Jump to content

Peshqir

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një tufë peshqirësh banje me ngjyra

Një peshqir është një copë pëlhure ose letër thithëse që përdoret për tharjen ose fshirjen e një trupi ose një sipërfaqeje. Ai tërheq lagështinë përmes kontaktit të drejtpërdrejtë.

Në familje, përdoren disa lloje peshqirësh pëlhure, duke përfshirë peshqirët e duarve, peshqirët e banjës dhe peshqirët e kuzhinës. Në plazh, njerëzit përdorin peshqirë plazhi.

Letrat e kuzhinës sigurohen në banjat komerciale ose zyre nëpërmjet një shpërndarësi që përdoruesit të thajnë duart. Në familje ato përdoren për punë të vogla, të sakta ose veçanërisht të pista të fshirjes, pastrimit dhe tharjes.[1]

Sipas studimeve arkeologjike të Mesjetës, "... sendet personale të mbajtura ngushtë përfshinin thikën dhe një peshqir".[2] Sidoqoftë, shpikja e peshqirit zakonisht lidhet me qytetin e Bursës, Turqi, në shekullin e 17-të. Këto peshqirë turke filluan si një copë pambuku ose liri e rrafshët, e endur, e quajtur pestamel, shpesh e qëndisur me dorë. Mjaft e gjatë për t'u mbështjellë rreth trupit, pestameli fillimisht ishte mjaft i ngushtë, por tani është më i gjerë dhe zakonisht ka përmasa 90 me 170 centimetra.[3] Pestameli përdorej në banjat turke pasi qëndronte i lehtë kur laget dhe ishte shumë absorbues.

Me rritjen e Perandorisë Osmane, u rrit edhe përdorimi i peshqirit. Gjuajtësve iu kërkua të qëndisnin dizajne më të përpunuara, të ndihmuara nga njohuritë e tyre për thurjen e qilimave.[4] Nga shekulli i 18-të, peshqirët filluan të shfaqnin sythe që ngjiteshin nga grumbulli i materialit. Këta peshqirë me lak u bënë të njohur si havly; me kalimin e kohës, kjo fjalë ka ndryshuar në havlu, fjalë turke për peshqir, dhe do të thotë "me sythe".[5] Peshqirët nuk u bënë të përballueshëm deri në shekullin e 19-të, me tregtinë e pambukut dhe industrializimin. Me mekanizim, peshqirët prej pambuku u bënë të disponueshme pranë oborrit, si dhe mbaheshin në dyqane si peshqirë të përgatitur paraprakisht.[6]

Sot peshqirët janë të disponueshëm në një sërë madhësish, materialesh dhe dizajnesh. Disa hotele që ofrojnë peshqirë dhe rroba banje vendosin etiketa RFID të larë në rrobat e tyre për të parandaluar vjedhjen.[7]

  1. ^ "The Best Bath Towel". Wirecutter: Reviews for the Real World (në anglisht).
  2. ^ Hatcler, Margret. Family Ties that Bind, Middle Ages Family Life. Oxford University Press, 1968, p. 112.
  3. ^ "History of the Towel". Jeniffer's Hamam (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 9 maj 2015. Marrë më 28 prill 2015.
  4. ^ "History of Turkish Towels". Turkey For You (në anglisht). Marrë më 28 prill 2015.
  5. ^ "A Brief History Of Towels". Lid Time (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 22 gusht 2013. Marrë më 20 gusht 2013.
  6. ^ "Bath Towel" (në anglisht). Marrë më 28 prill 2015.
  7. ^ "New Washable RFID Chips Track Hotel Towels and Bathrobes" (në anglisht). PopSci. PopSci. 2008-02-28. Marrë më 2011-04-14.