Peshmerga

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Peshmerga (kurdisht: Pêşmerge, përkthyer 'Ata që përballen me vdekjen') përbën ushtrinë e përhershme të Rajonit të Kurdistanit, një entitet politik autonom brenda Republikës së Irakut. Sipas Kushtetutës së Irakut, Peshmerga dhe degët e saj të sigurisë janë përgjegjëse vetëm për sigurinë e Rajonit të Kurdistanit, kryesisht për faktin se Forcat e Armatosura të Irakut janë të ndaluar të hyjnë në Kurdistanin e Irakut. Këto degë përfshijnë Asayish (agjencia e inteligjencës/forcat e sigurisë), Parastin û Zanyarî (agjencia e inteligjencës ndihmëse) dhe Zêrevanî (xhandarmëria). Historia e Peshmergës daton në shekullin e 18-të, kur ata filluan si një roje kufitare pseudo-ushtarake rreptësisht fisnore nën turqit osmanë dhe iranianët safavidë. Në shekullin e 19-të, ata kishin evoluar në një forcë guerile të disiplinuar dhe të trajnuar mirë.

Formalisht, Peshmerga është nën komandën e Ministrisë së Çështjeve të Peshmergas së Qeverisë Rajonale të Kurdistanit. Në praktikë, megjithatë, struktura e Peshmergës është kryesisht e ndarë dhe e kontrolluar veçmas nga dy partitë politike kurde të Irakut: Partia Demokratike e Kurdistanit dhe Bashkimi Patriotik i Kurdistanit. Megjithëse bashkimi dhe integrimi i Peshmergës ka qenë në axhendën publike të Rajonit të Kurdistanit që nga viti 1992, forcat individuale mbeten të ndara për shkak të fraksionizmit, i cili ka rezultuar të jetë një pengesë e madhe.

Pas pushtimit të Irakut në vitin 2003, Peshmerga luajti një rol kyç në ndihmën e Shteteve të Bashkuara në misionin për të kapur presidentin e rrëzuar irakian Sadam Huseini. Në vitin 2004, ata kapën terroristin pakistanez me origjinë saudite Hasan Gul, i cili vepronte për al-Kaidën në Irak. Guli iu dorëzua oficerëve të inteligjencës amerikane pak më vonë dhe zbuloi identitetin e disa figurave kyçe të al-Kaidës gjatë marrjes në pyetje të tij, gjë që përfundimisht çoi në vrasjen e Osama bin Ladenit në një operacion të fshehtë ushtarak amerikan në Pakistan në vitin 2011. Një vit më vonë, në vitin 2012, Guli u vra nga një sulm amerikan me dron në veriperëndim të Pakistanit.