë e një kontributi ilir për etnogjenezën shqiptare që ende mbizotëron nacionalizmin shqiptar në kohët bashkëkohore.

Nacionalizmi shqiptar përmban një sërë mitesh që kanë të bëjnë me origjinën shqiptare, pastërtinë kulturore dhe homogjenitetin kombëtar, indiferencën fetare si bazë të identitetit kombëtar shqiptar dhe vazhdimin e luftës kombëtare. Figura e Skënderbeut është një nga mitet themelore të nacionalizmit shqiptar që bazohet në një person, pasi mitet e tjera bazohen në ide, koncepte abstrakte dhe kolektivizëm.

Sfond[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa autorë argumentojnë se nacionalizmi shqiptar, ndryshe nga ajo e greke dhe serbe homologët e ka origjinën e saj në një tjetër kontekst historik që nuk dalin nga një anti-Osmane të luftës dhe në vend daton në periudhën e Krizës Lindore (1878) dhe kërcënimit të territorial ndarja nga Serbët dhe Grekët, ndërsa të tjerët të mbajë qëndrimet që nacionalizmi shqiptar shfaqur më parë si një shoqëror reforma lëvizje që u kthye në një gjeopolitik, në një përgjigje për ngjarjet e 1878, duke reaguar kundër të dy politikave të sundimit Osman dhe atyre të rivalit të Ballkanit nationalisms. Konkurrojnë me fqinjët për të kontestuar zonat e detyruar Shqiptarët që të bëjë çështjen e tyre për nationhood dhe të kërkojnë mbështetje nga fuqitë Evropiane. Disa nga dijetarët pajtohen me mendimin se nacionalizmi shqiptar u shfaq në 1878 ose të argumentojë se paradigma e përcaktimit të caktuar data e fillimit është e gabuar, por ato ngjarje janë gjerësisht të konsideruar si një moment të rëndësishëm, që të çonte për politizimin e lëvizjes kombëtare shqiptare dhe shfaqjen e mitet duke u krijuar që u bë pjesë e mitologjisë së nacionalizmi shqiptar, që është shprehur në kohët bashkëkohore shqiptare brenda kulturës kolektive dhe të kujtesës. Që në kontekst historik gjithashtu bëri të lëvizjes kombëtare shqiptare në mbrojtje në outlook, si nacionalistët e kërkuar kombëtare për afirmimin dhe për të kundërshtuar atë që shihet si gërryerja e kombëtare, ndjenja dhe gjuhë. Me shekullin e 19-të, Shqiptarët ishin të ndarë në tri grupe fetare. Katolike Shqiptarët kishin disa shqiptarë etno-gjuhësore të shprehjes me shkollën dhe kishën për shkak të Austro-hungarez në mbrojtje dhe italiane klerike patronazhi. Ortodoksë Shqiptarë nën Patriarkanën e Kostandinopojës kishte vdekjen dhe shkollimit në greqisht dhe në fund të periudhës Osmane kryesisht identifikohet me aspiratat kombëtare greke. Muslimane e Shqiptarëve gjatë kësaj periudhe formohen rreth 70% e përgjithshëm të Ballkanit popullsisë shqiptare në Perandorinë Osmane me një popullsi prej më shumë se një milion.

Kriza lindore dhe Zgjimi Kombëtar shqiptar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Just as we are not and do not want to be Turks, so we shall oppose with all our might anyone who would like to turn us into Slavs or Austrians or Greeks, we want to be Albanians.

— Ekscerpti nga memorandumi i Lidhjes se Prizrenit n' delegacionin britanik n' Kongresin e Berlinit, 1878, [3]

.

O moj Shqypni (Oh Albania)
"Albanians, you are killing kinfolk,
You're split in a hundred factions,
Some believe in God or Allah,
Say "I'm Turk," or "I am Latin,"
Say "I'm Greek," or "I am Slavic,"
But you're brothers, hapless people!
You have been duped by priests and hodjas
To divide you, keep you wretched....
Who has the heart to let her perish,
Once a heroine, now so weakened!
Well-loved mother, dare we leave her
To fall under foreign boot heels ?...
Wake, Albanian, from your slumber,
Let us, brothers, swear in common
And not look to church or mosque,
The Albanian's faith is Albanianism [to be Albanian]!

Excerpt from O moj Shqypni by Pashko Vasa, 1878.[4]

Me rritjen e Krizës Lindore, Shqiptarë Muslimanë u bë i shqyer mes lojale ndaj Osmane shtetit dhe të reja shqiptare nacionaliste të lëvizjes. Islami, Sulltanit dhe Perandorisë Osmane ishin tradicionalisht shihet si sinonim në përkatësinë më të gjerë të komunitetit Musliman. Shqiptare nacionaliste përkrahur lëvizjen vetëvendosje dhe bëri përpjekje për të arritur socio-politike njohja e Shqiptarëve si një popull i veçantë dhe e gjuhës në kuadër të shtetit. Nacionalizmi shqiptar ishte një lëvizje që filloi në mesin e intelektualëve shqiptar, pa kërkesa popullore nga më të gjerë të popullatës shqiptare. Gjeopolitike ngjarje të shtyrë shqiptarë nacionalistë, shumë Muslimanë, të distancohen nga Osmanët, Islami dhe pastaj në zhvillim pan-Islamike Ottomanism e Sulltan Abdulhamid II. Gjatë Rusos-turk të luftës, në hyrje të ushtrisë Serbe dëbuan më të Musliman të popullatës shqiptare nga Toplica dhe Nish rajonet në Kosovë, duke shkaktuar shfaqjen e Lidhjes së Prizrenit (1878-1881), si një përgjigje ndaj krizës Lindore. Lidhja e Prizrenit ishte krijuar nga një grup i intelektualëve shqiptar për të rezistuar ndarje mes fqinje të Ballkanit perendimor dhe për të kërkuar një shqiptar vetëdijen kombëtare nga bashkimi i Shqiptarëve në një unitar, gjuhësore dhe kulturore të kombit. Osmane shtetit shkurtimisht mbështetur në ligën pretendimet shikimin nacionalizmi shqiptar aq sa kanë mundur parandalimin e mëtejshëm humbjet territoriale të reja të pavarura e Ballkanit perendimor. E gjeopolitike të krizës krijuara në fillimet e Rilindjes (Zgjimi Kombëtar shqiptar) periudha. Nga viti 1878 tani e tutje shqiptare nacionalistët dhe intelektualët, disa e cila u shfaq si e parë modern të studiuesve shqiptarë, ishin të preokupuar me tejkalimin gjuhësore dhe dallimet kulturore midis shqipërisë dhe nëngrupe (Gegs dhe Toske) dhe sipas përkatësisë fetare (Myslimanë dhe të Krishterë). Në atë kohë, këta studiues nuk kishin qasje në shumë burime primare për të ndërtuar ideja se Shqiptarët janë pasardhës të Ilirëve, ndërkohë që Shqipëria e Madhe nuk ishte konsideruar si një prioritet. Në krahasim me homologët e Ballkanit, këta politikanët shqiptarë dhe të historianëve, ishin shumë të moderuar dhe kryesisht kishte qëllimi për të arritur socio-politike njohja dhe autonomi për Shqiptarët nën sundimit Osman.[5] Shqiptarëve të përfshirë në këto aktivitete ishin të preokupuar me mbledhjen dhe identifikimin e provave, në kohë të shpikur fakte për të justifikuar pretendimet për të "provuar" kulturore veçanshmërisë dhe historike për legjitimitetin e Shqiptarëve, duke u konsideruar si një komb.

Duke marrë tyre çojë nga italisht lëvizjes kombëtare, Arbëreshe, (një diasporës shqiptare komunitetit u vendosën në të gjithë Italinë jugore që nga periudha mesjetare) filloi të promovuar dhe përhapur kombëtare e ideve, duke i njoftuar ata për Shqiptarët e Ballkanit. I shquar në mesin e tyre ishin Girolamo de Rada, Giuseppe Schirò dhe Demetrio Camarda e të cilëve ishin të ndikuar përmes letërsisë në Shqipëri nga Perëndimore dijetarëve të përmendur në vepra letrare për të Skënderbeut dhe një para-Osmane të kaluarën, në lidhje me Pyrrhus të Epirit dhe Aleksandri i Madh. Ndërsa Muslimi (sidomos Bektashinjtë) Shqiptarët janë të përfshirë thellë me Kombëtare shqiptare Zgjimi prodhimin e shumë figurave si Faik Konitza, Ismail Qemali, Midhat Frashëri, Shahin Kolonjë dhe të tjerë duke luftuar për interesat shqiptare dhe vetë-përcaktim. Bektashian Sufi mënyrë që të vonshme Osmane në Shqipërinë e Jugut, gjithashtu ka luajtur një rol të gjatë Kombëtare shqiptare Zgjimi nga kultivuar dhe stimulimin e gjuhës dhe kulturës shqiptare dhe ishte i rëndësishëm në ndërtimin e kombëtare shqiptare ideologjia. Në mesin Katolike shqiptare figura të përfshirë ishin Prenk Doçi, Gjergj Fishta dhe Pashko Vasa i cili shkroi këtë poemë të njohur Oh Shqipërisë që quhet për Shqiptarët, për të tejkaluar ndarjet fetare nëpërmjet një bashkuara Shqiptarizmin. E fundit stanza e Vasa është poemë Feja e shqyptarit asht shqyptarija (besimin e shqiptar është Shqiptarizmin) u bë gjatë kombëtar zgjimi periudhë dhe më pas një catchword për nacionalistët shqiptarë.

Skënderbeu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Monumenti i skënderbeutTiranë.

Një faktor tjetër overlaying shqetësimet gjeopolitike gjatë Kombëtar Zgjimi periudhe ishin mendimet që fuqitë Perëndimore do të vetëm në favor të Krishterë të Ballkanit shteteve dhe të popujve në anti Osmane luftë.[39] Gjatë kësaj kohe nacionalistët shqiptarë u përpjekur për të fituar Fuqi të Madhe simpatinë dhe mbështetjen e vendosur të Shqiptarëve si Evropian njerëz të cilët nën Skënderbeu i rezistoi Osmane Turqve që më vonë të nënshtruar dhe të prerë Shqiptarët nga faqja e Evropës Perëndimore civilizimin.[39][62] Si i tillë, Skënderbeu miti i paraqitur Shqiptarët, si mbrojtje të Evropës nga "një luzmë Aziatike" dhe të lejohen Shqiptarët për të zhvilluar mitin e rezistencës shqiptare për të huaj, armiqtë që kërcënuar "atdheu" dhe unitetin e kombit shqiptar.[62][63] Nacionalistët shqiptarë të nevojshme një episod nga mesjetare të historisë të qendrës shqiptare të mitologjisë nacionaliste mbi të dhe zgjodhi Skënderbeu në mungesë të një mesjetare e mbretërisë, ose të perandorisë.[64] Nga 15 në shekullin e 19-të e Skënderbeut famë mbijetuar kryesisht me të Krishterë të Evropës dhe ishte i bazuar në perceptimin e Skënderbeut e Shqipërisë shërbejnë si Antemurale Christianitatis (një pengesë të shtetit), kundër "pushtuesit Turq".[65][66][67]Shqipëri, kryesisht Islamicized gjatë kësaj periudhe, Skënderbeu është fama e venitur dhe ishte rizbuluar në fund të shekullit të 19, kur kjo shifër ishte sjellë në nivel kombëtar mit.[65] Një masë tjetër për nacionalistët promovimin e Skënderbeut mit në mesin e Shqiptarëve ishte për ta që të kthejnë prapa në faqen e tyre të trashëgimisë Osmane e cila ishte parë si është burimi i Shqiptarëve' telash.[62][67] Skënderbeu e Krishterë identitetin ishte shmanget dhe ai ishte paraqitur kryesisht si mbrojtës të kombit.[62][63] Shqiptare nacionaliste shkrimtarë transformuar Skënderbeu's figura dhe vepra të mira në një përzierje faktet historike, të vërtetat, gjysmë të vërtetat, shpikje, dhe folklorike.[6]

