Jump to content

Pema e manit në Dinoshë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pema e manit në Dinoshë

Pema e manit në Dinoshë është një pemë e manit në fshatin Dinoshë, Mali i Zi, e cila nxjerr ujë nga trungu i saj pas reshjeve të mëdha. Mendohet se ujërat nëntokësore nga një burim kalon nëpër një zgavër në pemë. Fenomeni ka ndodhur për herë të parë në vitet 1990, dhe ndodh një herë në vit.

Sfondi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ujë që buron nga trungu i manit

Dinosha është një fshat në shtetin e Evropës juglindore të Malit të Zi, rreth 5 km (3.1 mi) në lindje të kryeqytetit Podgoricë . Pema e manit u vlerësua të ishte rreth 100 deri në 150 (2022). Mendohet se ka burime nëntokësore të cilat mbyten me ujë gjatë shirave të dendur, veçanërisht gjatë pranverës dhe vjeshtës. Kur rritet presioni i ujërave nëntokësore, ai e detyron ujin përmes një pjese të zgavruar të pemës, duke u derdhur nga trungu në një lartësi prej afërsisht 1.5 metres (4.9 ft) . Thuhet se fenomeni ndodh një herë në vit. Banorët e Dinoshës e kanë vëzhguar këtë ndodhi që nga vitet 1990.

Zona përreth Dinoshës ka përrenj të shumtë që ushqehen nga shkrirja e borës së pranverës dhe një burim nëntokësor. Pema e manit ndodhet mbi rezervuarë pranë bregut të një lumi. Zgavrat e pemës veprojnë si një valvul lehtësuese për presionin e ujit nëntokësor. Pas reshjeve të mëdha, uji rrjedh nga pema për disa ditë, ndërsa presioni nga rrjedhat e ujit nëntokësor lehtësohet përmes zgavrës në trung.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhjet e jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]