Universiteti i Prishtinës (1969–99)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Universiteti i Prishtinës u themelua më më 18 nëntor 1969, Kosovë, Jugosllavi, në qytetin e Prishtinës, në vitin akademik 1969–1970 [1], dhe ka funksionuar deri në vitin 1999. Megjithatë, për shkak të trazirave politike, lufta, dëbimet e njëpasnjëshme të ndërsjella të fakultetit të një etnie apo tjetrës, dhe si rezultat përhapi polarizimin etnik, erdhi deri në ndarjen në dy institucione të shkëputura me njëjtin emër, megjithëse duke pasqyruar identitetin etnik. Aktiviteti në gjuhën shqipe vazhdon në lokacionin fillestar (Universiteti i Prishtinës), ndërsa në gjuhën serbe (serbisht: "Univerzitet u Prištini") u zhvendos në Mitrovicë ku ushtron aktivitet në kuadër të sistemit arsimor të Serbisë.

Historia[redakto | përpunoni burim]

Themelimi[redakto | përpunoni burim]

Institucionet e para të arsimit të lartë në Kosovë janë themeluar gjatë periudhës 1958-69 dhe ka funksionuar në mënyrë të pavarur ose si pjesë e Universitetit të Beogradit.[2] Lidhja Komuniste e Kosovës kërkoi më shumë vetë-qeverisjen për rajonin, protesta të gjera kanë ndodhur në Kosovë gjatë muajit nëntor 1968.[3] Si rezultat, Universiteti i Prishtinës u themelua në vitin 1969. Fakultetet e para të universitetit ishin inxhinieria, mjekësia, drejtësia dhe filozofia, ndërsa gjuhët e mësimit ishin shqip dhe serbo-kroatisht.[2][4]

Vitet e 70ta[redakto | përpunoni burim]

Demonstratat e vitit 1981[redakto | përpunoni burim]

Njerëz të shquar[redakto | përpunoni burim]

Referenca[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ "Historiku i Universitetit". Universiteti i Prishtinës. 
  2. ^ a b Hörner, Wolfgang (2007). The education systems of Europe. Springer. f. 415.  9781402048685. Marrë më 18 March 2012. 
  3. ^ Ramet, Sabrina P. (1997). Whose democracy?: nationalism, religion, and the doctrine of collective rights in post-1989 Eastern Europe. Rowman & Littlefield. f. 145.  9780847683246. Marrë më 18 March 2012. 
  4. ^ Bideleux, Robert; Jeffries, Ian (2007). The Balkans: a post-communist history. Taylor & Francis. f. 529.  9780415229623. Marrë më 18 March 2012.