Perëndimor ndikon dhe origjinën e teorive[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në shekullin e 19-Perëndimore akademia tregoi ndikimin e saj në shkrirjen e identitetit shqiptar procesit të ndërtimit, duke siguruar mjetet që janë shfrytëzuar dhe transformuar në kontekste të caktuara dhe në drejtim të qëllimeve në kuadër të një ndryshimi të mjedisit. Kjo dallon nga konteksti nga i cili Perëndimore autorët e kishte fillimisht të krijuara teoritë e tyre. Nacionalistët shqiptarë të kësaj periudhe ishin të shkolluar në shkollat e huaja jashtë vendit. Disa shekullin e 19-të Perëndimore akademikë shqyrton çështjen e origjinë shqiptare, promovoi tani-diskredituar teorisë së prejardhje shqiptare nga e lashtë të Larmishme. I zhvilluar nga Austriak linguist Johann Georg von Hahn në veprën e tij Albanesiche Studien (1854) teoria e pretenduar të Larmishme si origjinale proto-Shqiptarët dhe gjuha e folur nga të Larmishme, Ilirët, Epirotes dhe Maqedonasit e lashtë qenë të lidhura ngushtë. Kjo teori shpejt të tërhequr mbështetje në qarqet shqiptare, si ajo themeloi një kërkesë e përparësi mbi të kombeve të tjera të Ballkanit, Sllavët dhe veçanërisht Grekët.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emërGabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër Përveç kësaj për të krijuar një "të drejtën historike" të territorit, kjo teori gjithashtu ka themeluar që e lashtë greke civilizimit dhe arritjet e tij kishte një "shqiptar" të origjinës.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër

E Pelasgian teori ishte miratuar në mesin e hershme shqiptare publicists dhe përdoret nga Italo-Shqiptarët, Ortodokse dhe Myslimane të Shqiptarëve. Italo-Shqiptarët, duke qenë i greke rit dhe kulturën e tyre të pasur të fortë kishtare Bizantine ndikim nuk ishin në favor të Iliro-shqiptar në vazhdimësi e hipotezave si ajo kishte ngjyrime të qenë Katolike dhe kështu Italianate. Për Italo-Shqiptarët, origjina e Shqiptarëve ra në shtrat me të Larmishme, një i panjohur njerëzit e lashtë që kanë jetuar gjatë antikitetit në disa pjesë të Greqisë dhe Shqipërisë. Për të vërtetuar shqiptare pretendon kulturore dhe politike të emancipimit, Italo-Shqiptarët qëndrimin se gjuha shqipe është më e vjetër në rajon se edhe greke. Teoria e Pelasgian origjinën u përdor nga Grekët për të tërhequr dhe përfshirjen e Shqiptarëve në kombëtare greke projektit përmes referencave të përbashkëta Pelasgian të menjëhershme.[70][80] E Pelasgian teori ishte e mirëpritur nga disa intelektualëve shqiptar të cilët kishin marrë greke shkollimit. Për Ortodoksë Shqiptarë, të tilla si Anastas Byku një prapme të dy Shqiptarët dhe Grekët përmes Pelasgian paraardhësit bërë të dy popujt të njëjta dhe të parë në gjuhën shqipe si një kanal për Hellenisation. Për Shqiptarë Muslimanë si Sami Frashëri Shqiptarëve, doli nga të Larmishme, një të moshuar të popullsisë se Ilirët në këtë mënyrë predating Grekët duke e bërë për vete Shqiptarët pasardhës të Ilirëve, të cilët vetë origjinën nga të Larmishme. Shifrat me origjinë nga periudha e lashtë të tilla si Aleksandri i Madh dhe Pyrrhus të Epirit ishin mbështjellë në mit dhe marrë si burra shqiptarë të antikitetit, ndërsa Phillip II e Macedon, e lashtë , Maqedonasit ishin Pelasgian ose Iliro-shqiptare.[7]

Shqiptare, shkrimtarët e periudhës mendonin se ata ishin kundër argumente që erdhi nga pala greke dhe nga qarqet Sllave. Grekët pretenduar se Shqiptarët nuk përbëjnë një populli, gjuha e tyre është një përzierje e gjuhëve të ndryshme dhe që një anëtar shqiptar i kishës Ortodokse ishte "me të vërtetë grek", ndërsa Sllav publicists pretenduar se Shqiptarët e kosovës janë "të vërtetë" Sllavët apo ata ishin "Turq", të cilët mund të "kthyer" në Anadoll. Përveç greke nacionalizmit duke u parë si një kërcënim për nacionalizmi shqiptar, duke theksuar një antikitetit të kombit shqiptar shërbyer të re politike, kontekstet dhe funksionet gjatë 1880. Ajo gjithashtu u ngrit nga shqiptarë të kenë nevojë për të kundërshtuar Sllave lëvizjet kombëtare kërkojnë pavarësi nga Osmanët nëpërmjet një federatës Ballkanike. Në kohën e Pelasgian teori u zëvendësua me Ilirin teori në lidhje me origjinë shqiptare, dhe paraardhësve të tyre për shkak të qenë më bindëse dhe të mbështetur nga disa studiues.[8] Ilir teoria u bë shtyllë e rëndësishme e nacionalizmit shqiptar për shkak të konsiderimin e saj si dëshmi e shqiptare e vazhdimësisë në territore të tilla si në Kosovë dhe në jug të Shqipërisë kontestuar me Serbët dhe Grekët.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër

Gjeopolitike pasojat dhe trashëgimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndryshe e tyre greke, serbe dhe bullgare fqinjët të cilët kishin ambiciet territoriale, Shqiptarët për shkak të të qenit kryesisht Muslimane mungonte një i fuqishëm Evropian i juaji. Kjo i bëri shumë prej tyre duan të ruajnë status quo-së dhe të kthehet Ottomanism.[87] Deri në fillim të shekullit të 20-të, nacionalizmi shqiptar është avancuar nga një spektër të gjerë të grupit të politikanëve shqiptarë, intelektualët dhe të internuarve.[88] Një emigrant shqiptar komunitet ishte i pranishëm në Shtetet e Bashkuara gjatë vonë të 19 dhe në fillim të 20 shekuj me shumicë të qenit analfabet dhe individët si Sotir Peci, ka punuar për të përcjellë një ndjesi shqiptare nationhood në mesin e tyre të inkurajuar përhapjen e shkrim-leximit në gjuhën shqipe.[89] Në vitin 1908, kongresi i alfabetitManastir me Myslimane, Katolike dhe Ortodokse të delegatëve të pranishëm ranë dakord për miratimin e një show me karakter bazuar shqiptare alfabetit dhe lëvizje është konsideruar si një hap i rëndësishëm për bashkimin shqiptar.[90][91][92][93] Opozita në drejtim të alfabetin Latin erdhi nga disa shqiptarë Myslimanë dhe të klerikëve të cilët me Osmane, qeveria e preferuar në gjuhën arabe-bazuar shqiptare alfabetit, për shkak të shqetësimeve se një alfabetin Latin dëmtuar lidhjet me botën Myslimane.[90][91][92] Për shkak të alfabetit këtë çështje dhe të tjerë të Rinj Turq e politikave, marrëdhëniet midis shqipërisë dhe elitave dhe nacionalistëve, shumë Muslimanë dhe autoritetet Osmane u shpërbë.[93][87] Edhe pse në fillim shqiptare nacionaliste klubet nuk janë zvogëluar, e kërkesave politike, kulturore dhe të drejtat gjuhësore përfundimisht e bëri Osmanët të miratojë masa për të përmbaj nacionalizmi shqiptar që rezultoi në dy shqiptare revolts (1910 dhe 1912) kah fundi i sundimit Osman.

Nacionalizmi shqiptar gjatë fundit të viteve epokën Osmane nuk ishte i mbushur me ndarje që kishte për qëllim të krijonte një shqiptar, komb-shtet, edhe pse nacionalistët shqiptarë u parasheh të pavarur Shqipërinë e Madhe.[97][98] Nacionalistët shqiptarë e të ndjerit Osmane ishin të ndarë në tre grupe.[98] Pan-shqiptare nacionaliste, ata që donin ta ruanin shqiptare, autonomia nën një Osmane shtet dhe një Shqipëri e ndarë sipas linjave sektare me një pavarur Katolike në Shqipëri, i parashikuar kryesisht nga Katolikë.[98] E reja shqiptare nacionaliste elite të promovuar përdorimin e gjuhës shqipe si një medium politike dhe intelektuale e të shprehurit.[99] Nacionalizmi shqiptar në përgjithësi ishte një reagim ndaj gradual shpërbërjes së Perandorisë Osmane dhe një përgjigje të Ballkanit dhe të Krishterë lëvizjet kombëtare, që përbënte një kërcënim për një popullatës shqiptare që ishte kryesisht Muslimane.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër Përpjekjet ishin të përkushtuar për të përfshirë vilayets me popullata shqiptare në një më të madhe unitar shqiptar krahinë autonome brenda Perandorisë shtetit.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër

Nacionalistët shqiptarë u përqendrua kryesisht në mbrojtjen e të drejtave që u sociocultural, historike dhe gjuhësore ekzistuese brenda vendeve, pa qenë të lidhur në një mënyrë të veçantë shteti. Ndryshe nga vende të tjera të Ballkanit nationalisms feja ishte parë si një pengesë dhe nacionalizmi shqiptar konkurruan me atë dhe për të zhvilluar një anti klerike outlook. Si Shqiptarët jetonin në një Osmane mileti sistem që theksoi fetare identitetet e mbi forma të tjera të identifikimit, mitin e fetare indiferencë u formua gjatë Zgjimi Kombëtar, si një mjet për të kapërcyer të brendshëm sipas përkatësisë fetare në mesin e Shqiptarëve. Promovohet si civile fesë në terezi, Shqiptarizmin , si një ide është zhvilluar nga nacionalistët shqiptarë të zbehte themeluar fetë, të tillë si Krishterimi dhe Islami ndër Shqiptarët, ndërsa një jo-fetare identitetit shqiptar ishte i stresuar. Feja nuk ka luajtur një rol të rëndësishëm si në të tjera të Ballkanit nationalisms ose për të kryesisht të bëhet një përçarëse faktor në formimin e nacionalizmi shqiptar e cila i ngjante të Evropës Perëndimore nationalisms. Gjuha shqipe në vend të fesë u bë fokusi kryesor i promovimin e unitetit kombëtar. Kombëtare shqiptare Zgjimi shifrat gjatë fundit të viteve Osmane të krijuara vernacular letërsisë në gjuhën shqipe. Shpesh këto vepra janë poezitë e cila përmbante nacionaliste dhe aspiratat politike temat të cilat në pjesë të siguruar mbështetje për shqiptar nacionaliste të shkaktojë kur shndërrua në tregim këngët që u përhap në mesin e meshkujve të popullsisë shqiptare, duke folur fshatarëve në Ballkan. Kombi përpjekjet për ndërtimin e fituar vrull pas 1900 në mesin e popullsisë Katolike me klerikët dhe anëtarëve të tilla si artizanët dhe tregtarët Bektashian dhe Ortodoks komunitetit në jug. Me një de-theksi i Islamit, shqiptare nacionaliste të lëvizjes fituar mbështetjen e fuqishme të dy detin Adriatik fuqive Austro-Hungarisë dhe Italisë, të cilët ishin të shqetësuar në lidhje me pan-Slavism më gjerë në Ballkan, dhe Anglo-francez hegjemoninë e purportedly përfaqësuar përmes Greqisë në zonën e.[9]

Pavarësia dhe Interwar periudhës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ismail qemalit në përvjetorin e parë të sesionit të Kuvendit të Vlorës që shpalli Pavarësinë e Shqipërisë.

