Jump to content

Shqiptarizimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Shqiptarizimi është një term i përdorur për të përshkruar asimilimin gjuhësor ose kulturor të joshqiptarëve në gjuhën shqipe ose kulturën shqiptare.

Sipas vendeve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Kosovë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë censuseve në ish-Jugosllavi, shumë romë dhe turq janë regjistruar si shqiptarë, pasi ato indentifikonin veten me kulturën myslimane shqiptare kundrejt asaj ortodokse serbe.[1] Shqiptarizimi ka ndodhur edhe me popullsinë torbeshe dhe gorane, që shpesh kanë mbiemra të shqiptarizuara.[2]

Në Republikën e Maqedonisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Riza Memedovski, kreu i një organizate të myslimanëve sipas kombësisë në Republikën e Maqedonisë ka akuzuar Partinë e Prosperitetit Demokratik se është përpjekur që të asimiloj njerëz, posaçërisht myslimanët sipas kombësisë dhe turqit dhe të krijoj një "shqiptarizim të Maqedonisë perëndimore".

Në Shqipëri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Mal të Zi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

[nevojitet citimi]

 Shiko dhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ N. Sigona, "How Can a ‘Nomad’ be a ‘Refugee’? Kosovo Roma and Labelling Policy in Italy" Arkivuar 19 korrik 2011 tek Wayback Machine, in Sociology, Vol. 37, 2003, pp. 69–79
  2. ^ G. Lederer, "Contemporary Islam in East Europe", in Central Asian Survey, NATO International Academy, 2000