E imminence e kolaps sundimit Osman përmes disfatë ushtarake gjatë luftërave Ballkanike shtyrë Shqiptarët të përfaqësuar prej Ismail qemalit për shpalljen e pavarësisë (28 nëntor 1912) në Vlorë nga Perandoria Osmane.[110] Kryesore motivimi për pavarësi ishte për të parandaluar Ballkanit shqiptare të tokave të banuara nga të qenit i shtohen nga Greqia dhe Serbia. Në prag të pavarësisë, pjesa më e madhe e Shqiptarëve ende të respektohen para-nacionaliste kategori si të përkatësisë fetare, familjare apo të rajonit. Të dy highlanders dhe fshatarët ishin të papërgatitur për një vend modern i shtetit dhe u përdor si një argument kundër shtetësisë shqiptare. Me alternative duke u ndarjen e Ballkanit shqiptare të tokave të banuara nga vendet fqinje, tejkalimin e të brishtë vetëdijen kombëtare dhe të shumta çarjet e brendshme ishte më madhor për nacionalistët si shtet lider Ismail Qemali. Zhvillimi i fortë shqiptar vetëdijen kombëtare dhe ndjenjën overrode të tjera shqetësime të tilla si annexing zonat me një popullatës shqiptare, si Kosova. Kosovare nacionalizmi shqiptar ka qenë e përcaktuar me anë të saj përplasje me serbe e nacionalizmit, ku të dy pamje të Kosovës si vendlindja e tyre kulturor dhe identitetet nacionale.[114] Sundimit osman përfundoi në vitin 1912 gjatë Luftërave Ballkanike me Kosovën dhe Maqedoninë të bëhen pjesë e Serbisë.[115] Gjatë kësaj kohe forcat Serbe në Kosovë janë të angazhuar në vrasje dhe i detyruan migrimin e Shqiptarëve, ndërsa kombëtar të ndërtimit synimet e shtetit të serbisë janë për të asimiluar disa dhe për të hequr nga shumica e Shqiptarëve duke i zëvendësuar me ato serbe e të largëta.[116] Shteti Serb besonte se Shqiptarët nuk kishin kuptim të nationhood ndërsa nacionalizmi shqiptar ishte parë si rezultat i Austro-hungareze dhe italiane intriga.[116] Këto ngjarje nxiti ndjenjat e shqiptarëve viktimizimit dhe defeatism, mëri kundër Serbëve dhe Fuqive te medha, të cilët kishin rënë dakord për këtë gjendje të punëve që u zhvillua krahas nacionalizmi shqiptar.[10] Kosovare nacionalizmi shqiptar tërhoqi mbi të dhe u bë i ngulitur në kulturën popullore, të tilla si fshat doganore brenda një korpusi të pasur historike, mitet, dalluese muzikë popullore duke iu referuar të korra së bashku me të martesës dhe të klanit në bazë të ligjit.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër

Azem Galica dhe Shota Galica, udhëheqësit e Kaçak lëvizjes (1920)

Shqipëria gjatë Luftës së parë Botërore Njëra ishte e pushtuar nga të fuqive të huaja dhe kanë ndjekur politika që të forcohet shprehjet e nacionalizmit shqiptar, veçanërisht në Shqipërinë e Jugut.[117] Italisht dhe frëngjisht autoritetet mbyllur shkollat greke, të dëbuar greke klerikëve dhe pro-greke të shquara, duke lejuar arsimit shqiptar me sektorin francez promovimin e shqiptarëve të vetë-qeverisjes përmes Korçë republikës.[117] Një faktor tjetër që të përforcuar ndjenjat nacionaliste në mesin e popullatës ishte kthyer 20-30,000 Ortodokse, emigrantët shqiptarë kryesisht në qarkun Korçë, të cilët kishin arritur shqiptarë nacionaliste ndjenjat e jashtë vendit.[118] Përvoja e Luftës së parë Botërore Një, shqetësimet mbi të qenit i ndarë dhe humbjen e pushtetit bërë Musliman të popullatës shqiptare të mbështetur nacionalizmi shqiptar dhe tërësinë territoriale të Shqipërisë.[119] Një kuptim gjithashtu u shfaqën mes më të Syni dhe Bektashi Shqiptarët që dallimet fetare e nevojshme për të sidelined kombëtare kohezionit në.[120] Gjatë Luftës së Parë Botërore pushtimit nga Austro-hungareze forcat shkollat shqiptare janë hapur në Kosovë, që më vonë u mbyllje gjatë interwar vjet nga autoritetet Jugosllave, ndërsa fetare Islame të arsimit të ishte e lejueshme vetëm në gjuhën turke.[121][122] Laike arsimit në gjuhën shqipe në Kosovë, Maqedoni dhe në fushat e tjera në Jugosllavi, me një popullatës shqiptare u ndalua dhe të zëvendësohet me një serbe programit mësimor të shkollës.[123][124] Jugosllave e politikës së edukimit shtypur shqiptare laike e arsimit për të minuar ndjenja e identitetit kombëtar shqiptar dhe të kulturës, me qëllim të parandalimit të jetë e mundur nacionaliste sfidat për të Jugosllavisë.[125] Shqiptare shkollimit të lëvizur në tekkes, maktabs dhe madrasas që u shfaq si nëntokësore qendrat për përhapjen dhe gjenerimin nacionalizmi shqiptar.[121][126] Fetare Muslimane në shkolla nga vitet 1930 u bë shihet si një kërcënim për shtetin dhe autoritetet Jugosllave, të zëvendësohet Musliman i shqipërisë, i klerikëve me pro-serb Sllav Musliman klerikëve dhe mësuesve nga Bosnja për të parandaluar shqiptare nacionaliste aktivitetet që zhvillohen në institucionet fetare.[127][128][129] Shqiptarët e kundërshtuan ata që lëviz dhe bojkotoi imponuar mësuesit.[11] Gjuha shqipe ishte e ndaluar nga autoritetet Jugosllave dhe disa Shqiptarë që ishin bërë për të emigruar.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emërGjatë viteve 1920 rolin e fesë ishte minimizoi nga shteti shqiptar, të cilët në vend që të promovohet Shqiptarizmin, e gjerë qytetare formën e nacionalizmit që dukej për të nxjerrë në pah ethnonational identitetit mbi identitetet fetare.[131] Në fusha të tilla si Korçë rajoni ku Ortodoksë Shqiptarë u ndikuar nga nacionalizmi shqiptar ata u largua nga kisha Ortodokse e ndikimit dhe të prirur për të humbur e tyre të identitetit fetar, ndërsa në zonat ishin Ortodokse popullata ishte shumicë ato shpesh mbahen tyre të identitetit fetar.[132] Ascension e Ahmet Zogut si kryeministër (1925) dhe më vonë mbret (1929) gjatë interwar periudhë është karakterizuar nga kufizuar pse është e nevojshme të stabilitetit politik.[133][134] Së bashku me rezistencë nga Zogu për të interwar italiane politike dhe ekonomike për të ndikuar në Shqipëri ata faktorë kanë kontribuar për një mjedis të ishte një shqiptar, vetëdijen kombëtare të mund të rritet.[133][134][135] Sipas Zog përkatësi krahinore dhe fisnore të cilët ishin gradualisht zëvendësohet me një zhvillim formë moderne të nacionalizmit.[133] Gjatë kësaj kohe Zog u përpoq për të fut një vetëdijen kombëtare nëpërmjet fushëveprimin e një teleological të kaluarën e bazuar Ilire, paraardhësve të tyre, Skënderbeu është rezistenca ndaj Otomanëve dhe nacionaliste reawakening (Rilindjes) të 19 dhe në fillim të 20 shekuj.[112][136] Miti i Skënderbeut nën Zog ishte përdorur për ndërtimin e kombit dhe qëllimet e tij përkrenare është miratuar në simbolet kombëtare.[135] E gjeneruar në masë të nacionalizmit ishte i vështirë gjatë interwar periudhë, si edhe në vitin 1939, 80% e Shqiptarëve janë ende analfabetë.[113] Përveç nga përdorimi titullin e Mbretit të Shqiptarëve Zog nuk e keni ndjekur irredentist politikave të tilla si në drejtim të Kosovës për shkak të rivaliteti me shqiptarë të kosovës të elitave dhe një marrëveshje për njohjen e sovranitetit Jugosllav mbi Kosovën, në këmbim të mbështetjes.[12] Zog përpjekjet në drejtim të zhvillimit të nacionalizmit shqiptar bërë detyrën më të thjeshtë për udhëheqësit që erdhën pas tij lidhur me procesin e shtetit shqiptar dhe ndërtimin e kombit.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër

Shqiptarë të kosovës rebelëve kontrollin e një rruge në Kosovë, (1920)

Secesioniste ndjenjat e pas Luftës së Parë Botërore u bë shprehur nëpërmjet Kaçak lëvizja e udhëhequr nga Kosova Komision i përbërë nga shqiptarë të kosovës të internuarve kundrejt Jugosllave rregull.[138] Përfaqësohet në terren si guerile e grupit në Kosovë dhe Maqedoni, Kaçak lëvizja udhëhiqej nga Azem Galica dhe më vonë gruaja e tij Shota Galica , që luftoi një shkallë të vogël të luftës (1918-1921) në formacionet e çetas apo të luftuar bandat kundër ushtrisë Jugosllave.[138][139][140] I mbështetur nga Italia, të cilët i dhanë ndihma financiare dhe Shqipërisë, Kaçak lëvizjes më në fund u fshehur nga Serbët gjatë fundit të viteve 1920.[138][141] Lëvizja kontribuar për zhvillimin e një shqiptar, vetëdijen kombëtare në Kosovë dhe Maqedoni.[141] Autoritetet jugosllave në vitet 1930 zëvendësohet shqiptare, imamët me ato që ishin kundërshtarë të Shia nga Bosnja e dobësuar, nacionalizmi shqiptar.[121] Shqiptarët e kosovës u parë nga autoritetet Jugosllave si një armik brenda që mund të cënojë integritetin territorial të shtetit.[122] Shqiptarët në Kosovë mendonin se e serbe dhe më vonë Jugosllave rregull përbënte një të huaj të pushtuar.[142] Konfiskimet të tokës së shqipërisë dhe zgjidhjen e serbisë kolonistët të gjithë interwar periudhën e detyruan Shqiptarët e kosovës gjatë Luftës së Dytë Botërore për të bashkëpunuar me fuqitë e Boshtit që i premtoi një Shqipëri të Madhe.

Luftës Së Dytë Botërore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Protektorat Italian të Shqipërisë, e themeluar nga Italia në gusht 1941.

Më 7 prill 1939, Italia e kryesuar nga Benito Musolini pas të zgjatur dhe interes të përgjithshëm sferën e ndikimit gjatë interwar periudhën e pushtuan Shqipërinë.[143] Italisë fashiste të regjimit të anëtarëve të tilla si Akuzë Galeazzo Ciano ndjekur shqiptar irredentism me qëllim që ajo do të fitojnë Italianët mbështetje te Shqiptarët, ndërsa edhe përkon me luftës italo qëllim të pushtimit të Ballkanit.[144] Italiane aneksimi i Kosovës në Shqipëri është konsideruar si një popullor veprim nga Shqiptarët e të dy zonave dhe në fillim Shqiptarët e kosovës e mbështetur Aksin forcat italiane.[145][146][147] Maqedonisë perëndimore ishte gjithashtu i shtohen nga Aksin Itali tyre protektoratin e Shqipërisë duke krijuar një Shqipëri të Madhe nën italiane kontrollit.[148][147] Anëtarë nga landowning elite, liberale dhe nacionaliste kundrejt komunizmit me sektorët e tjerë të shoqërisë erdhi për të formuar Balli Kombëtar organizimin dhe collaborationist qeveria nën Italianët që të gjithë si nacionalistët e kërkuar për të ruajtur Shqipërinë e Madhe.[149][150][151][152] Ndërsa Italianët shprehur rritur shqetësimet për të pranuar autoritetin e tyre.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër Në kohën e pushtimit Italian, u bë papëlqyeshme nga pjesët e popullsisë shqiptare të tilla si inteligjencie, studentët, të tjera profesionale në klasat e qytetit dhe banorëve që të krijuara më tej një zhvillim nacionalizmi shqiptar nxiti gjatë Zog vjet.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër

Xhem Hasa (qendër) me vëllezërit e tij, Musli Hasa (majtas) dhe Abdullah Hasa (e drejtë)

Shembja e Jugosllavisë rregull rezultuar në veprimet e hakmarrjes duke u ndërmarrë nga Shqiptarët, disa bashkuar lokale Vulnetari paramilitare që djegur vendbanimet serbe dhe të vrarë Serbët, ndërsa interwar serbisë dhe malit të zi kolonistët ishin të dëbohen në Serbi e duhur.[146][154][147] Qëllimi i këtyre veprimeve ishin për të krijuar një homogjen më të Madhe të shtetit shqiptar.[154] Autoritetet italiane në Kosovë dhe të Maqedonisë Perëndimore lejohet përdorimi i gjuhës shqipe në shkolla, fakultet dhe administratë.[155] Në Kosovë, Maqedonisë perëndimore dhe të tjera sapo të bashkangjitur territoreve të Shqipërisë, jo-Shqiptarët duhej të ndiqnin shkollat shqiptare që mësoi një kurrikula përmban nacionalizmi bashku fashizmit dhe janë bërë të miratojë shqiptare format për emrat dhe mbiemrat e tyre.[152] Të njëjtën ndjenjat nacionaliste tek Shqiptarët që mirëpritur shtimin e Kosovës dhe të Shqiptarëve në kuadër të zgjeruar shtetit gjithashtu ka punuar kundër Italianëve si të huaj pushtimit u bë gjithnjë e më e refuzuar.[150] Përveç verbale të opozitës, përgjigjet e tjera italiane prania përfundimisht doli si të armatosura kryengritjen përmes shqiptarë të partisë komuniste.[150] Autoritetet italiane kishte i gjykuar rritjen e një shqiptar, vetëdijen kombëtare të gjatë Zog vite me supozimin se nacionalizmi shqiptar ishte i dobët apo mund të jetë e drejtuar nga Italianët.[150] Rajonale ndarje u rrit kur rezistenca grupe të ndryshme të agjendave të dalë në veri dhe në jug të Shqipërisë, e cila ngadalësoi rritjen e nacionalizmit.[13] Në vitin 1943, italiane kontrollit u bë zëvendësohet me gjermane rregull dhe të imagjinuar e të pavarur, Shqipëria është ruajtur.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër

Gjermane profesionale autoritetet e nxiti politikën e kërcënuar collaborationist qeverisë dhe ushtarake të veprimit, komuniste ascendancy ose humbje të autonomisë dhe të Kosovës për të mbajtur ato në një linjë.[157] Gjermanët si Italianët keqkuptuar nacionalizmi shqiptar; si rezultat, shqiptare noncommunists humbur kredibilitetin ndërsa komuniste të ashtëquajtur bëri thirrje për rritje nacionalizmi shqiptar.[157] Në një post-luftës, vendosjen kjo do të thotë se grupe të tilla si Balli Kombëtar që kishte një linjë me fuqitë e Boshtit ishin në gjendje për të marrë pushtetin në Shqipëri, ndërsa udhëheqësit e të tilla si komunist Enver Hoxha forcoi thënien e tij për këtë rol duke qenë nacionaliste.[158][159] Disa Shqiptarë në Maqedonisë perëndimore u bashkua Balli Kombëtar, më i dukshëm duke u Xhem Hasa , të cilët së bashku me forcat e tij kanë bashkëpunuar me të Boshtit të fuqive në operacione të ndryshme të orientimit komuniste shqiptare dhe maqedonase partizanët.[160][161] Në 1944 forcat gjermane ka krijuar SS Skënderbeu ndarje të shërbejnë vetëm në Kosovë, me Shqiptarët si të saj kryesor të rekrutëve dhe pse në masë të desertions ndodhur, anëtarët e saj morën pjesë në operacionet kundër zonat serbe duke rezultuar në vdekjeve civile dhe plaçkitjes, ndërsa e vogla Kosovare komunitetit Hebre ishte arrestuar dhe deportuar.[162] Një përpjekje për të marrë Shqiptarët e kosovës të bashkohet me rezistencën, në një takim në Bujan (1943-1944), në veri të Shqipërisë u mblodh në mes Balli Kombëtar anëtarëve dhe komunistët shqiptarë, që ranë dakord për të zakonshme të luftës dhe mirëmbajtjen e sapo zgjeruar kufijtë.[163] Marrëveshja u kundërshtuar nga partizanët Jugosllavë dhe më vonë shfuqizohet duke rezultuar në të kufizuar shqiptarë të kosovës të rekrutëve.[163] Disa Balli Kombëtar anëtarët si Shaban Polluzha u bë partizanët, me qëllim që Kosova do të bëhet pjesë e Shqipërisë.[164] Me fundin e luftës, disa prej atyre Shqiptarëve të kosovës u ndjenë të tradhëtuar nga kthimi i Jugosllavisë rregull dhe për disa vite shqiptar nacionalistët në Kosovë rezistuar dy partizanët dhe më vonë e ri të ushtrisë Jugosllave.[142][164][165] Nacionalistët shqiptarë parë përfshirjen e tyre në kuadër të Jugosllavisë, si një profesion.[166] Në Thesprotia, veriperëndim të Greqisë komunale mosmarrëveshje mes Muslimanëve dhe të Krishterëve që daton interwar periudhë u përshkallëzua në konflikt gjatë luftës.[14]Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër Italian dhe më pas gjerman të forcave të bërë premtimet territoriale bashkim me Shqipërinë në lokal Musliman shqiptar Chams të cilët mbështetën fuqitë e Boshtit dhe disa që kanë bashkëpunuar edhe në operacionet e dhunshme të orientimit lokale Grekët dhe greke identifikimin Ortodokse shqiptare folësit që në rezultoi në dëbimin (1944-1945) nga forcat e EDES në Shqipëri.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër

Nacionalizmi shqiptar gjatë e Njerëzve të Republikës së Shqipërisë (1945-1991)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hoxha doli si udhëheqës i Shqipërisë në fund të luftës, dhe u la me detyrën e rindërtimit të Shqipërisë nga ajo themelet e mbetur nga Zog vjet.[156] Hoxha parë si qëllimin e vet ndërtimi i një sektori të suksesshëm të pavarur të kombit shqiptar dhe të shtetit të bazuar rreth një "unitet monolit" të popullit shqiptar.[156] Shoqëria shqiptare është ende tradicionalisht ndahet në mes të katër komuniteteve fetare.[91] Në gjuhën shqipe regjistrimit të vitit 1945, Myslimanët (Sunitë dhe Bektashi) ishin 72% të popullsisë, 17.2% Ortodokse dhe 10% Katolike.[170] Mbështetjen bazë të partisë komuniste ka qenë e vogël dhe duhet të vijë anësore çështja e Kosovës ka rezultuar në Hoxhës përdorimit të nacionalizmit ekstrem për të qëndruar në pushtet dhe për ta kthyer Shqipërinë në një Stalinist i shtetit.[156][159] Hoxha zbatuar përhapur arsimin e reformave që synojnë zhdukjen e analfabetizmit dhe arsimit, e cila u bë përdoret për të përcjellë regjimit komunist ideologjia dhe nacionalizmit.[171] Në Shqipëri nacionalizmi gjatë periudhës së komunizmit e kishte si bazë ideologjisë së Marxism–Leninism.[172] Nacionalizmi u bë bazë për të gjithë të Hoxhës e politikave të luftës të krijuar një "shteti i rrethimit nacionalizmi" i mbushur me banditë që ushtarake shqiptare rëndohet mundi Aks forcat e cila u bë një thelbin e regjimit në kontekstin e arsimit dhe të kulturës.[156][173][174][175] Tema të tjera të Hoxhës nacionalizmi përfshirë revering Skënderbeut, Lidhjes së Prizrenit mbledhje (1878), Kongresi i Alfabetit (1908), pavarësisë së shqipërisë (1912) dhe themelues i ati i Ismail qemalit, italiane mposhtur gjatë Vlorë Luftës (1920) dhe Hoxha, si krijues i një Shqipëria e re.[171][174][112][175] Hoxha krijoi dhe gjeneruar nje kulturore të mjedisit, që ishte e dominuar nga doktrinore propagandë duke theksuar se nacionalizmi në fushat e letërsisë, gjeografisë, historisë, gjuhësisë, ethnology dhe folklorin kështu që njerëzit në Shqipëri do të ketë një ndjenjë të kaluarën e tyre. Efektet në mesin e njerëzve ishin se ajo është futur isolationism, ksenofobisë, slavophobia, gjuhësore uniformitetin dhe etnike compactness.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër

Duke imituar Stalinist trendet në Bllokut Komunist, Shqipërisë zhvilloi saj versionin e vet të protochronist ideologji, të cilat theksonin superioritetin kombëtar dhe vazhdimësinë e Shqiptarëve të lashtë të popujve të tilla si Ilirët.[176][177][178] Arkeologët shqiptarë ishin kuadro drejtuar nga Hoxha (1960 tani e tutje) për të ndjekur një agjendën nacionaliste që u përqendrua në Ilirëve dhe Iliro-shqiptar në vazhdimësi me studimet e publikuara në ato tema të përdoret si komunist politike propagandë që të hiqet përmendja e të Larmishme.[73][179] Për të theksuar një autoktone ethnogenesis për Shqiptarët, Hoxha këmbënguli në gjuhëtarë shqiptarë dhe arkeologët që të lidhë gjuhën shqipe me të zhdukura Ilire të gjuhës.[180] E reja arkeologjike skenën financuar dhe zbatuar nga qeveria komuniste theksoi se paraardhësit e Shqiptarëve të sunduar mbi të unifikuar dhe të mëdha të territorit përvojë unike të kulturës.[180] Ndaj që të përpiqen shqiptare arkeologët gjithashtu pohoi se e lashtë greke poleis, idetë, kulturës ishin në tërësi Ilire dhe që pjesa më e madhe e emrave i përkasin greke zota doli nga fjalët Ilire.[180] Shqiptare botimet dhe emisionet televizive (1960 tani e tutje) kanë mësuar Shqiptarët që të kuptojnë veten e tyre si pasardhës të "Indo-Europiane" Ilire të fiseve inhabiting Ballkanin perëndimor nga të dytë e të tretë të mijëvjeçarit, duke pretenduar se ata si më të vjetër të atyre njerëzve në atë zonë dhe në të njëjtin nivel me Grekët.[136] Fizike antropologet gjithashtu u përpoq të dëshmojë se Shqiptarët janë biologjikisht të ndryshme nga të tjera Indo-Evropiane e popullsisë, një hipotezë tani të hedhur poshtë nga të analizës gjenetike.[15]

Nacionalizmi dhe feja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Regjimit komunist përmes nacionalizmi shqiptar u përpoq të krijojë një identitet kombëtar që transcended dhe e ulte fetare dhe dallime të tjera me qëllim të formimit të një dështim i identitetit shqiptar.[91][172] Komunistët promovuar idenë që ndjenjës fetare, edhe në kontekstin historik në mes të Shqiptarëve është minimal dhe se në vend të ndjenjës kombëtare është gjithmonë e rëndësishme.[182] Shqiptare komunistët shikuar fenë si një shoqëror kërcënim që dëmtuan kohezionit në të kombit.[91][183][171] Në këtë kontekst fe si Islami dhe Krishterimi janë denoncuar si të huaj dhe me Myslimanë dhe të Krishterë klerikëve kritikuar si qenie shoqërore prapa me prirje për t'u bërë agjentë të shteteve të tjera dhe dëmtojnë interesat shqiptare.[91][171] Nacionalizmi gjithashtu është përdorur si një mjet nga Hoxha gjatë e tij luftojnë për të thyer Shqipërinë e bllokut Lindor.[4] Të frymëzuar nga Pashko Vasas'fund të shekullit të 19 poemë për nevojën për të kapërcyer dallimet fetare përmes shqiptare unitetit, Hoxha mori dhe shfrytëzohen në stanza "feja e Shqiptarëve është Shqiptarizmin" dhe të zbatohet ajo fjalë për fjalë si politika e shtetit.[91][184][172][185] Regjimi komunist e shpalli se feja e vetme e Shqiptarëve është Shqiptarizmin.[4] Në vitin 1967 regjimi komunist e shpalli Shqipërinë e vetëm ateist dhe jo-fetare të vendit në botë dhe të ndaluar të gjitha format e ritualeve fetare në publik.[16]Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emërGabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emërGabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emërGabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emërGabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër Brenda një periudhe prej disa muajsh, regjimi komunist shkatërroi 2,169 objektet fetare (xhamitë, kishat dhe monumentet e tjera), ndërsa Musliman dhe të Krishterë klerikëve ishin të burgosur, përndjekur dhe në disa raste janë vrarë.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër

Ndryshimet emri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në kontekstin e anti fenë e politikave të regjimit komunist urdhëruar në vitin 1975 detyrueshme ndryshimet emri, në mënyrë të veçantë mbiemrat për qytetarët në Shqipëri, të cilat ishin konsideruar "të papërshtatshme" ose "fyes nga një politike, ideologjike dhe morale pikëpamja".[188][192] Regjimi insistuar që prindërit dhe fëmijët të arrijnë jo fetare emrat që rrjedhin nga një shqiptar mitologjike shifrat, karakteristika gjeografike dhe sapo shpikur emra.[189] Këto emra ishin shpesh përshkruhen një gjoja "Ilire" dhe origjinë pagane, ndërsa dhënë emrat e lidhur me Islami ose Krishterimi janë të dekurajuar fuqimisht.[192] Jo-shqiptare emrat e u zëvendësuan i cili shkoi në krah të regjimit brutal versionin e nacionalizmi shqiptar.[188] Këto qasje rezultuar për shembull në Albanianisation e toponyms në zonat ku disa Sllave pakicave kanë banuar nëpër zyrtare dekreti (1966) dhe Sllave të rinjtë pse jo edhe të komunitetit maqedonas si një e tërë.[188][193] Regjimi komunist ndjekur gjithashtu një nacionalist e anti-grek i politikës.[194] Grekët në Shqipëri ishin të detyruar të Albanianise emrat e tyre dhe të zgjedhin ato që nuk kanë etnike ose fetare konotacione duke rezultuar në greqisht familjeve duke i dhënë fëmijëve emra të ndryshëm në mënyrë që të kalojë për Shqiptarët në mbarë popullsisë.[17] Nacionalizmi shqiptar në vitet 1980 u bë një faktor të rëndësishëm politik në kuadër të fushëveprimit të Hoxhës doktrinat komuniste.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër

Brenda Jugosllavisë (Kosovë dhe Maqedoni).[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë interwar periudhën pas Luftës së Dytë Botërore, pjesë e shqiptarëve të kosovës i shoqërisë mungon gjuha shqipe arsimit të tilla si ato që banojnë në fshatra ishin kryesisht analfabete, dhe muzika popullore ishte shtysa kryesore e nacionalizmit.[197] Vitet 1950 dhe 1960, ishin një periudhë e shënuar nga represioni dhe anti shqiptare e politikave në Kosovë nën Aleksandar Ranković, një serbe e komuniste, të cilët më vonë ra nga dhe u shkarkua nga Tito.[197][198] Gjatë kësaj kohe nacionalizmi për Shqiptarët e kosovës u bë një kanal për të lehtësuar kushtet e kohës.[197] Në vitin 1968 Jugosllave të zyrtarëve Serbë paralajmëruar për rritje nacionalizmi shqiptar dhe deri në nëntor trazirave dhe demonstratave nga mijëra Shqiptarë të ndjekur thirrjen për Kosovën për të arritur statusin e republikës, të pavarur gjuha shqipe në universitet dhe disa për bashkim me Shqipërinë.[199][200] Tito rewrote e kushtetutës Jugosllave (1974) dhe në tentativë për të adresuar shqiptare ankesave nga akordimin e provincës së Kosovës të autonomisë dhe të fuqive të tilla si një veto në federale procesin e vendimmarrjes të ngjashme me atë të republikave.[18]

Flamuri i pakica shqiptare në SFR Jugosllavi

Në mes të vitit 1971 dhe 1981, të rritjes së nacionalizmi shqiptar në Kosovë përkoi me një ringjallje të kulturës shqiptare që hapën rrugët e reja nacionale shprehjes dhe e vetëdijes se erdhi kur Jugosllavia e pranuar disa kulturore dhe politike e të drejtave të Shqiptarëve të kosovës.[203][204][205] Çështja e nacionalizmi shqiptar në Jugosllavi gjatë kësaj kohe u la kryesisht për shqiptarë komunistë të merren me të dhe ata të mbajtur në burim informativ në lidhje me aktivitetet në disa underground organizatat nga Beogradi.[206][207] Nacionalizmi shqiptar në Kosovë është e bazuar në idenë e historike të drejta se Shqiptarët janë pasardhësit e Ilirëve të lashtë duke i bërë ata të parë popullsia e drejtë të Kosovës dhe predating ardhjen e Sllavëve, paraardhësit e Serbëve.[208] Bursa nga (patriotike) Kosovare historianëve shqiptarë (1970-të mëtutjeshme) sillej rreth studjuar dhe duke u përpjekur për të demonstruar Iliro-shqiptare e vazhdimësisë së bashku me përparësi që të popullsisë në Kosovë dhe Maqedoni mbi Serbët dhe Maqedonasit.[208][209] Kosovare historianëve shqiptarë gjithashtu të përqendruar në Luftën e Dytë Botërore partizane të luftës dhe kontributit shqiptar për çlirimin e Jugosllavisë si të qenë proporcionale me tjera nacionalitete.[208] Këto argumente janë përdorur për të justifikuar shqiptare pretendon drejt një të drejtë për Kosovën dhe për shqiptarët dëshira për të rritur të Kosovës si një të shtatë të republikës së federatës Jugosllave.[208] Të arsimit në gjuhën shqipe u bë një burim i nacionalizmit shqiptar dhe ishte mbyllur në gjuhën shqipe, tekstet janë të paarritshëm për jo-Shqiptarët, ndërsa shkollën e tekstit të librave ishin në një farë mase nacionaliste.[19]Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emërGabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër Historiografinë shqiptare në gjuhën shqipe tekste janë parë nga kritikët në Jugosllavi si një rrënjë shkaku i "indoktrinimi i rinisë" në nacionalizmi.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër

Në vitin 1981 nuk ishte një shpërthim nga nacionalizmi shqiptar.[214] Në universitetin e prishtinës u bë një qendër për disa nationalistically orientuar studentët që të krijuara shqiptarë Kosovarë në protesta (1981) mbi sociale ankesat që shënoi i pari në shkallë të gjerë të shprehjes së nacionalizmit në Jugosllavi që nga viti kroate Pranverë (1971).[215][216][217] Shqiptarë kosovarë, komunistët e dënoi protestat dhe mbështetur Jugosllave unitetit gjatë drejtimit të fushatës kundër nacionalizmi shqiptar dhe në këtë kuptim ndanë pikëpamje të tjera të Jugosllavisë serbe.[218] Bashkimin e Shqiptarëve në Ballkan në një shtet, ishte gjithashtu një tipar i shqiptarëve të kosovës dhe nacionalizmi këto pikëpamje ishin të mbyllur në dissident dhe nëntokësore grupe.[208][219] Brenda kontekstit të vitit 1981, protestat e këtyre grupeve, me shumë krahut të majtë politik orientimet e bashkuara për të formuar Lëvizja popullore e Kosovës (LPRK), në Gjermani (1982).[220] Bashkimi i Shqiptarëve në një shtet, ishte një kërkesë shihet si separatizmit dhe irredentism në Jugosllavi e cila u ndalua.[208] Shqiptarë të kosovës të nacionalistët ishin të ndarë në grupe me njëri që donte që të fokusohem tek çështja shqiptare në tërësi dhe të tjera, kryesisht duke u fokusuar në Kosovë.[221] Politike mospajtimit me Shqiptarët e kosovës të ndjekur rezultuar në burg dhe e përbërë nga shumica e të burgosurve politikë gjatë viteve 1970 dhe 1980.[203] Lartë birthrate në Kosovë u parë nga Shqiptarët si një mënyrë për të arritur një të pastër të Kosovës nga outnumbering Serbët lokalë, ndërsa komuniste, politikanët mbajtur qëndrimin se shqiptarët e irredentists ishin duke u përpjekur për të hequr qafe të Kosovës nga Serbët.[20] Në vitet 1970 dhe 1980, ndjenja të një nacionalizmi shqiptar ishte përhapur nga Kosova për në Maqedoni shqetësuese autoritetet komuniste maqedonase të cilat kanë rezultuar në masa të shtetit sociopolitical kontroll mbi kulturore shqiptare dhe gjuhësore të punëve të shtypur shprehje e nacionalizmi shqiptar në një fushatë të referuara si diferencim.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër

Disidenca dhe Rritja e Nacionalizmit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shtypjes së nacionalizmi shqiptar dhe nacionalistët shqiptarë nga autoritetet në Beograd për të forcuar pavarësinë e lëvizjes dhe për të fokusuar vëmendjen ndërkombëtare ndaj gjendjen e Shqiptarëve të kosovës.[227][228] E recentralisation të Jugosllavisë, u promovua për shkak të ngjarjeve në Kosovë, ndërsa nacionalizmit serb në kuadër të institucioneve kulturore dhe mediave të fituar forcë.[229] Shprehje e identitetit kombëtar shqiptar janë perceptuar si shumicë dërrmuese anti-Jugosllave dhe gjithnjë e më shumë anti-Serbe.[230] Brenda këtij konteksti të gjuhës shqipe të arsimit të shihet si kërcënues serbe, të kufijve dhe sovranitetit dhe ishte identifikuar me nacionalizmi shqiptar.[230] Nga 1989 shkallën e autonomisë që Kosova ka arritur brenda Jugosllavisë ishte shfuqizohet nga lider serb Slobodan Milosević.[227][231][232] Nacionalistët shqiptarë krijuar një organizatë jo-qeveritare të quajtur Lidhja Demokratike e Kosovës (LDK-ja) e që gjithashtu fitoi shumë të pakënaqur shqiptarë Kosovarë, komunistët të cilët u bashkuan radhët e saj pas autonomisë ishte shfuqizohet.[228] Ajo u udhëhoq nga intelektuale të Ibrahim Rugovës i cili filloi një periudhë e pacifist rezistencës dhe lidhja krijuar një paralele forma e qeverisjes dhe shoqërisë civile, duke ruajtur si qëllimin e saj për të arritur një Kosovë të pavarur.[233][234][235][236] Në sistemin arsimor të Kosovës u bë vendi ku shqipe dhe serbe nationalisms luajtur konfliktin e tyre.[237] Serbët e pohoi dhe kontrollin e sistemit të arsimit, ndërsa mundësitë arsimore për Shqiptarët u bë i kufizuar si ata ishin të përjashtuar nga universiteti dhe shkollat.[237] Kjo nxiti Shqiptarët e kosovës për të krijuar një sistemin paralel arsimor ku shtëpitë private shërbyer si shkolla.[237] Studentët shqiptarë u bë i zhytur në nacionaliste kulturës mësimore shqiptare të historisë së Kosovës dhe nuk ishin më të ekspozuar ndaj Jugosllave "Vëllazërim dhe bashkim" epokën e parimeve dhe të të mësuarit të gjuhës serbe.[21]

Fundi i viteve 1980 dhe në fillim të viteve 1990[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Logo e UÇK-së

Kosovare të identitetit kombëtar të shqiptarëve duke e bërë unike pretendon të Kosovës u bë homogenised gjatë viteve 1990 dhe përfshiu të shumta faktorët që çuan në ato zhvillime.[239] E ata që ishin shqiptarë të mosbindjes civile dhe të rezistencës popullore, krijimin e një paralele të shoqërisë në opozitë ndaj shtetërore të serbisë dhe disa underground qelizat fillimin e konfliktit, e cila, në të gjitha ishte një reagim i qeverisë serbe politikave dhe të represionit.[239] Nga fundi i viteve 1980-ta, tani e tutje Islamit brenda fushës së identitetit shqiptar ishte minimizoi nga shumë shqiptarë të kosovës intelektuale dhe politike të figurave ndërsa Krishterimi u promovua si një Perëndimor shënues e "identitetit Evropian".[240] Post-komunizmit, Shqiptarët e Kosovës së bashku me Shqiptarët e Maqedonisë u bë forca kryesore drejtuese te nacionalizmi shqiptar, ndërsa Islami nuk bëhet pika kryesore në të artikuluar politik i shqiptarëve të nacionalizmit.[241] Islami nuk është një faktor i rëndësishëm në të fundit politike mobilizimi i shqiptarëve të kosovës i Muslimanëve të cilët u bashkuan me Katolike e Shqiptarëve gjatë luftën e tyre kundër Serbëve.[240] Gjatë këtyre viteve Rugova si president të zgjedhur nga Shqiptarët, e promovuar një identiteti shqiptar që theksoi tyre Europeanness dhe antikitetit, në mënyrë të veçantë e bazuar mbi të lashtë të Dardanisë.[242] Me çështjen e Kosovës sidelined në të Marrëveshjeve të Paqes e Dejtonit (1995) përfundimin e shpërbërjes së Jugosllavisë, më militant dhe më të rinj zëra të zhgënjyer me Rugovës pacifism dominuar si Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (i themeluar në vitin 1992) filluan sulme kundër forcave serbe.[243][235][244] UÇK-ja kishte dalë nga LPRK si shumë anëtarë të saj u përkisnin lëvizjes politike.[245] Si qëllimi i themelimit të saj ishte që të bashkohen shqiptare të tokave të banuara në Ballkan në një Shqipëri të Madhe, ideologjike underpinnings e UÇK-së ishin shumicë dërrmuese që e nacionalizmi shqiptar theksuar të kulturës shqiptare, të përkatësisë etnike dhe të kombit.[233][246][247] Pas pavarësisë, një referendum u mbajt në të shumicës shqiptare të Maqedonisë Perëndimore për autonomi dhe sot binacionale shtetit federalisation të cilat disa nga politikanët shqiptarë në Tetovë dhe Strugë, u shpall Republika e Ilirida (1991-1992) synon të bashkojë të gjitha Jugosllave të Shqiptarëve në një subjekt.[22]

Konflikti i kosovës (1990) dhe Kosovare pavarësisë (viteve 2000)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dy të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës anëtarëve (sfond) me NE detare (plan të parë), 1999

Konflikti u përshkallëzua nga viti 1997 që tani e tutje për shkak të regjimit të ushtrisë retaliating me një ndikim në rajon, duke rezultuar ne dhune dhe popullsisë displacements.[233][251] Mitet e parë e vendbanimit dhe Ilire, paraardhësve të shërbeu për të justifikuar për Shqiptarët e kosovës, e pavarësisë, lufta e parë si një që përfundimisht të bashkojë trojet shqiptare në një unitar të shtetit rikrijimi i mitologjike shtetit të Illyicum përfshinte bashkëkohore të Ballkanit shqiptare të tokave të banuara.[252] Një shkëmbim zjarri në vendbanimin e familjes Jashari përfshirë dhe Adem Jasharin, UÇK-së dhe komandanti përreth trupave Jugosllave në vitin 1998 rezultoi me masakrën e më Jashari anëtarët e familjes.[253][244] Ngjarja u bë një intervenimi të mitit të UÇK-së për rekrutim në lidhje rezistencës së armatosur të forcave Serbe.[253][244] Me 1999 interes ndërkombëtar në Kosovë eventuated në luftë duke rezultuar në intervenimin e NATO-s kundër Milosević, spastrimin etnik të mijëra Shqiptarëve të makinës së tyre në vendet fqinje me ndërprerjen e konfliktit shënimin e tërheqjes së forcave Jugosllave.[233][254][244] Shumë njerëz nga komunitetet jo-shqiptare të tilla si Serbë dhe Romë u larguan nga Kosova nga frika për hakmarrje sulmeve nga njerëzit e armatosur dhe refugjatët e kthyer, ndërsa të tjerët ishin të shtyra nga UÇK-ja dhe bandat e armatosura për të lënë.[255] Pas konfliktit në Kosovë ishte vendosur nën një ndërkombëtar kuadrin e Kombeve të Bashkuara me të OKB-së Misioni i Administratës së Përkohshme në Kosovë (UNMIK) mbikëqyrjen e punëve administrative dhe të OKB-së Forcës së Kosovës (KFOR-i) kanë të bëjnë me mbrojtjen.[23]

Bashkëkohore Nacionalizmi shqiptar në Ballkan[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shqipëria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për shkak të trashëgimisë së Hoxhës dictatorial dhe të dhunshme të regjimit, Shqiptarët në një post komuniste mjedisit kanë refuzuar Hoxhës versionin e nacionalizmi shqiptar.[257] Në vend të kësaj ajo është zëvendësuar me një të dobët formën e qytetare nacionalizmit dhe regjionalizëm bashku në disa raste me një dozë anti-nacionalizmi që ka frenohet ndërtimin e një të shoqërisë civile shqiptare.[257] Post-komuniste shqiptare qeverive të parë tenets Nacionale shqiptare Zgjim si një udhëheqëse të ndikojnë për Shqipërinë, duke e vendosur kombi mbi të sociopolitical dhe fetare, dallimet dhe drejtues të vendit drejt integrimit Euro-Atlantik.[258] Temat dhe konceptet e historisë nga Zog dhe më vonë Hoxha epokës, ende vazhdon të jetë e modifikuar dhe të miratuar brenda një post komuniste mjedis të përshtatshëm për të përshtaten bashkëkohore të Shqipërisë në lidhje me aspiratat e Evropës.[112] Tendencat shqiptare për historiografinë nacionaliste, i përbërë nga studiues të gjatë dhe të epokës komuniste, që tani e tutje mbeten në të që të interpretuar sundimit Osman si "të rëndë" periudhë, e ngjashme me të tjera të Ballkanit historiographies.[259] Trashëgimia e të kuptuarit të historisë përmes këtyre dichotomies ka mbetur për një shumicë të Shqiptarëve, të cilat për shembull ata e shohin Skënderbeu dhe anti-forcat Osmane si "të mirë", ndërsa Osmanët janë "të këqija".[259] Qeveria shqiptare e përshkruan Skënderbeut si udhëheqës të rezistencës shqiptare për Osmanët dhe krijues të një shqiptar të centralizuar të shtetit, pa theksimin e tij prejardhje të Krishterë.[260] Shifrat nga komunitetit Musliman të tilla si themeluesi i shtetit Ismail Qemali, është nderuar nga qeveria dhe shikohet nga Shqiptarët si një mbrojtës të kombit, edhe pse e tyre fetare sfond ka qenë sidelined.[260] Figura e Shën Nënë Tereza, një shqiptar i nunit, e njohur për aktivitetet misionare në Indi ka qenë përdorur për qëllime nacionaliste në Shqipëri, Kosovë dhe Maqedoni.[24] Në Shqipëri, ajo është promovuar brenda dhe jashtë Shqipërisë nga elita politike si një shqiptar simbol i Perëndimit për të rritur ndërkombëtar të vendit në lidhje me statusin Euro-Atlantike për aspiratat e integrimit.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër

Ndikimi i origjinës teoritë bashkëkohore të shoqërisë dhe politikës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Brenda sferës së politikës shqiptare, Ilirët janë zyrtarisht të konsiderohet si paraardhës të Shqiptarëve.[263] Katolike Shqiptarët në përgjithësi janë në favor të Ilir teorinë, ndërsa Arshi Pipa deklaron se Ortodoksët Shqiptarë nuk e mbështesin atë për shkak të shoqatave me Ilir lëvizje të Katolike të Kroatëve ose Romak me trashëgiminë dhe ata nuk e kundërshtojnë haptas si pushtet është mbajtur kryesisht nga Shqiptarë Muslimanë.[264] Ilir teori vazhdon të ndikojë nacionalizmi shqiptar, bursave dhe arkeologët ashtu siç është parë si siguruar disa prova e vazhdimësisë së një shqiptar prezencën në Kosovës, Maqedonisë perëndimore dhe jugore të Shqipërisë, d.m.th., zonat që janë subjekt për të konflikteve etnike midis Shqiptarëve, Serbët, Maqedonasit dhe Grekët.[73][265][136] Për disa shqiptarë të nacionalistëve duke pretenduar prejardhje nga Ilirët si më të vjetër të banorëve të vendeve të Ballkanit Perëndimor u lejon atyre për të kërkuar një "para se të pretendojnë" të konsiderueshme të tokave në Ballkan.[136] Greke dhe Romake shifrat nga antikiteti si Aristoteli, Pyrrhus të Epirit, Aleksandri i Madh dhe Konstandini i Madh janë gjithashtu të pretenduar.[266][267][268] Ata nga elita si Ismail Kadare, një i shquar shqiptar, novelist, ka përsëritur në shkrimet e tij tema nga komuniste e nacionaliste shqiptare për historiografinë shqiptare afërsinë e lashtë Grekë bazuar në Homeric idealet, duke pretenduar se Shqiptarët janë më grekë se vetë Grekët, dhe fillimin e debateve për identitetin shqiptar duke pretenduar se Shqiptarët si një të bardhë njerëzve dhe Islamit si të huaj.[25]

Refuzohet nga moderne bursa, gjatë fundit të viteve 1990 dhe fillim të viteve 2000 e Pelasgian teori ka qenë i ringjallur, përmes një serie të përkthyer e huaj libra të botuar në Shqipëri dhe të tjera të lidhura me temat dhe luan një rol të rëndësishëm në nacionalizmi shqiptar sot.[270][271] Ndër ta janë autorët Robert D'Angély, Edwin Everett Jacques, Mathieu Aref dhe Aristeidis Kollias,, veprat e të cilëve kanë revitalised shekullit të 19 ide në lidhje me prejardhje shqiptare nga e lashtë të Larmishme (e përbashkët me Grekët) dhe të qenit Evropian "raca e bardhë" me origjinë nga ata bashku me shumë fjalë greke që ka një shqiptar etimologjinë.[270] Në Shqipëri Pelasgian teori ka qenë të përdorura nga Shqiptarët në Shqipëri dhe emigrantët shqiptarë në Greqi si një mjet për të rehabilituar veten si një i lashtë dhe autokton të popullsisë në Ballkan, për të "provuar" përparësi e Shqiptarëve mbi Grekët.[270] Ringjallja e alternative Pelasgian teori ka ndodhur në kontekstin e post-komuniste greke marrëdhëniet mes shqipërisë dhe për të gjeneruar hegjemoni kulturore dhe historike përparësi mbi Grekët dhe ndonjëherë në drejtim të tjerë (historike) Evropian kulturave nga Shqiptarët.[272][268] Shqiptare tekstet, kryesisht në lidhje me gjuhën, kanë pohuar disa herë se Ilirët janë trashëgimtarët e të Larmishme.[26]

Kosovës dhe Republikës së Maqedonisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zyrtare flamurin e Kosovës dhe Presidenti i projektuar nga Ibrahim Rugova.

Luftës në Kosovë (1999) të krijuara entuziazëm për përdorimin e internetit në mes të Ballkanit, Shqiptarët dhe diasporë (Evropë dhe Amerikën e Veriut) për të informacionit dhe të komunikimit në mes të komuniteteve të ndara nga kufijtë dhe gjeografia dhe cyberspace ka gjithnjë e më shumë të bëhet një etno-politike të hapësirës shqiptare ku irredentists të promovuar Shqipërinë e Madhe përmes përmbajtjes si hartat në faqet e internetit.[275] Në kosovën e pas konfliktit në Kosovë Rugova si presidenti i parë të tij me makinë në drejtim të theksuar aspektet e shtetësisë kaluar kohë të hulumtuar dhe për të ndjekur një identitet të menaxhimit të projektit që do të përqendrohen në e lashtë të Dardanisë dhe të dizajnuara simbolet e shtetit si presidencial flamurin për një të ardhme të pavarur të Kosovës.[276][19][277] Disa nga Shqiptarët e kosovës i janë referuar Kosovës si Dardania dhe Rugova në kohë të mbështetur ata të lëviz.[19] Për të përcaktuar Kosovën si një shqiptare e zonës, një toponyms komisionit (1999), të udhëhequr nga shqiptarë akademikë ishte themeluar për të përcaktuar të reja dhe alternative emrat për disa vendbanimeve, të rrugëve, të shesheve dhe të organizatave me origjinën Sllave që nënshtrua një procesi të Albanisation gjatë kësaj periudhe.[27]Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër Këto masa kanë qenë të nxitura nga sektorët e shqiptarëve të kosovës akademike, politike, letrare dhe mediave të elitës që e ka shkaktuar administrative dhe shoqërore konfuzion shumta me toponyms duke u përdorur që rezultojnë në sporadike pranimin nga më të gjerë Kosovar të shoqërisë shqiptare.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër

Në Kosovë, Shqiptarët e shohin veten si më të vjetër të kombit në Ballkan dhe pasardhësit e Ilirët e lashtë të tyre me vetë-përcaktimit të luftës duke u interpretuar si një nga kolonët e parë në zonën e luftimeve kundër Sllave Serbe "interlopers".[252][18] Serbët janë konsideruar nga nacionalistët shqiptarë në përgjithësuar terma si "Sllavët" dhe pamjen e tyre pa historike territoriale të drejtat në kuadër të zgjeruar të shtetit shqiptar.[166] Në Kosovë, shtesë Dardanian-Ilire teori ekziston edhe se kërkesat bashkëkohore të Shqiptarëve si pasardhës të drejtpërdrejtë të Dardanians, një fee e Ilir njerëzit që të banuara të zonës në antikitet.[252][19][18] E Dardanians janë të shikohet nga Shqiptarët e kosovës siç kanë qenë Katolikë dhe të interpretohet si bërë Shqiptarët historikisht pjesë e civilizimin Perëndimor në opozitë, për Sllavët, të cilët janë të dyshuar që kanë marrë kishat Katolike dhe të konvertuar në Ortodoks".[19] Miti ka ndikuar në luftën Kosovare për vetë-përcaktimit nga Serbët në një Kosovë të pavarur shihet e ndarë nga Shqipëria dhe si një shërim dhe rikrijimin e lashtë Dardanian mbretërisë.[252] Shqiptare, bashkimin megjithatë ka qenë e interpretuar nga Shqiptarët e kosovës në kontekstin e ribashkimi i lashtë Dardanians në një më të mëdha Ilire tërësi ose moderne të Shqiptarëve të Kosovës, në një Shqipëri të Madhe.[252] Miti ka shërbyer edhe për të justifikuar e dëbimit dhe dispossession e perceptuar armiku kuptuar ose si të përkohshme apo armiqësore pushtuesit.[252] Një lidhje të fuqishme që ekziston në Kosovë, për Shqiptarët në mes nacionaliste të politikës dhe të arkeologjisë.[28] Kosovar shqiptar arkeologët vazhdojnë të përpiqen me anë gërmimet arkeologjike dhe interpretimet e tyre për të lidhur Shqiptarët me lokale të lashtë Dardanian dhe popullsitë Ilire.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër

Në vitin 2004, të zgjatur të negociatave mbi statusin e ardhshëm të Kosovës, sociopolitical problemet dhe ndjenjat nacionaliste rezultuar në Kosovë trazirave.[282][283] E organizuar dhe spontane aktet e dhunës dhe të dëmtuar nga Shqiptarët e kosovës u drejtua në pronat e Serbëve, kishat e tyre dhe Rome duke lënë disa të vdekur dhe shumë të shpërngulur.[282] Juridike ndërkombëtare të precedentëve të bazuar në sovranitet territorial thelbësore vetëvendosje u lëmë mënjanë në rastin e Kosovës, kur pjesë të bashkësisë ndërkombëtare, i njohur me deklarata Kosovare e pavarësisë (2008).[284] Ky ishte vënë poshtë për frikën se mos e bërë këtë do të rezultojë në nacionalizmi shqiptar ndoshta duke e bërë situatën e vështirë dhe më e keqe për të bashkësisë ndërkombëtare në Kosovë kishin konflikt eventuated.[284] Nacionalizmi shqiptar është parë në Ballkan, si që ndihmuan ngjarjet në Kosovë, gjë që ka shkaktuar shqetësime rreth fenomenit të nacionalizmit dhe të krijuara frikën në mesin e Serbët, Kroatët, Maqedonasit, Romanians dhe Bullgarët.[285] Mbarim të luftës në Kosovë ka rezultuar në shfaqjen e degë guerile të grupeve dhe organizatave politike të UÇK-së vazhdueshme të ndryshme të dhunshme lufton.[286] Në luginën e Preshevës të Ushtrisë Çlirimtare të Preshevës, Medvegjës dhe Bujanocit (UÇPMB) ka luftuar forcat Serbe (1999-2001) duke u përpjekur për të bashkuar zonës me vendet fqinje të Kosovës me konflikt përfundon në bisedime dhe më të madh të drejtat shqiptare në Serbi.[287][286] Në pjesët veriore të Republikës së Maqedonisë Ushtria Çlirimtare Kombëtare (UÇK) ka luftuar kundër forcave maqedonase (2001) me konflikt përfundon në bisedime dhe nënshkrimin e marrëveshjes së Ohrit, Marrëveshje për dhënien e më të madh të drejtat shqiptare në Maqedoni.[29]

Monumenti për të rënë të UÇK-së luftëtarët, Sopot

Pas konfliktit, Shqiptarët në Maqedoni kanë vendosur të re statujat e shqiptar figurat historike si Skënderbeu në Shkup dhe me emrin shkolla pasi që individët e tillë, ndërsa përkujtimore janë ngritur për të rënë të UÇK-së dhe luftëtarët e UÇK-së.[289] Nacionalistët shqiptarë të parë përkatësisë etnike maqedonase si të shpikur nga Jugosllavët për të dobësuar Serbinë, për të parandaluar të tjera identitete të formimit dhe të legitimise ekzistencën e Republikës së Maqedonisë në Jugosllavi.[290] Maqedonasit janë quajtur nga (nacionaliste) shqiptare si një etnike kolektivitetit me termin Shkie (Sllavët) që gjithashtu mbart pejorative konotacione.[166][291] Nacionalistët shqiptarë të parë Maqedonasit, si qenë të pa historike territoriale të drejtat mbi zonat në Maqedoni që do të bëhet pjesë e Shqipërisë së Madhe dhe të hedhur pohojnë se gjysma e territorit të republikës.[166] Në sferën politike shqiptare, partitë ruajtur laike dhe nacionaliste platforma duke mbështetur laike kuadrin e shtetit me një insistimi në mbrojtjen e Islamit dhe të kulturës së Musliman zgjedhësve të tyre, së bashku me kontrollin dhe ndërhyrje të Musliman institucioneve.[292][293][294] Ndryshe nga Shqipëria dhe Kosova, të identitetit kombëtar dhe Islamit janë tradicionalisht të lidhura dhe të fortë në mesin e Shqiptarëve të Maqedonisë.[240] Statusi i Shqiptarëve të qenit pakicë në Maqedoni dhe se shumica janë Muslimanë kanë përzier nacionale dhe identitetit fetar në opozitë Ortodokse Sllave maqedonase shumicë.[30] Disa Musliman shqiptar themelimin shifrat në Maqedoni mbajnë këtë pikëpamje se të jesh një Musliman i mirë është sinonim me të qenit shqiptar.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër

Kryeministri Hashim Thaçi (majtas), SHBA-Zv / Presidenti Joe Biden (në qendër) dhe Presidenti Fatmir Sejdiu (e drejtë) me Kosovën Deklaratën e Pavarësisë, 2009

Në kosovën e pas konfliktit në Kosovë luftëtarët e UÇK-së kanë qenë nderoi Kosovar i shoqërisë shqiptare me botimin e literaturës të tilla si biografitë, ngritja e monumenteve dhe sponsorizimin e përkujtimore të ngjarjeve.[295] E bëmave të Adem Jasharit kanë qenë festua dhe u kthye në legjendë nga ish-pjesëtarë të UÇK-së, disa në qeveri, dhe Kosovar i shoqërisë shqiptare që rezulton në këngë, letërsisë, monumentet, pllakat përkujtimore me rrugë dhe ndërtesa që mbanin emrin e tij në të gjithë Kosovën.[296][297] Në kontekstin e de-duke theksuar Islamit, Shqiptarët e kosovës kanë treguar interesim dhe referuar të Krishterë shqiptarë origjinën dhe trashëgiminë, në veçanti Laramans (Kosovare crypto-Katolikë) ndihmuan për të paraqitur Shqiptarët si fillimisht Evropian, përkundër të qenit Musliman.[298] Vjetër shqiptar, tradita në kuadër të Drenicës në rajonin përshëndetëse si një lokal mesjetare Serbe figurën e Millosh Obilić (shqip: Millosh Kopiliq) kush e vrau Sulltan Murati unë kam qenë përdorur brenda Kosovës teksteve shkollore dhe nga disa shqiptarë të nacionalistëve për të kërkuar kalorësi si një shqiptare.[299] Vendosja pjesëmarrjen e Shqiptarëve në Betejën e Kosovës ka qenë një mjet për të Shqiptarëve të kosovës për të kërkuar rrënjët e të qenit Evropian dhe në vijë anësore historike të konvertimit në Islam.[300] Në kontekstin e betejën e Kosovës dhe ndërtimin e shtetit, disa në qeverinë e qarqeve dhe më gjerë në shoqërinë e shqiptarëve të Kosovës ka promovuar një tregim të vazhdueshëm të rezistencës shqiptare nga mesjetare e deri në kohët bashkëkohore të shteteve dhe të popujve konsiderohet pushtuesve të huaj.[300] Me shpalljen e pavarësisë (më 2008), qeveria e Kosovës e ka promovuar vendit si brenda dhe jashtë vendit si Porsalindur gjenerimin e një ideologjie që përpiqet për të thyer me të kaluarën dhe për të krijuar një demokratike dhe multikulturore të ardhmen.[301] Nacionalizmi shqiptar në Kosovë është laike, ndërsa Islami është kryesisht të përfshira brenda parametrave të kombëtare dhe identitetit kulturor që përfshin në kohë dominuese klanit dhe kontekstin familjar identiteteve.[31] Brenda sferës publike e Islamit në kohë të resurfaces për të kundërshtuar dominuese nacionaliste të parë të Shqiptarëve, duke u sipërfaqësore Muslimanët megjithatë strukturave politike mbetet kryesisht shekullare.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër

Pan Shqiptarizmin dhe të politikës shqiptare në Ballkan[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Partitë politike avokimin dhe të gatshëm për të luftuar për Shqipërinë e Madhe u shfaq në Shqipëri gjatë viteve 2000.[304] Ata ishin Nacional Çlirimtare Para Shqiptarëve (KKCMTSH) dhe Partia e Unitetit Kombëtar (PUK) që të dy bashkohen në vitin 2002 në formën e Bashkuara Kombëtare shqiptare të Para (FBKSh), e cila ka vepruar si organizatë politike për të Armatës Kombëtare shqiptare (AKSh) militant grupi.[305][304] Konsiderohet botërisht si terroriste, të dy kanë shkuar nëntokësore dhe anëtarët e saj kanë qenë të përfshirë në disa incidente të dhunshme në Kosovë, Serbia dhe Maqedonia gjatë viteve 2000.[305][306][307] Në fillim të viteve 2000, të Ushtrisë Çlirimtare të Çame (UCC) ishte raportuar paramilitare formimin që kanë për qëllim të jenë aktive në pjesën veriore greke rajonin e Epirit.[308][309] Partitë politike aktive vetëm në skenën politike të ekzistojnë që të ketë një nacionalist outlook janë monarkist Partisë Lëvizja e Legalitetit (PLL), Partia për bashkim Kombëtar (PBKSh) krahas Balli Kombëtar, një grup që kanë kaluar pragun zgjedhor dhe për të hyrë në parlament.[304][310] Këto parti politike, disa prej të cilëve veprojnë për një Shqipëri të Madhe kanë qenë kryesisht të parëndësishme dhe ka mbetur në margjinat e shqiptare në skenën politike.[310] Një tjetër partia nacionaliste që kanë kaluar pragun zgjedhor është Partia për Drejtësi, Integrim dhe Unitet (PDIU) përfaqëson Cham shqiptare komunitetit në lidhje me pronat dhe çështje të tjera të lidhura me të e tyre të Luftës së Dytë Botërore shpërngulën nga pjesa veriore e Greqisë.[311][312] Aktuale socialiste kryeministër Edi Rama është në koalicion me PDIU ka ngritur Cham çështje, ndërsa në PDIU tubime të bëra komente në lidhje me greqishten e lashtë zota dhe referenca në territoret përreth si të qenit shqiptar fituar ashpër me indinjatë nga Greqia.[313][314][315] Disa mendime të përafërta kanë qenë gjithashtu të shprehur nga anëtarët nga Shqipëria elitën politike nga koha në kohë.[316] Brenda sferës së politikës shqiptare anti-greke ndjenja ekzistojnë dhe kanë për shembull qenë i shprehur nga nacionaliste të lëvizjes kthyer parti politike e Aleancës Kuq e Zi (AK).[317] Anti-greke ndjeshmërinë e shprehur si teoritë e konspiracionit ndër Shqiptarët janë mbi perceptuar frikën e hellenisation e Shqiptarëve përmes ekonomike stimuj për krijimin e një "time-bomb" duke artificialisht rritjen greke numrat bashku greke irredentism në drejtim të Jugut të Shqipërisë.[317] Nuk janë teoritë e konspiracionit, në të cilat identifikimi me greke expansionist planet do të klasifikimit të tyre si potencial armiq të shtetit.[32] Disa Shqiptarë janë në favor të Shqipërisë, duke qenë më shumë të vetë vendimtar dhe të kesh një më të ethnonationalist strategji drejt "greke çështje".Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër

Zyrtare flamurin e Armatës Kombëtare shqiptare

Çështjen e Kosovës e ka të kufizuar apelit në mesin e votuesve shqiptarë dhe nuk janë të interesuar në zgjedhjen e partive avokimin e ri-përcaktohen kufij të krijuar një Shqipëri të Madhe.[304] Centenary shqiptare festimet për pavarësinë në vitin 2012 të krijuara nacionaliste koment në mes të elitës politike e të cilëve kryeministri Sali Berisha i referohej territoreve shqiptare, si e shtrirë nga Preveza (në veri të Greqisë) për të Preshevës (Serbia jugore), të zemërimit e Shqipërisë me fqinjët.[320] Në Kosovë, një i shquar në krahun e majtë nacionaliste të lëvizjes kthyer parti politike Vetëvendosje (Vetë Përcaktimi) ka dalë që avokatët për të ngushta Kosovë-Shqipëri marrëdhënieve dhe pan-shqiptare vetëvendosje në Ballkan.[321][322] Një tjetër më të vogël partia nacionaliste, Balli Kombetar Kosovë (BKK) e sheh veten si një trashëgimtar i origjinal Luftës së Dytë Botërore organizatë që mbështet pavarësinë e Kosovës dhe pan-shqiptare e bashkimin.[304] Katolike dhe Ortodokse Shqiptarët të mbajnë shqetësimet e mundshme të unifikimit të Ballkanit zonat e populluara nga sasi të konsiderueshme të Muslimanëve shqiptarë në vend e do të të çojë në një rritje të "Muslimization" të Shqipërisë.[323] Paqartësia e Islamit, vendin e saj dhe rolin mes të Ballkanit (Mysliman) të Shqiptarëve, sidomos në Shqipëri dhe Kosovë e ka të kufizuar aftësinë e saj duke u bërë një komponent i rëndësishëm për të çuar përpara çështjen e Madhe të Shqipërisë.[241] Gjatë krizës në Kosovë (1999) Shqipëria ishte e ndarë midis dy pozicione.[254] E para është një nacionalizmi shqiptar motivimin e Shqipërisë për të ndihmuar dhe siguruar strehë për refugjatët shqiptarë nga kosova duke qenë një kanal për armatosjen e Shqiptarëve të kosovës dhe e dyta se vendi nuk ishte në gjendje për të siguruar këto burime, të ndihmave dhe të azilit.[254] Shqipëria e madhe mbetet kryesisht në sferën e retorikë politike dhe të përgjithshme të Ballkanit, Shqiptarët të parë integrimin në BE si zgjidhje për të luftuar krimin, qeverisja e dobët, të shoqërisë civile dhe për të sjellë të ndryshme popullata shqiptare së bashku.[241] Në vitet 2000 që tani e tutje të dhënat e anketave në Kosovë-Shqipëri bashkim ka waned në mesin e Kosovarëve me mbështetjen për Kosovën e pavarur duke e madhe (90.2%), që tregojnë se krahas tyre identitetit shqiptar një të re identiteti Kosovar ka dalë.[33] Ky faktor ka qenë fort të papëlqyeshme nga nacionalistët shqiptarë.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër

Megjithatë, nacionalizmi shqiptar mbetet popullor, me Shqiptarët e kosovës aktualisht mbështetjen e "dy shtete, një komb" platformë. Kjo siguron një të qëndrueshme të shtetit të Kosovës, jashtë serbe dhe të huaja të kontrollit, dhe një bashkuara të brendshëm dhe të jashtëm të frontit në mes të Kosovës dhe Shqipërisë. Kohët e fundit, të Kosovës dhe të Shqipërisë qeveritë kanë nënshkruar marrëveshje të shumta të marrëveshjeve dhe memorandumeve të bashkëpunimit që të sinkronizuar politikat e tyre në shtëpi dhe jashtë vendit, duke përfshirë në diasporë, për të krijuar një Pan-shqiptare qasje pa nevojën për tokë bashkimin.[325] Rritja e lëvizjes "Vetëvendosje" në Kosovë ka të mëtejshme cemented nacionalizmi shqiptar dhe krenari brenda vendit, ashtu siç ka një mungesë të integrimit në BE që e ka shtyrë Kosovarëve për mbështetjen e drejtpërdrejtë Kosovë-Shqipëri bashkimi për luftimin e izolimit, të tilla si me liberalizimin e vizave. Sondazhet e Gallup në mes të vitit 2008 dhe 2013 tregoi 73% e Shqiptarëve të Kosovës dëshironte bashkimin me Shqipërinë, me pavarësinë duke u mbështetur në të lartë mbi të qenit pjesë e Serbisë. Në vitin 2009, një vit pasi Kosova shpalli pavarësinë, mbështetje për Kosovë-Shqipëri bashkimin rritur në 77%.[34] Sot, Shqiptarët e Kosovës e shohin Kosovën si dytë të shtetit shqiptar dhe bashkimit kështu janë arritur, megjithatë shqiptare besnikëri mbetet më e lartë se besnikëria ndaj të re Kosovar/Kosovare shtetëror (kryesisht simbolet), siç shihet me mbështetje për përdorimin e Flamurit të Shqipërisë.Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; refs pa përmbajtje duhet të kenë një emër

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Citatet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ De Rapper 2009, p. 7.
 2. ^ Free 2011, p. 14. "Betrachtet man die Gesamtheit der albanischen Nationalmythen, so ist offensichtlich, dass es fur Albaner mehr als nur den Skanderbeg-Mythos gibt und dass nicht nur auf diesem Mythos die albanische Identitat beruht. Es gibt noch weitere wichtige Mythenfiguren, doch diese beziehen sich auf Vorstellungen, abstrakte Konzepte und Kollektive, aber nicht auf Personen."
 3. ^ Merrill 2001, p. 229.
 4. ^ Endresen 2011, p. 39.
 5. ^ Misha 2002, p. 40.
 6. ^ Misha 2002, p. 43. "The nationalist writers... transform history into myth ... As with most myths his figure and deeds became a mixture of historical facts, truths, half-truths, inventions and folklore."
 7. ^ Malcolm 2002, p. 77. "The greatest expansion of Hellenic civilization and rule thus occurred thanks to an 'Albanian' and not a Hellene".
 8. ^ Misha 2002, p. 42. "But gradually, while the Albanian national movement matured, the romantic Pelasgian theory and others were replaced by the theory of Illyrian descent, which was more convincing because it was supported by a number of scholars. The Illyrian descent theory soon became one of the principal pillars of Albanian nationalism because of its importance as evidence of Albanian historical continuity in Kosovo, as well as in the south of Albania, i.e in the areas contested by Serbs or Greeks."
 9. ^ Aberbach 2016, pp. 174–175.
 10. ^ Perritt 2008, p. 20.
 11. ^ Babuna 2004, p. 298. "The use of the Albanian language was prohibited and Albanians were forced to emigrate."
 12. ^ Fischer 2007a, pp. 48–49.
 13. ^ Judah 2002, p. 27.
 14. ^ Tsoutsoumpis 2015, pp. 119–121, 123–138.
 15. ^ Belledi et al. 2000, pp. 480–485.
 16. ^ Buturovic 2006, p. 439.
 17. ^ Gilberg 2000, p. 23.
 18. ^ Dragovic-Soso 2002, pp. 116.
 19. ^ Kostovicova 2005, p. 56.
 20. ^ Ahmed 2013, p. 244.
 21. ^ Judah 2008, p. 73.
 22. ^ Bugajski 1994, p. 116.
 23. ^ Herring 2000, p. 232.
 24. ^ Endresen 2015, pp. 54, 57, 67–69, 70–71.
 25. ^ Schmidt-Neke 2014, p. 15.
 26. ^ Rödinger, Knaus & Steets 2003, p. 110.
 27. ^ Murati 2007, pp. 66–70.
 28. ^ Kampschror 2007. para. 5, 15-18.
 29. ^ Koktsidis & Dam 2008, pp. 174–179.
 30. ^ Merdjanova 2013, p. 47.
 31. ^ Yoshihara 2006, p. 72.
 32. ^ Endresen 2016, p. 212. "However as with the 'Greek issue' above, a considerable number of Albania's citizens at any rate seem to call for a more self-assertive, ethnonationalist strategy than their politicians do."
 33. ^ Judah 2008, p. 119.
 34. ^ http://www.balkaninsight.com/en/article/albanian-national-holidays-put-shadow-on-kosovo-s-new-flag-11-27-2017